ميلگرد به 1000 تومان مي‌رسد؟

همزمان با ثبت نرخ‌هاي ارزان بيلت در بورس لندن، گمانه‌زني‌هاي متفاوتي در بازار ايران مطرح شد
ميلگرد به 1000 تومان مي‌رسد؟

گروه بورس کالا – هفته گذشته به‌رغم سکوت در بيشتر بازارهاي جهاني فولاد، بازار ايران با جو رواني خاصي که ناشي از کمبود عرضه شمش و رشد قيمت ارز و صدور مجوز رقابت در بورس کالا بود، روبه‌رو شد. اين شرايط در نهايت باعث شد تا در روزهاي پاياني هفته احتمال 1000 توماني شدن ميلگرد هم مطرح شود. برخي معتقدند 940 تومان که قيمت فعلي ميلگرد است هنوز کافي نيست و فاصله نرخ شمش و ميلگرد همچنان کم است؛ اما مهم‌تر از آن بحث تامين شمش مورد نياز فولادي‌ها است که دولت بايد براي آن برنامه‌ريزي دقيقي انجام دهد.

بيلت در تعطيلات
در بازار بيلت خريداران خاورميانه در ماه رمضان فعاليت ندارند و اروپايي‌ها در تعطيلات هستند. از اين رو عرضه‌کننده‌ها سياست صبر در پيش گرفته‌‌اند و قيمت را کاهش نمي‌دهند. با توجه به کمبود عرضه سي‌آي‌اس ترکيه بيلت را در 700 دلار فوب نگه داشته است.
در روسيه و اوکراين قيمت 680 تا 685 دلار فوب است. يک استثنا معامله در 660 تا 665 دلار فوب توسط بلاروس بود که 34 تا 39 دلار نسبت به سطح قيمت اوايل آگوست پايين تر بود.
در بازار واردات بيلت جنوب شرق آسيا، با توجه به ابهامات موجود در روند بازار سکوت برقرار است. نگراني‌هاي اقتصادي موجب شده خريداران به بيلت توليد داخل روي آورند و خريد وارداتي را به تاخير بيندازند. بيلت ويتنام در 690 دلار سي‌اف‌آر فيليپين شنيده شد.
قيمت فعلي محصول کره 705 تا 710 دلار سي‌اف‌آر و قيمت تايوان و مالزي 710 دلار سي‌اف‌آر است. بيلت روسيه نيز 675 دلار سي‌اف‌آر شنيده شد. برخي عرضه‌کننده‌ها در مالزي از معامله در 690 تا 700 دلار فوب با خريداران خاورميانه صحبت کرده‌اند. در چين بعد از دو هفته قيمت بيلت به ثبات رسيد و 700 دلار با 17 درصد ماليات بر ارزش افزوده بود.
در بورس لندن قيمت قرارداد نقدي و سه ماهه بيلت نوسانات متفاوتي داشته است. قيمت قرارداد نقدي نسبت به اوايل آگوست بالا رفته به 680 تا 690 دلار رسيد؛ در حالي که قرارداد سه ماهه افت داشته به 575 تا 595 دلار رسيد. چه بسا اين نشانه نگراني فعالان بازار نسبت به کاهش قيمت محصولات نيمه تمام در اواسط فصل چهارم سال باشد.
نگراني از كمبود بيلت در ايران
بازار بيلت در هفته گذشته آرام بود. بيلت سايز 150 ميليمتر در انزلي تا هر کيلو 8200 ريال روي تريلي با 4 درصد ماليات ارزش افزوده هم گفته شد؛ ولي حجم معاملات زياد نبود. فاصله قيمت بيلت با مقاطع بسيار کم است به همين دليل کارخانه‌ها تمايلي به توليد ندارند. از روز يکشنبه با افزايش قيمت ارز و شايعه آزاد شدن قيمت‌ها در بورس کالا قيمت مقاطع بهتر شد.
عرضه‌کنندگان بيلت مي‌دانند که در صورت فروش کالاي خود امکان جايگزيني آن به سادگي امکان‌پذير نيست؛ چون قيمت تمام شده بيلت از سه ماه قبل رو به افزايش بوده، مشکلات اعتبارات اسنادي هم همچنان وجود دارد. بر اساس قيمت 710 دلار هر تن، بيلت در انزلي هر کيلو حداقل 860 تومان تمام مي‌شود؛ بنابراين بايد نرخ مقاطع با توجه به هزينه‌هاي تبديل به بالاي 1000 تومان هر کيلو برسد. از روز چهارشنبه مساله تفاوت نرخ بيلت نقدي و سه ماهه در بورس لندن، باعث نگراني بعضي از تجار بيلت شد. نرخ معامله سه ماهه بيلت نزديک به 100 دلار کمتر از نرخ نقدي آن بود ضمن آنکه درخواست خريد بيلت سه ماهه نسبت به هفته قبل 9 درصد کمتر شده بود. البته اين تفاوت قابل توضيح است چون بزرگ‌ترين بازار مصرف بيلت فعلا روسيه است و روس‌ها از اکتبر تا فوريه هر سال فعاليت‌هاي ساختمان سازيشان به علت سرما به شدت کاهش مي‌يابد به همين علت قيمت پايين مي‌آيد.
ولي دولت بايد به فکر جايگزيني بيلت وارداتي باشد چون رشد اقتصادي روسيه حجم عرضه بيلت را براي صادرات کم کرده و از طرف ديگر کارخانه‌هاي سي‌آي‌اس سياست خام فروشي را محدود کرده‌اند به همين علت از سال آينده از حجم عرضه بيلت از سي‌آي‌اس به شدت کاسته خواهد شد؛ تازه‌ترين قيمت بيلت وارداتي هر تن 730 دلار سي‌اف‌آر بنادر شمالي ايران بوده است.
مقاطع در رکود
بازار مقاطع صادراتي سي‌آي‌اس همچون هفته‌هاي قبل تحت تاثير رکود ماه رمضان در کشور‌هاي مسلمان و تعطيلات تابستاني اروپا بود. عرضه‌کنندگان صبر را بر کاهش قيمت ترجيح مي‌دهند. به دليل نبود تقاضا در بازار‌هاي اصلي، ميلگرد سي‌آي‌اس از اواسط آگوست عرضه نشده؛ در حالي که ترکيه‌اي‌ها قيمت را تا 710 تا720 دلار فوب بالا بردند که علت افزايش تقاضاي داخلي و همچنين قيمت بالاي بيلت سي‌آي‌اس بود. قيمت پيشنهادي سي‌آي‌اس 705 تا 710 دلار فوب است. توليد اکتبر ترکيه نيز به 720 تا 730 دلار فوب رسيده است. ترکيه‌اي‌ها در مورد بازار مقاطع خوش‌بين هستند. به نظر آنها عراق و مصر به زودي فعال‌تر مي‌شوند چون قيمت‌هاي داخلي آنها به دليل افزايش قيمت بيلت بالاتر خواهد رفت. ميلگرد در بازار داخلي ترکيه از 672 تا 712 دلار به 699 تا 732 دلار افزايش يافت.
شايعه 1000 توماني شدن ميلگرد
هفته گذشته قيمت مقاطع روند صعودي داشت علت اين روند سه مساله بود. اول اميدواري به افزايش قيمت‌ها در بورس کالاي ايران، دوم افزايش قيمت بيلت و عدم کاهش آن و سوم کاهش توليد و عرضه بسياري از کارخانه‌ها. اين سه مساله باعث شد تا واسطه‌ها فعال شوند و خريدها را در حد کم شروع کنند. همين مساله به رونق بازار کمک کرد. با ادامه روند افزايش قيمت حجم سفارش‌ها زياد شد چون اميدواري به آينده مقاطع هم بهبود يافته بود. قيمت متوسط ميلگرد روز شنبه 895 تومان در تهران بود، ولي در آخر هفته به 920 تومان رسيد. روز چهارشنبه با اعلام اينکه قيمت در بورس به قيمت بازار نزديک مي‌شود عملا اميدواري به افزايش قيمت در بورس تشديد شد. همه منتظر اعلام فروش ذوب‌آهن براي روز يکشنبه بودند و صحبت از ميلگرد هزار توماني مي‌کردند.
روند افزايش قيمت تيرآهن هم هفته گذشته کاملا مشهود بود ولي اين روند شديد نبود. بطور متوسط هر روز قيمت تيرآهن 12 تومان هر کيلو در اصفهان افزايش يافت در مورد ديگر مقاطع مثل نبشي و ناوداني هم همين روند صعودي ديده شد. متوسط افزايش قيمت براي نبشي 100 ريال و براي ناوداني 150 ريال بود. اکثر تجار منتظر رسيدن بورس هفته آينده هستند، ضمن آنکه موجودي انبارها هم به علت کاهش سفارشات در ماه رمضان به حداقل خود رسيده است.
رشد قيمت ورق در آمريکا
اکثر خريداران ورق گرم، سياست صبر و انتظار را ادامه مي‌دهند که يک علت مساله توقف معاملات در خاورميانه و علت دوم رکود ماه رمضان است. ورق گرم در خاورميانه 720 تا 730 دلار پيشنهاد مي‌شود، اما بازار آنچنان آرام است که حتي اگر قيمت را بيش از اين پايين بياورند باز هم به افزايش تقاضا کمکي نخواهد کرد.
در آمريکا براي اولين بار پس از 5 ماه قيمت ورق گرم 12 دلار در هر شورت تن بالا رفته به 671 دلار رسيد. ورق سرد يک دلار نسبت به هفته قبل رشد داشت. ورق گالوانيزه تنها 7/0 درصد بالا رفت. در شمال اروپا متوسط قيمت ورق گرم 2 يورو بالا رفت ولي بازار در سکوت است. در جنوب اروپا شاخص قيمت ورق گرم يک يورو ارزان شد و به 513 يورو رسيد. در ترکيه چه تجار و چه خريداران ورق منتظر رسيدن بازار سپتامبر هستند تا معامله کنند. بازار در رکود بود؛ چرا که نرخ لير ترکيه بي ثبات است و تعطيلي کارخانه‌ها براي تعميرات ادامه دارد. قيمت داخلي ورق گرم 740 تا 760 دلار است و قيمت پيشنهادي وارداتي 715 تا 770 دلار سي‌اف‌آر از سي‌آي‌اس است. بازار ورق گرم چين به دليل گرماي هوا راکد بود، ولي افزايش قيمت کارخانه‌ها و دلايلي چون کاهش عرضه قيمت بازار را به 751 تا 759 دلار با 4 دلار رشد رساند. ورق گرم صادراتي چين 715 دلار فوب بود. ورق گرم صادراتي ژاپن 780 دلار فوب است، ولي قيمت‌هاي درخواستي فعلي 710 دلار فوب بوده و قراردادي بسته نشده است.
انتظار براي آغاز تکاپو در بازار ورق در ايران
ورق هفته باثباتي را پشت سر گذاشت. ورق گرم ضخامت 2 ميليمتر رول در انزلي که روز شنبه 920 تومان هر کيلو اعلام مي‌شد در پايان هفته به 940 تومان رسيد، ولي محصولات اکسين و کاويان تغييري نداشتند. عرضه اين دو کارخانه بسيار محدود است، ولي تقاضاي آنها هم پايين است. مبارکه در هفته گذشته قيمت‌ها را تا 100 تومان هر کيلو بالا برد. محدوديت عرضه مبارکه باعث شده که قيمت آن طور که انتظار مي‌رفت انعکاس قوي در بازار نداشته باشد.
سايزهاي 5/2 تا 5 حداکثر 40 تومان در بازار افزايش قيمت داشت چون مصرف لوله و پروفيل پايين است و با قيمت‌هاي جديد بازار کشش ندارد. ورق گالوانيزه قيمت باثباتي داشت ولي تقاضا کم بود، ورق روغني(سرد) آرام آرام خود را پيدا مي‌کند. محدوديت عرضه مبارکه و واردات ماه‌هاي گذشته باعث شده تا بعضي از اقلام را نتوان به سادگي در بازار پيدا کرد. همه انتظار دارند با فعال شدن تقاضاي اين کالا از اواسط شهريور قيمت به شدت افزايش يابد.

keyboard_arrow_up