بازار فولاد در دولبه تيغ

رکود فصلي آسيا و بحران اقتصادي غرب عامل ثبات قيمت در بازارها بود
بازار فولاد در دولبه تيغ

گروه بورس کالا– هفته گذشته در بازارهاي فولاد با وجود نبود تقاضاي کافي قيمت‌ها به دليل عرضه محدود توليدکننده‌ها ثابت ماند به خصوص در بخش بيلت. اين در حالي بود که بازار ايران نيز به دليل بالارفتن قيمت بيلت وارداتي، خود را براي رشد قيمت آماده کرد، اما از آنجا که بيشتر کشورها به دليل تعطيلات تابستاني و همچنين ماه رمضان با کمبود تقاضا مواجه هستند شرايط مشخصي را نمي‌توان از آينده ارزيابي کرد. در تحليلي که در ادامه مي‌خوانيد سايت مرکز خدمات فولاد ايران به بررسي تحولات بازارهاي فولاد در جهان و ايران پرداخته که مشروح آن را مي‌خوانيد.

بي‌تحرکي بازار بيلت
هفته گذشته در بازار بيلت سي آي اس قيمت ۶۸۵ دلار بود که کمبود عرضه باعث شد به‌رغم افت تقاضا قيمت ثابت بماند. احتمال دارد ترکيه‌اي‌ها قيمت‌ها را کاهش دهند و اين روند بازار را عوض کنند هرچند البته تا پايان ماه رمضان نبايد منتظر تغييري جدي در بازار بيلت بود.
بيلت سي آي اس به ترکيه ۶۹۵ تا ۷۰۰ دلار سي اند اف عرضه شده که ۲۵ تا ۳۵ دلار نسبت به قيمت ميلگرد صادراتي ترکيه کمتر بود در نتيجه خريدار نداشت. در حوزه درياي خزر نيز عرضه بيلت سي آي اس محدود بود.
خريداران خاور دور حاضرند در ۶۸۰ تا ۶۹۰ دلار سي اند اف بيلت خريداري کنند. از طرفي توليدکنندگان سي آي اس قصد دارند بازار را ترک کنند تا وضعيت را بررسي کنند.
در جنوب شرق آسيا هفته گذشته بيلت کره ۶۸۰ دلار فوب معامله شد به نظر تجار شايد قيمت پيشنهادي بازار نقدي به ۷۰۰ تا ۷۱۰ دلار فوب نيز برسد چون موجودي بازار کم است. تقاضا پس از ماه رمضان افزايش خواهد يافت. قيمت پيشنهادي بيلت صادراتي کره‌جنوبي همچنان رو به بالاست. اواخر جولاي قيمت پيشنهادي ۶۶۰ تا ۶۷۰ دلار فوب بود و حال به ۶۸۰ دلار فوب رسيده است.
هفته گذشته بورس لندن در معاملات بيلت چندان فعال نبود. تعطيلات تابستاني و ماه رمضان بر بازار اثر گذاشته و در بازار فيزيکي نيز اين چنين است. متوسط قيمت بيلت در بورس لندن به ۶۰۴ دلار کاهش يافت.
قيمت بيلت در شمال چين هفته اخير رکورد جديدي ثبت کرد، ولي چند روز گذشته روندي نزولي گرفت.
ثبات بيلت در ايران
بازار بيلت در ايران هفته با ثباتي را پشت سر گذاشت. عرضه بيلت به‌خصوص سايز ۱۵۰ ميليمتر در انزلي محدود بود، ولي تقاضا هم نبود. تعطيلات رمضان همراه با افت توليد بسياري از کارخانه‌ها باعث شده تا تقاضاي بيلت به حداقل خود برسد، از سوي ديگر با تغيير خط توليد بعضي از کارخانه‌ها مصرف سايزهاي ۱۰۰ و ۱۲۰ ميليمتر به ۱۵۰ ميليمتر تغيير يافته همين امر باعث افزايش تقاضاي سايز ۱۵۰ ميليمتر شده است و فاصله قيمت اين سايز را با سايزهاي ديگر به‌وجود آورده است. بيلت سايز ۱۵۰ ميليمتر که اول هفته ۷۷۵ تومان در انزلي معامله مي‌شد در چهارشنبه به ۷۸۰ تومان با ۴ درصد ماليات ارزش افزوده رسيد، ولي با افزايش قيمت ارز فروشنده‌ها دست از معامله برداشتند بيلت سايز ۱۲۵ در بندر امام ۷۴۵ تومان و در بندر انزلي ۷۷۰ تومان پيشنهاد شد. دو مساله در مورد بيلت وجود دارد که آينده اين کالا را تغيير خواهد داد: اول آنکه در سه ماه گذشته قيمت تمام شده وارداتي بيلت بالاتر از قيمت فروش آن بوده است و اين مساله به محدوديت واردات و عرضه اين کالا مي‌انجامد.
دوم اينکه به علت رشد اقتصادي در روسيه، کارخانه‌هاي روسي بر خلاف سال گذشته تلاش مي‌کنند ماده خام نفروشند به همين علت عرضه بيلت کاهش يافته است. بنابراين احتمال پايين آمدن قيمت در ماه‌هاي آينده بعيد است.
بازار ضعيف مقاطع در آمريكا
در اروپا تعطيلات تابستاني رکود را بر بازار مقاطع نيز حاکم کرده است. توليدکننده‌ها قصد دارند قيمت‌هاي سپتامبر را به دليل هزينه بالاي توليد ۲۰ تا ۴۰ يورو افزايش دهند. در آلمان ميلگرد ۶۱۰ تا ۶۳۰ يورو در هر تن بود و يک ماهي است ثابت است. در ايتاليا ۵۳۰ تا ۵۴۰ يورو و در انگليس ۵۳۰ پوند بود.
تقاضاي مقاطع در آمريكا ضعيف بود چون بازار ساخت‌وساز در رکود است و با توجه به تصميمات اخير آمريكا در مورد سقف بدهي‌هاي دولت، از اين بدتر نيز خواهد شد.
با توجه به ماه رمضان بازار مقاطع ترکيه در رکود بود. قيمت ميلگرد ۱۹ تا ۲۹ دلار کاهش يافته به ۷۳۳ تا ۷۵۸ دلار درب کارخانه بدون ماليات بر ارزش افزوده رسيد.
به‌رغم افت قيمت‌هاي ترکيه، عرضه‌کنندگان سي آي اس سعي داشتند قيمت‌ها را بالاتر نيز ببرند. ميلگرد سي آي اس ۷۲۰ دلار فوب درياي سياه شنيده شده که ۲۵ دلار نسبت به سه هفته قبل بالاتر است. ظاهرا مشتريان حاضرند در ۷۰۰ دلار فوب خريد کنند. در بازار داخلي روسيه نيز تقاضا بالا است، از اين رو عرضه‌کننده‌ها قيمت را کاهش نمي‌دهند. در خاورميانه رکود ماه رمضان همه را به صبر و انتظار کشانده است.
بازار ميلگرد امارات با توجه به کاهش ساعات کاري ماه رمضان در سکوت بود. قيمت فعلي بازار نقدي ميلگرد امارات ۷۴۹ تا ۷۵۱ دلار است ميلگرد صادراتي ترکيه به امارات ۷۲۵ دلار
سي اند اف است، ولي خريداران در انتظار کاهش بيشتر قيمت هستند.
در چين نگراني‌هاي اقتصادي بازار فيوچرز ميلگرد را نزولي کرد. قرارداد ميلگرد پس از افت ۱۸ دلاري جمعه گذشته، هفته اخير ۴دلار افت داشت.
مقاطع در بازار داخلي
قيمت ميلگرد در طول هفته تقريبا باثبات بود. علت اين ثبات دو مساله است: نخست قيمت‌ها به کف خود رسيده و کاهش قيمت ديگر براي کارخانه‌ها امکان‌پذير نيست به‌خصوص با قيمت فعلي بيلت. دوم به اين دليل که ميزان عرضه به شدت کاهش يافته شنيده شده که سه کارخانه در حال نيمه تعطيل هستند.تيرآهن روند باثباتي داشت و نوسان آن در حد بازار بود. نبشي و ناوداني هم کاهش آرامي داشتند.در روز چهارشنبه با تغيير نرخ ارز، فروشنده‌ها دست از عرضه کشيدند، ولي بعضي کارخانه‌ها تنها به افزايش ۱۰ توماني رضايت دادند بعضي ديگر هم تنها سعي کردند از فرصت استفاده کنند و فروش خود را بالا ببرند. ديدگاه عمومي اين است که تا پايان ماه رمضان اتفاق خاصي نخواهد افتاد. اين در حالي است که قيمت‌ها در بازار جهاني تغيير نکرده، تيرآهن ۸۷۵ دلار سي اف آر بنادر جنوب، بيلت ۶۹۵ تا ۷۰۵ سي اف آر بنادر شمال و ميلگرد ۷۷۰ دلار تحويل بندر امام پيشنهاد مي‌شود در حالي‌که مشکلات پرداخت اعتبارات اسنادي همچنان به قوت خود باقي است.
رکود در بازار ورق حکمفرما شد
افزايش نگراني نسبت به وضعيت اقتصادي جهان و اتفاقات هفته گذشته در بازارهاي مالي سطح جهان، اکثر بازارها را نزولي کرده است.
در ترکيه نگراني از نوسانات نرخ ارز و بحران اقتصادي جهان بازار ورق را در سکوت نگه داشته و از طرفي رکود ماه رمضان نيز حکمفرما بود. با اين حال قيمت ورق صعودي بود و ورق گرم ۱۰ دلار رشد داشته به ۷۴۰ تا ۷۶۰ دلار رسيد. ورق گرم وارداتي ۷۱۵ دلار سي اف آر از اوکراين است که ۱۵ دلار رشد داشته است. قيمت روسيه تا ۳۰ دلار نسبت به جولاي بالا رفته است. البته تقاضا نيست. بازار صادرات ورق ترکيه در سکوت است؛ چرا که مشتريان اصلي در تعطيلات تابستاني به سر مي‌برند. ورق گرم ترکيه ۷۳۵ تا ۷۴۰ دلار فوب پيشنهاد مي‌شود. همه در انتظار رسيدن ماه سپتامبر هستند که ماه رمضان، تعطيلات تابستاني و تعميرات کارخانه‌ها به اتمام مي‌رسد.
اروپايي‌ها نگران از وضعيت اقتصادي جهان واردات را متوقف کردند و معتقدند در آينده نزديک رشد قيمت ديگر بعيد است. ورق گرم وارداتي ۵۴۰ تا ۵۵۰ يورو بود که خواستار نداشت. هنوز اروپا در تعطيلات است و بازار راکد. در انگليس ورق گرم توليد داخل ۵۷۵ تا ۵۸۶ يوور در هر تن است. برخي در قيمت‌هاي پايين تر نيز عرضه مي‌کنند. در شمال اروپا ورق گرم ۷ يورو و در جنوب ۵ يورو افت داشت.
در آمريكا همچنان بازار ورق نزولي بود. قيمت ورق گرم در بازار نقدي باز هم کاهش يافته و ۶۴۰ دلار در هر شورت تن بود. ورق سرد ۷۶۰ تا ۸۰۰ دلار در هر شورت تن و ورق گالوانيزه ۷۹۰ تا ۸۴۰ دلار شنيده شد. برخي احتمال مي‌دهند ورق گرم در آمريكا به ۶۲۰ دلار نيز برسد. وضعيت نامساعد اقتصادي و نگراني‌ها بر بازار تاثير سوئي گذاشته و همه در انتظار به سر مي‌برند. ولي در جنوب شرق آسيا ورق گرم صادراتي کره ۱۰ تا ۲۰ دلار رشد داشته است. هفته گذشته ورق گرم چين در ۶۹۰ تا ۷۰۰ دلار فوب معامله شد. تقاضا هنوز خيلي ضعيف است. عرضه‌کننده‌ها سعي دارند قيمت‌ها را بالا ببرند، ولي خريداران نمي پذيرند. هنوز وارد کننده‌ها در قيمت‌هاي ماه قبل در ۷۱۰ تا ۷۲۰ دلار سي اف آر درخواست مي‌دهند.
در چين با افت قيمت در بازار فيوچرز، بازار نقدي نيز نزولي شد. در شانگهاي ۸ دلار افت داشته به ۷۴۵ دلار با ۱۷ درصد ماليات بر ارزش افزوده رسيد.
عرضه محدود ورق در بازار ايران
بازار ورق هفته آرامي را داشت. از اوايل هفته همه انتظار داشتند که با ورود محموله‌هاي گالوانيزه قيمت کاهش يابد که اين امر محقق نشد. ورق روغني(سرد) و ورق سياه(گرم) بازار آرامي را داشتند حتي افزايش نرخ ارز هم روي بازار اين کالاها تاثيري نگذاشت. گذشته از رکود ناشي از رمضان، تعطيلي کارخانه‌هاي مصرف‌کننده ورق هم مزيد بر علت شده است. فعلا بازار با عرضه‌هاي آرام بعضي از مجموعه‌هاي مبارکه يا بسته‌هاي وارداتي سرگرم است، ولي شرايط پس از ماه رمضان قابل پيش‌بيني نيست. ورق گرم ضخامت ۲ ميليمتر رول که اول هفته ۹۱۰ تومان عرضه مي‌شد در آخر هفته به ۹۲۰ تومان هر کيلو رسيد، ولي افزايش قيمت ناشي از بالا رفتن قيمت ارز بود نه افزايش تقاضا البته عرضه هم هر روز محدودتر مي‌شود.
احتياط خريداران سنگ‌آهن
هفته گذشته بازار سنگ آهن در ثباتي نسبي بود. از طرفي افزايش نگراني‌ها نسبت به وضعيت اقتصادي جهان خريد چيني‌ها را کم کرده ولي عرضه پايين هند نيز مانع از افت قيمت شد. چيني‌ها محتاط تر شده خريد را کاهش داده‌اند. فعالان بازار تاثيرات اين نگراني‌ها را کوتاه مدت و موقتي مي‌دانند. سنگ‌آهن خلوص ۵/۶۳ درصد هند ۱۹۰ دلار سي اف آر نيز عرضه شده، ولي خريدار نداشت. حتي فروش در ۱۸۵ تا ۱۸۶ دلار نيز دشوار شده است. معاملاتي جزئي در ۱۸۶ دلار شنيده شده است. متوسط قيمت معاملات ۱۸۳ تا ۱۸۴ دلار سي اف آر و در ثبات بود.
بازار سوآپ سنگ آهن نيز ۵ دلار افت داشت، ولي مجددا بهبود يافت. موجودي سنگ آهن بنادر چين نيز يک درصد افزايش يافت و به ۹۵ ميليون و ۳۵۰ هزار تن رسيد.
سکوت قراضه در اروپا و آمريكا
هفته گذشته بيشتر خريد‌هاي قراضه ترکيه از آمريكا بود و در کل حجم خريدها نسبت به هفته قبل تغيير چنداني نداشت تجار اروپا و سي آي اس نيز در سکوت بودند. قيمت پيشنهادي فعلي آمريكا براي قراضه سنگين ۴۷۴ تا ۴۷۵ دلار سي‌اف‌آر بود. قراضه ۲۰-۸۰ اروپا ۴۷۰ دلار سي‌اف‌آر ترکيه شنيده شد. آمريكا به دنبال بالا بردن قيمت قراضه است در حالي که عرضه‌کنندگان سي آي اس تخفيف مي‌دهند. شايد ترک‌ها بتوانند در ۴۶۰ دلار سي اف آر قراضه آ۳ سي آي اس را بخرند.در اسپانيا قراضه خرد شده ۳۲۸ يورو در هر تن بود. تجار اسپانيايي با ترکيه در ۴۶۰ دلار سي اف آر معامله کرده‌اند تا به فولادسازان داخلي براي خريد فشار بياورند. در بازار داخلي آمريكا قراضه خرد شده ۸ دلار افت داشت به ۴۵۳ دلار در هر شورت تن رسيد. در چين قيمت قراضه صعودي بود، ولي اواخر هفته با رکود بازار فولاد قيمت قراضه نيز نزولي شد و۳ تا ۵ دلار نسبت به هفته قبل افت کرد.
توکيو استيل ژاپن قيمت خريد قراضه را با توجه به رکود بازار داخلي چند مرتبه کاهش داد و به ۴۶۸ دلار رساند. در نتيجه قراضه صادراتي ژاپن در مزايده هفته گذشته ۲۲ دلار نسبت به ماه قبل افت کرده به ۴۳۶ دلار سي اف آر رسيد.

keyboard_arrow_up