اميدواري تجار، نگراني فولادسازان

اميدواري تجار، نگراني فولادسازان

کمبود شمش و رشد قيمت ارز عامل افزايش قيمت‌ها
احتمال رقابتي شدن رينگ فولاد روز يکشنبه
گروه بورس کالا – منيژه حياتي: با وجود اينکه از کل عرضه‌هاي ديروز تنها ميلگرد گروه ملي 11 هزار تن در بورس معامله شد، اما به دليل جو رواني جديدي که در بازار ايجاد شده بسياري از معامله‌‌گران در بازار آهن اميد به افزايش حجم معاملات به خصوص از اواسط شهريور ماه دارند و معامله گروه ملي را هم دليلي بر اين مدعا مي‌دانند، چرا که تا پيش از تحولات اخير بازار آهن محصولاتي حتي مثل گروه ملي نيز خريدار زيادي در بورس نداشت.

ضمن اينکه شايعات در خصوص آزادسازي قيمت‌ها در رينگ روز يکشنبه و در زمان عرضه‌هاي ذوب آهن نيز به صورت جدي در بازار مطرح شده است.
رشد قيمت ارز، کاهش قابل توجه موجودي شمش در بنادر، رقابت نوردسازان داخلي براي دريافت شمش و کاهش حجم شمش ارزان قيمت وارداتي، همگي باعث شده تا حدودي روند معاملات بهتر شده و خريداراني که براي شهريور قصد خريد داشتند زودتر وارد بازار شده و اقدام به بالابردن موجودي انبارها کنند.
کشش بازار پايين، اما اميدها بيشتر شد
اگرچه تقاضا هنوز کشش لازم براي جذب نرخ‌هاي بالا براي ميلگرد را ندارد و حجم آن نيز همچنان پايين است، اما بسياري معتقدند با تثبيت اين روند در بازار و شرايطي که در بازار شمش وجود دارد، خريدهاي سرمايه‌اي بيش از قبل وارد بازار خواهد شد؛ اگر چه هنوز فقط افرادي که ريسک‌پذيري بيشتري دارند وارد بازار شده‌اند، اما به زودي به تعداد معامله‌‌گران افزوده خواهد شد. اين شرايط از نظر بسياري از معامله‌‌گران تا پايان شهريور يا اواسط مهر ادامه خواهد داشت و پس از آن دوباره از حجم تقاضا‌ها کاسته مي‌شود، هر چند هنوز هم تقاضا چندان بالا نيست و معاملات تنها در سطح خريدهاي شخصي است و فقط 10 درصد از معاملات عمده و پروژه‌اي در بازار انجام مي‌شود.
ريسک‌پذيرها وارد بازار شده‌اند
در هر صورت در حال حاضر بازار به دو گروه تقسيم شده است، افرادي که ريسک مي‌کنند و افرادي که هنوز هم صبر کرده و ترجيح مي‌دهند مطمئن تر شوند. از آنجا که در روزهاي اخير خريد و معامله در بازار به نفع دارندگان کالا بوده در نتيجه احتمال بيشتر شدن تعداد گروه اول زياد است. بيشترين نگراني معامله‌‌گران در حال حاضر اين است که موضوعاتي همچون تورم باعث شود تا جلوي بازار و روند قيمت‌ها گرفته شود و خريداران به دليل نگراني از افت مجدد قيمت‌ها از خريد دست بکشند.
به همين دليل بازار، ديروز را بيشتر در انتظار تحولات روز يکشنبه هفته آينده سپري کرد تا اينکه مشخص شود آيا نرخ مقاطع در بورس ثابت نگه داشته مي‌شود يا خير که البته با توجه به شرايط خاص واحدهاي فولادي در تامين نقدينگي خريد شمش و هزينه‌هاي بالاي انرژي و غيره به نظر مي‌رسد فعلا در مورد آزاد گذاشته شدن قيمت‌ها، با آنها موافقت شده است. البته برخي معتقدند اگر قيمت‌ها در بورس افزايش يابد به نفع واردکنندگان شمش است؛ چراکه با استناد به افزايش قيمت‌ها مي‌توانند دوباره نرخ پيشنهادي خود را بالا ببرند و اگر قيمت‌ها ثابت بماند به ضرر توليدکننده‌هاي خصوصي است که با قيمت بالايي شمش مي‌خرند.
نگراني توليدکننده‌ها از تامين شمش
از سوي ديگر به دليل اخباري که از يكي از گيرندگان تسهيلات و برخورد با وي اعلام شده، اين شبهه و نگراني بوجود آمده که ميزان اعتباردهي به فولادسازان خصوصي کاهش مي‌يابد در نتيجه نگراني اصلي اين است که فولادسازان نتوانند به دليل مشکل نقدينگي شمش مورد نياز خود را تامين کنند. البته برخي عدم اعتباردهي به واحدهاي فولادي را بدهي‌هاي سنگين فولادسازان خصوصي مي‌دانند.
ضرورت اقدام فوري براي تامين نياز توليدکننده‌هاي داخلي
از اين رو بهترين پيشنهادي که در اين شرايط مطرح مي‌شود پرداخت وجه بيشتري براي واردات شمش به انجمن واردکنندگان فولاد ايران است. به گفته فعالان بازار، در حال حاضر با توجه به نيازي که در بازار ايجاد شده ميزان اعتبار اختصاص داده شده بسيار کم و محدود است.
اما از سويي برخي مي‌گويند اگر واردات شمش و ثبت سفارش در هر قالب و شکلي از الان هم آغاز شود، اين کالاها تا آبان و آذر وارد بازار مي‌شود که در اين زمان تقاضاي چنداني در بازار وجود ندارد. زيرا در شرايط حال حاضر است که توليدکننده‌ها به شمش احتياج دارند.
در نتيجه بهتر است سياست‌هايي اتخاذ شود تا شمش مورد نياز واحدهاي نورد تا قبل از رسيدن به زمان کمبود، تامين و برنامه ريزي شود، اما واقعيت اين است که بسياري از فعالان بازار آهن يکي از دلايل بروزاين مشکلات را نبود اطلاعات کافي و دقيق از ثبت سفارش‌ها و نبود شفافيت کامل در اين خصوص مي‌دانند که باعث شده حتي واردکننده‌ها و سرمايه‌گذاران نيز نتوانند زودتر از بروز اين شرايط اقدام کنند.
دلايل کمبود شمش در بازار
به عقيده بسياري از دست‌اندرکاران بازار فولاد، اعطاي اعتبار به افرادي که به صورت حرفه‌اي در بازار آهن فعاليت نداشتند و فروش شمش‌هاي وارداتي با نرخ‌هاي ارزان تر توسط اين افراد باعث شد تا معامله‌‌گران اصلي بازار شمش حذف شده و در نهايت در حال حاضر که بازار به شمش احتياج دارد با کمبود مواجه شود. به گفته اين افراد دولت بايد اعتبار شمش را به خود توليدکننده‌ها بدهد تا بدون واسطه اقدام به خريد کنند.
در نتيجه در کنار اعطاي وام بيشتر به انجمن واردکننده‌ها به نظر مي‌رسد بهتر است دولت از اين پس اعتبار واردات شمش را به خود توليدکننده‌ها بدهد تا بدون هيچ واسطه‌اي اقدام به واردات کنند؛ چرا که تجربه اعتبار دهي به افرادي غير از توليدکننده‌ها نشان داده که جز حذف معامله‌‌گران اصلي بازار و کمبود شمش در زمان‌هايي که بازار احتياج دارد، نتيجه‌اي نداشته است. البته ارائه سهميه شمش با شرط عرضه در بورس نيز طرح خوبي بود که البته به دليل محدوديت منابع شمش داخلي نمي تواند انگيزه‌اي براي فولادسازان باشد.
اگرچه نگراني‌ها در مورد شمش وجود دارد، اما در عين حال احتمالات زيادي در خصوص اينکه تقاضا نيز همزمان با موضوع افزايش قيمت شمش تقويت مي‌شود يا خير و يا اينکه آيا با توجه به مشکلات اقتصادي کشورهاي اروپايي و آمريکا ميزان توسعه اقتصادي و رشد ساخت‌و‌سازها، قيمت شمش در سطح جهاني تثبيت خواهد شد يا نه نيز وجود دارد؛ چرا که اگر قيمت شمش در بازار‌هاي جهاني کاهش يابد احتمال بر هم خوردن معادله فعلي بازار شمش در ايران نيز وجود دارد.

keyboard_arrow_up