گسترش آنلاين:با توجه به تصميمات نمايندگان ويژه رئيسجمهوري در کارگروه طرح تحول اقتصادي درخصوص تنظيم عرضه فولاد در بورس کالا از اين پس بايد تمامي توليدکنندگان اقدام به عرضه محصولات خود در بورس کالا کنند و کل مبلغ معامله فولاد بايد قبل از عرضه اخذ شود.
به گزارش روابط عمومي شرکت بورس کالاي ايران، براساس تصميمات جديد نمايندگان رئيسجمهوري در کارگروه طرح تحول اقتصادي دستگاههاي اجرايي مربوطه موظف به تنظيم عرضه فولاد در بورس کالا هستند.
بر اين اساس، تمام توليدکنندگان فولاد در کشور موظفند نسبت به عرضه محصول از طريق بورس کالا اقدام کنند و عرضه خارج از بورس کالا مشمول مقررات کالاي تعزيراتي ميشود.
همچنين، سازمان بورس کالا موظف است ?? ساعت قبل از عرضه در بورس نسبت به دريافت کل مبلغ معامله فولاد در بورس کالا، اقدام کند.
براساس اين ابلاغيه، وزارت صنايع و معادن مجاز است براي تنظيم بازار ميلگرد کشور براي امسال نسبت به کاهش سود بازرگاني ميلگرد متناسب با شرايط بازار اقدامات لازم را انجام دهد. وزارت صنايع و معادن نيز مجاز است براي تنظيم بازار فولاد خام و تامين کسري نياز کشور تمهيدات لازم جهت واردات اين محصول را در نظر بگيرد.
بررسي عملکرد دو فولادساز بزرگ در تالار نقرهاي
اگر واگذاري شرکتهاي دولتي را سرفصل و آغازي براي توسعه بازار سرمايه تصور کنيم، فولاد مبارکه يکي از بازيگران اصلي اين دوره شکوفايي خواهد بود. شرکتي که با ورود به بازار و به عبارت ديگر خصوصيسازي، مشتريان بورس را به سوي خود جذب کرد. از سوي ديگر طي سالهاي گذشته که بورس کالا بين زيرمجموعههاي بازار سرمايه به يکي از مدعيان بزرگ تبديل شده است، مشتريان آن فولاد مبارکه اصفهان را بهعنوان عرضهکنندهاي متعهد ميشناسند که هر هفته محصولاتش را در رينگ فلزي بورس عرضه ميکند.
بورس کالا نيز در پايان هر هفته از معامله چند ?? هزار تني اين فولادساز بزرگ کشور در بورس خبر ميدهد و همه چيز به نظر آرام و مطلوب دنبال ميشود اما با اين وجود برخي از فعالان و کارشناسان اين شرکت را متهم ميکنند که دلبستگي زيادي به بورس کالا ندارد يعني فقط نام اين شرکت و آمار خريد و فروش محصولاتش که خارج از بورس انجام شده روي تابلوي معاملات ميرود.
براساس اين گزارش، مجتمع فولاد مبارکه فقط ?? درصد محصولات خود را در بورس کالا عرضه ميکند و ?? درصد بقيه به روشي که «مچينگ» ناميده ميشود به مشتريان خاص فروخته ميشود؛ به عبارت روشنتر فولاد مبارکه فقط با عرضه ?? درصد محصولاتش در بورس کالا کشف نرخ انجام ميدهد.
البته مسوولان فولاد مبارکه دلايلي را براي اين نوع عرضه بيان ميکنند که شايد منطقي باشد و پاسخي به اين انتقادهاست. به گفته آنان اين مجتمع بر حسب ظرفيت توليد مشتريان، محصولات خود را عرضه ميکند، بهطوري که فولاد مبارکه براي مشتريان خود معادل ?? تا ?? درصد ظرفيتشان سهميه در نظر گرفته است که آن هم تنها به توليدکنندگان اصلي اختصاص پيدا ميکند.
مديرعامل فولاد مبارکه در اين زمينه گفت: پيش از اين برخي مشتريان پروانهاي را ارائه کرده بودند که کارخانه آن متوقف شده بود اما با استفاده از پروانه از سهميه خود در بازار آزاد استفاده ميکردند! از همين رو بازديدهايي از کارخانهها انجام شد و در نتيجه سهميه بيش از ??? مشتري مورد بازنگري قرار گرفت. به اين ترتيب سهميه واحدهاي غير فعال لغو شد.
در ضمن نبايد فراموش کرد که يک فولادساز بزرگ ديگر در بورس کالا فعاليت ميکند که بهندرت ميتوان خريداري ناراضي براي محصولات اين فولادساز در بورس پيدا کرد.
ذوبآهن اصفهان ديگر فولادساز بزرگ اصفهاني بورس کالاست که با عرضه ???درصدي محصولاتش در بورس، رضايت تمام فعالان و مسوولان بورس را به همراه داشته است. ذوبآهن هر هفته در بورس عرضه دارد و با توجه به عرضه ساير توليدکنندگان مقاطع طولي، اين فولادساز انحصاري در بورس ندارد و با فولادسازان دولتي و خصوصي حاضر در تالار براي فروش محصولاتش رقابت ميکند.
سودآوري
نتيجه اطمينان به بورس
هاشم باروتي، مديرعامل کارگزاري پارس ايده بنيان در مورد عملکرد فولاد مبارکه و ذوبآهن دربورس کالا گفت: از زماني که بورس فلزات در سال ?? راهاندازي شد، ذوبآهن اصفهان از همان ابتدا سياست روشني را درقبال بورس اعلام کرد و کل محصولاتش را در بورس عرضه کرد. اما فولادمبارکه در آن زمان مانند امروز علاقه چنداني به بورس نداشت و در نهايت اعلام کرد که ?? درصد محصولات توليدياش را روانه بورس ميکند. باروتي افزود: ذوبآهن در اين هشت سال بهطور مداوم محصولاتش را در بورس عرضه کرد که در همان ابتدا به بورس اطمينان کرد و تبديل زيان انباشته اين شرکت در سال ?? به سودآوري در سالهاي گذشته، نتيجه اطمينان به بورس بوده است.
مديرعامل کارگزاري پارس ايده بنيان به اعتراض شديد برخي تعاونيها و فروشندگان عمده فولاد در سالهاي ?? و ?? اشاره کرد و گفت: به دليل عملکرد شفاف ذوبآهن در بورس، بسياري از تعاونيها و فروشندههاي عمده اعتراضهاي شديدي به اين شرکت داشتند که اين موضوع به دليل حذف رانتهاي بازار آهن در نتيجه قدرت گرفتن معاملات فولاد در بورس بود.
به گفته اين فعال بورس کالا، بحث اعتراض تعاونيهاي فروش به ذوبآهن اصفهان آنقدر داغ بود که اين موضوع ماهها سوژه اول روزنامهها در سال ?? بود.
دفاع از مبارکه
اما برخلاف برخي کارگزاران و فعالان بورس کالا که از عملکرد مبارکه در بورس رضايت ندارند، منوچهر ميرزايي ناظر تالار فلزات بورس کالا اين اعتقاد را ندارد و از عملکرد اين مجتمع در بورس دفاع ميکند.
ميرزايي در اين باره گفت: محصولات ذوبآهن اصفهان تجاري است، به گونهاي که چند تاجر، توليدات اين شرکت را خريداراي ميکنند و به دست مصرفکنندگان نهايي ميرسانند، اما داستان عرضههاي مبارکه و محصولات اين مجتمع متفاوت است و صنايع پاييندستي بايد خريداران محصولات مبارکه باشند، چراکه آنها پس از خريد انواع ورق مبارکه، محصولات نهايي توليد ميکنند و هر خريداري نميتواند کالاهاي مبارکه را خريداري کند.
ناظر تالار فلزات بورس کالا افزود: به اين ترتيب محدوديتهاي مبارکه به دليل مشخص بودن خريداران امري منطقي است.
او در پاسخ به اين پرسش که مبارکه چه ميزان محصولش را در بورس عرضه ميکند؟ اظهار کرد: در ابتدا مبارکه متعهد شد که ?? درصد کالاهايش را در بورس کشف نرخ کند و ?? درصد را به صورت در کارخانهاي بفروشد، اما به دلايل مختلفي چون زيان صنايع پاييندستي، حجم کمتري از محصولات اين فولادساز در بورس کشف نرخ ميشود.
ميرزايي معتقد است، محصولات مبارکه بهطور هفتگي در بورس و براساس عرضه و تقاضا کشف نرخ ميشود و ديگر محصولات اين فولادساز نيز به همان نرخي که در بورس کشف شده در خارج از بورس به فروش ميرسد.
|