نگاهي به آخرين وضعيت سرب و روي کشور; اگر انگوران نبود…

نگاهي به آخرين وضعيت سرب و روي کشور; اگر انگوران نبود… 

گسترش آنلاين:‌ چند روز پيش خبري در خروجي خبرگزاري‌ها قرار گرفت که به نوبه خود درخور توجه بود. «ايران از ترکيه سرب و روي خريد»، تيتر کوتاه است اما محتواي قابل تاملي دارد. سرب و روي ازجمله مواد معدني است که با وجود نياز توليد‌کنندگان داخلي، همچنان مهجور مانده است و شايد کمتر خبري از آن شنيده مي‌شود. البته چند سالي معدن انگوران، سرب و روي را در رده بالاي اهميت خبري قرار داد و هرازگاهي خبرهاي جديد و متناقضي از آن به گوش رسيد که آن هم نه به خاطر رشد توليد و استخراج، بلکه به دليل ريزش يکي از بي‌نظيرترين نمونه‌هاي سرب و روي جهان بود.
?? ارديبهشت امسال غلامحسين رحيميان، مديرعامل وقت شرکت تهيه و توليد مواد معدني کشور در گفت‌وگو با خبرنگار «گسترش‌صنعت» از دپوي ??? هزار تن خاک سرب و روي خبر داد و اذعان کرد، اين مقدار در مدت کوتاهي پاسخگوي نياز داخل خواهد بود. او گفت: اگر همين روند دپوي خاک سرب و روي در انگوران ادامه پيدا کند، نياز تمامي واحدهاي توليدي تامين خواهد شد.
در اين شرايط نکته‌اي که از اهميت بالايي برخوردار است، ظرفيت ??? هزار تني معدن انگوران و همچنين ظرفيت چندين برابري معدن مهدي‌آباد است که همچنان بلاتکليف مانده و واردات، اهميت زمان بهره‌برداري صحيح و واگذاري مناسب آنان را کمرنگ کرده است.
به انگوران تکيه نکنيم
عضو هيات‌رئيسه شرکت توسعه معادن روي ايران از رفع مشکلات معدن انگوران سخن گفت و به اقدامات مهم در ماه‌هاي گذشته در خصوص بهره‌برداري صحيح از اين معدن اشاره کرد.
ابراهيم جميلي در گفت‌و‌گو با خبرنگار «گسترش‌صنعت»  با اشاره به ضرورت بهره‌برداري و واگذاري معدن مهدي‌آباد به بخش خصوصي اظهار کرد: نبايد تنها به انگوران تکيه داشت چراکه معادن ديگر ازجمله معدن مهدي‌آباد داراي ظرفيت بالاتري نسبت به انگوران است و با مديريت صحيح بر منابع سرب و روي مي‌توان از واردات بي‌رويه جلوگيري کرد.
وي در مورد هدفمندي يارانه‌ها و تاثير آن بر صنعت سرب و روي کشور گفت: با حذف يارانه‌ها و افزايش قيمت حامل‌هاي انرژي سرب و روي نيز مانند ساير بخش‌ها با مشکلاتي درگير بود ولي آنچه اهميت دارد، نبود حمايت از سوي بانک‌هاست چراکه بانک‌ها به وعده خود در مورد پرداخت تسهيلات ويژه عمل نکرده‌اند.
عضو هيات نمايندگان اتاق بازرگاني استان زنجان، واردات دو هزار تن خاک سرب و روي از ترکيه را کمبود توليد معادن داخلي دانست و افزود: معدن انگوران تکيه گاه سرب و روي کشور است و واردات صورت گرفته به اجبار در راستاي تامين نيازهاي توليدکنندگان صورت گرفته است.
عيار بالا صادر و عيار متوسط  وارد مي‌کنيم
دبير اتحاديه توليد‌کنندگان و صادرکنندگان مواد معدني نيز علت واردات سرب و روي از ترکيه را نياز داخل به سرب و روي با عيار متوسط دانست و تصريح کرد: خاک پرعيار سرب و روي به کشورهاي اسکانديناوي صادر مي‌شود و در مقابل خاک با عيار متوسط که نياز صنايع داخلي است از ساير کشورها وارد مي‌شود.
کامران وکيل در گفت‌و‌گو با خبرنگار «گسترش‌صنعت» وضعيت سرب و روي کشور را نامناسب ارزيابي کرد و افزود: سود پايين و حتي گاهي زيان‌ده بودن از مشکلات اهالي سرب و روي کشور است.
وي تصريح کرد: افزايش قيمت مواد اوليه‌اي که از پتروشيمي تامين مي‌شود، افزايش نرخ حامل‌هاي انرژي و همچنين حمايت نکردن بانک‌ها از اين صنعت سبب شده است تا توليدکنندگان با زيان مواجه شوند.
دبير اتحاديه توليدکنندگان و صادرکنندگان مواد معدني که درخصوص معدن انگوران با ابراهيم جميلي هم عقيده است مشخص شدن تکليف واگذاري اين معدن را ضروري دانست و اظهار کرد: سهميه‌بندي خاک دپو شده انگوران براي تحويل به کارخانه‌ها مشکلات ديگري را براي فعالان اين حوزه رقم زده است.
اگر معدن انگوران وجود نداشته باشد يا به پايان ظرفيت خود برسد، چه بايد کرد؟ پاسخ اين پرسش را بايد در کشف و راه‌اندازي معادن جديد جست‌و‌جو کرد، چراکه با راه‌اندازي معادن جديد و پيگيري حمايت‌ها و تسهيلات بانکي به اهالي معدن، مي‌توان واردات بي‌رويه را به حداقل رساند.
اکنون بايد ديد با شروع فعاليت وزارت صنعت، معدن و تجارت و با شعار توليد صادرات‌محور، چه سرنوشتي در انتظار معادني همچون انگوران و مهدي‌آباد خواهد بود.

 

keyboard_arrow_up