پرداختن به حاشيه‌ها پاک کردن صورت مساله‌ است: بحران در کمين توليد فولاد

پرداختن به حاشيه‌ها پاک کردن صورت مساله‌ است: بحران در کمين توليد فولاد

گروه صنعت‌ومعدن- بازار فولاد همچنان در رکود به سر مي‌برد. کاهش مصرف در ماه رمضان، کاهش ساخت‌وسازهاي طرح‌هاي عمراني، پايين آمدن تقاضاي طرح مسکن مهر و به تبع آن ساخت‌وسازهاي آن همه و همه دست به دست هم داده‌اند تا توليد در شرايط راکدي باقي بماند.
توليدکنندگان بخش خصوصي مي‌گويند اگر شرايط فعلي ادامه پيدا کند ممکن است رکود موجود منجر به ايجاد شرايط بحراني براي فولادسازان اين بخش شود.
کاهش ساخت‌وسازها
در حال حاضر مصرف آهن‌آلات به پايين‌ترين حد خود رسيده است. موجودي کالا و عرضه محصول توليدکنندگان بيش از نياز بازار است.
 اين مسايل در فصلي اتفاق افتاده که فصل تابستان فصل ساخت‌وساز است و کاهش ساخت‌وسازها در اين فصل مي‌تواند چه فاجعه‌اي را براي فصل‌هاي سرد بي‌ساخت‌وساز به دنبال داشته باشد. در حال حاضر انبارها از انواع محصولات فولادي پر شده است. توليدکننده بخش خصوصي با دو مشکل بزرگ تامين مواد اوليه (شمش) و فروش محصول (مصرف) روبه‌رو است.
صورت مساله را پاک نکنيم
حال به جاي آنکه فکري به حال اين معضل بکنيم دست روي دست گذاشته‌ايم. حتي برخي‌ها با دامن زدن به مسايل حاشيه‌اي سعي در پنهان کردن اصل موضوع دارند.
شايعاتي مانند آنکه حاشيه سود فولادسازان 50 درصد مي‌باشد هم از جمله مواردي است که براي پاک کردن اصل صورت‌مساله بر آن دامن زده مي‌شود.
حاشيه سود 5 تا 7 درصد نه 50 درصد!
دبير انجمن توليدکنندگان فولاد ايران با رد اخبار مربوط به حاشيه سود 50 درصدي فولادسازان گفت: ‌حاشيه سود فولادسازان در بهترين شرايط ممکن حداکثر به 10 درصد مي‌رسد که اگر اين رقم هم محقق شود، فولادسازان بايد کلاهشان را هوا بيندازند.
رسول خليفه سلطان در گفت‌وگو با ايسنا توضيح داد: ‌حاشيه سود 50 درصدي فولادسازان اصلا معنايي ندارد. از سوي ديگر شرايط کاري شرکت‌هاي سازنده فولاد با يکديگر متفاوت است اما حاشيه سود اغلب شرکت‌ها بين پنج تا هفت درصد بوده و حداکثر به 10 درصد مي‌رسد.
وي همچنين با اشاره به اينکه مصرف فولاد در کشور در ماه رمضان کاهش يافته اما روند توليد امسال افزايشي بوده است، عنوان کرد: توليد فولاد و محصولات فولادي در شرکت‌هاي بخش خصوصي امسال نسبت به سال قبل افزايش يافته است.
خليفه‌‌سلطان درباره توليد فولاد خام از سنگ‌آهن توسط شرکت‌هاي بخش خصوصي نيز توضيح داد: چند شرکت در حال گشايش اعتبار و خريد ماشين‌آلات هستند و مجموع کار در مراحل اوليه است. در مجموع چند شرکت قصد دارند وارد حوزه توليد فولاد خام از سنگ‌آهن شوند.
قفل تسهيلات بانکي باز شود
ملاحظه مي‌کنيد که مسايل حاشيه‌اي چگونه مي‌تواند اصل يک موضوع را تحت‌الشعاع قرار بدهد. بنابراين مقابله با رکود فعلي که مي‌تواند در آينده نه چندان دور بحران توليد را به همراه داشته باشد بسيار لازم و ضروري است.
يک توليدکننده بخش خصوصي فولاد درخصوص موانع توليد بخش خصوصي مي‌گويد: سه‌قفله شدن اعطاي تسهيلات بانکي روي توليدکنندگان بخش خصوصي، منجر به آن شده که اغلب پروژه‌هاي اين بخش به صورت نيمه‌تمام باقي بماند.
مديرعامل يک شرکت فولادي افزود: در صورت باز شدن قفل ارايه تسهيلات بانکي روي بخش خصوصي و رفع مشکل تامين مواد اوليه و تامين انرژي مورد نياز از سوي دولت، بخش خصوصي تعهد مي‌کند تا دو سال آينده ظرفيت توليدش را حدود 10 ميليون تن افزايش دهد.
حسن مصيب‌زاده درخصوص مباحث مطرح شده از سوي مسوولان دولتي مبني بر اينکه دليل نرسيدن به نقطه خودکفايي توليد فولاد عدم تحقق اهداف تعيين شده براي بخش خصوصي است به ايلنا گفت: بخش خصوصي با تمام توان خود در تلاش براي افزايش ظرفيت توليد است اما تحقق اين امر تا حدود زيادي به فراهم شدن زيرساخت‌هاي توليد نيز بستگي دارد.
وي اعطاي تسهيلات بانکي را از جمله نيازهاي اصلي بخش توليد عنوان کرد و گفت: سه‌قفله شدن اعطاي تسهيلات بانکي روي توليدکنندگان بخش خصوصي، منجر به آن شده که اغلب پروژه‌هاي اين بخش به صورت نيمه‌تمام باقي بماند.
 اين در حالي است که مجموعه‌هاي صنعتي دولتي به هيچ عنوان با مشکل اعطاي تسهيلات روبه‌رو نبوده و از همکاري سيستم بانکي برخوردار هستند.
امان از اين تعهد!
مصيب‌زاده افزود: تا زماني که دولت زمينه را براي همراهي سيستم بانکي با بخش خصوصي به منظور ارايه تسهيلات مالي فراهم نکند، نمي‌توان انتظار داشت که اين بخش همپاي مجموعه‌هاي دولتي حرکت کند.وي مشکل ديگر فعالان بخش خصوصي را مساله تامين مواد اوليه دانست و تصريح کرد: توليدکنندگان بخش خصوصي براي تمديد جواز تاسيس خود در وزارت صنايع و معادن ملزم به امضاي تعهدي مي‌شوند که هيچ‌گونه مواد اوليه از جمله سنگ‌آهن و انرژي مورد نياز شامل برق و گاز و… را از دولت دريافت نخواهند کرد.
وي در اين خصوص اذعان کرد: دولت از يک طرف تعهد مي‌گيرد که توليدکنندگان بايد سنگ‌آهن مورد نيازشان را خود تهيه کنند و از سوي ديگر عوارض 70 درصدي صادرات اين محصول را حذف مي‌کند. بر اين اساس مواد اوليه به جاي تزريق به بخش توليد داخلي به خارج از کشور صادر مي‌شود.
چگونه نيروگاه بزنيم
مصيب‌زاده به مساله تامين انرژي با قيمت بالا براي بخش خصوصي نيز اشاره کرد و گفت: دولت به فعالان بخش خصوصي اعلام مي‌کند که براي تامين انرژي مورد نيازشان با قيمت مناسب براي خود نيروگاه احداث کنند. اين چه منطقي است؟ اگر بخش خصوصي توان احداث نيروگاه مجزا براي خود را داشت، سرمايه خود را به اين بخش معطوف مي‌کرد و ديگر فولاد توليد نمي‌کرد.وي با اشاره به اينکه هيچ‌گونه زيرساختي از سوي دولت براي بخش خصوصي فراهم نمي‌شود و در مقابل از اين بخش توقع افزايش ظرفيت توليد دارند، خاطرنشان کرد: اگر دولت زيرساخت‌هاي مورد نياز را فراهم کرده و موانع موجود در مسير توليد را رفع کند، ما به عنوان بخش خصوصي تعهد مي‌کنيم که ظرف دو سال آينده ظرفيت توليد را تا حدود 10 ميليون تن افزايش دهيم. بخش خصوصي از توان و تکنولوژي توليد مطلوبي برخوردار است که با رفع مشکلات مي‌تواند اين توان را بالقوه سازد.

keyboard_arrow_up