استراتژي اکتشاف به نفع بخش خصوصي بازنگري ميشود
گسترش آنلاين: تنها چند روز از آغاز سال ?? گذشته بود که خبر نهايي شدن استراتژي بخش معدن منتشر شد. هر چند در همان زمان معاون معدني وزير صنايع و معادن اعلام کرد که هنوز نسخه نهايي استراتژي معدن تدوين نشده است و مراحل پاياني کار خود را طي ميکند، اما هنوز خبري از پايان کار اين پرونده که ديگر به پروژهاي خستهکننده و طولاني تبديل شده، به ميان نيامده است.
از سال ?? تاکنون چشم معدنکاران به اين استراتژي دوخته شده است تا ببينند چه آيندهاي در انتظار بخش معدن کشور است. از سوي ديگر حدود ?? سال پيش سازمان زمينشناسي و اکتشافات معدني اقدام به تدوين استراتژي بخش اکتشاف کرد.
علاوه بر اينکه اکنون مدت زيادي از تدوين اين استراتژي ميگذرد و از آن زمان تاکنون ساختار اقتصادي کشور دستخوش تغييرات گوناگون شده است، استراتژي معدن کشور نيز هنوز نهايي نشده است و نگرانيهايي درخصوص تطابق اين استراتژي با استراتژي بخش اکتشاف وجود دارد.
هر چند استراتژي برنامهاي بلندمدت است که در تدوين آن همه عوامل در نظر گرفته ميشود، اما ?? سال اخير را ميتوان مقطعي خاص در اقتصاد کشور قلمداد کرد.
همين امر باعث ميشود اثرات ناشي از تغيير وضعيت اقتصادي کشور در برنامه بلند مدت بخش معدن غير قابل اغماض باشد.
حال در چنين شرايطي چه بر سر استراتژي بخش معدن و به صورت جزئيتر بخش اکتشاف خواهد آمد؟
معاون اکتشاف سازمان زمينشناسي و اکتشافات معدني کشور در اين خصوص به خبرنگار «گسترشصنعت» گفــت: در حــال حاضــــر حدود ?? سال از تدوين استراتژي اکتشاف ميگــذرد و بــه همين دليل سازمان زمينشناسي در نظر دارد براساس تغيير و تحولاتي که در ساختار معدني کشور صورت گرفته، اين استراتژي را مورد بازنگري قرار دهد و نسخه به روزتر و جامعتر آن را ارائه کند.
ناصر عابديان افزود: سازمان زمينشناسي، استراتژي اکتشاف را بر مبناي برنامه پنج ساله سوم، چهارم و پنجم تدوين کرده است اما طي سالهاي اخير فعاليتهاي اکتشافي به سمت خصوصي شدن پيش ميرود و در سالهاي آينده حضور بخش خصوصي در اين حوزه پررنگتر خواهد شد که اين موارد بايد در استراتژي اکتشاف در نظر گرفته شود.
وي با بيان اينکه در برنامه پنجم، دولت در امر اکتشاف وظيفه حاکميتي دارد و معيار، رشد و توسعه بخش خصوصي در اين زمينه است، تصريح کرد: بايد استراتژي اکتشاف بهگونهاي تدوين شود که بخش خصوصي بتواند در اين چارچوب به سرمايهگذاري بپردازد و حتي زمينه حضور سرمايهگذاران خارجي نيز فراهم شود.
معاون اکتشاف سازمان زمين شناسي با بيان اينکه مساله بودجه يکي از مهمترين دغدغههاي بخش اکتشاف است، اظهار کرد: متاسفانه سازمان زمينشناسي بودجه کافي براي تهيه اطلاعات پايه زمينشناسي را در اختيار ندارد.
بهعنوان نمونه يکي از مهمترين فعاليتهاي اکتشافي مطالعات ژئوفيزيک هوايي است که بايد به آن توجه ويژهاي داشت اما اجراي آن به بودجه قابلتوجهي نياز دارد که خارج از توان سازمان زمينشناسي است.
عابديان همچنين به ضرورت مقوله آموزش در امر اکتشاف اشاره و تصريح کرد: همزمان با تامين بودجه کافي، بايد تامين نيازهاي آموزشي نيز مورد توجه قرار گيرد. وي ارتقاي سطح علمي اکتشاف را ضروري خواند و افزود: اگرچه در کشور ما کارشناسان زيادي در امر اکتشاف وجود دارند، اما آموزش آنها در حد نياز کشور نيست.
عابديان با بيان اينکه تدوين استراتژي بخش معدن نبايد مشمول زمان شود، اظهار کرد: مسير صنعت و اقتصاد کشور نسبت به گذشته متفاوت است.
بهعنوان نمونه توسعه بخش معدن و صنايع معدني امري است که طي چند سال اخير بيشتر مورد توجه قرار گرفته و پيش از اين کمتر به آن توجه ميشد. بنابراين با گذر زمان بايد اطلاعات نيز به روز شود.