فولاد، صنعتي در مرحله گذار
بازار جهاني فولاد همواره با تغييرات گستردهاي همراه بوده است. از نيمه دهه هفتاد تاکنون شاهد رکودهاي طولاني مدت در اثر افت بازار فروش تا بازار رو به رشد محصولات فولادي بودهايم.در اين بين صاحبان صنايع فولاد همواره به دنبال بالا بردن ظرفيت توليد و بهينهسازي در مصرف انرژي بودهاند.
دستيابي به اين امر بهدليل فقدان دانش کافي جهت بهرهوري انرژي و کاهش روند قيمت فولاد در بازارهاي جهاني همواره به بن بست رسيده است.اما در سالهاي اخير اين صنعت وارد مرحله تازهاي از حيات خود شده است. افزايش سطح تقاضاي محصولات فولادي در جهان، جهش اقتصادي چين و ورود محصولات جديد با تکنولوژيهاي پيشرفته همگي نشانگر ورود اين صنعت به عرصهاي جديد هستند.ميزان تقاضاي فولاد در چين از سال ۲۰۰۱ ميلادي تا نيمه دوم سال ۲۰۰۹، با يک جهش تا ۲۵ درصد افزايش در هر سال همراه بود.از سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۹ ميلادي ميزان توليد جهاني فولاد خام با ۷ درصد افزايش در هر سال و در مجموع با احتساب ۲۲/۱ ميليارد تن در سال ۲۰۰۹ رکورد توليد در سالهاي گذشته را شکست.عطش اقتصاد رو به رشد چين سبب شد تا قيمتهاي جهاني به طور ناگهاني و با شيب بسيار بالا افزايش يابند. به طور مثال قيمت ورق کويل نورد شده در کشورهاي آلمان، ژاپن و ايالات متحده از ۶/۲ به ۴/۳ افزايش يافت.
همزمان با اين روند، افزايش قيمت مواد اوليه (آهن خام، کک، قراضه و مواد آلياژي) سبب افزايش قيمت پايه فولاد شده که تا حدي سود کوتاه مدت محصولات فولادي در سال ۲۰۰۹ ميلادي را سبب شد.عمليات ساختوساز که از اواخر دهه نود در نقاط مختلف دنيا آغاز شده بود در اين سالها به اوج خود رسيد. ساختوساز در مناطق مختلف چهار اصل را به همراه داشت:
– تسريع در تحکيم روابط بين مذاهب (انجام پروژههاي عظيم ساختماني در کشورهاي عرب)
– روند خصوصيسازي پروژههاي دولتي که با کاهش نقدينگي همراه بود
– بازنگري شرکتهاي عظيم فولادي؛ تمرکز کمتر بر روي حجم توليد و تمايل به ادغام شدن
– مدرنيزه شدن تجهيزات ساخت فولاد به ويژه در چين، هند و کشورهاي CIS
واحد مطالعات راهبردي آريان فولاد