کاهش سود بازرگاني ميلگرد به 6 درصد

با تداوم افزايش قيمت شمش وارداتي به کشور، تصويب شد
کاهش سود بازرگاني ميلگرد به 6 درصد

منيژه حياتي
به دنبال کاهش سود بازرگاني ميلگردهاي ساختماني به 6 درصد، فولادسازان در شرايط جديدي قرار گرفتند.
بر اساس اين مصوبه که به تاييد رييس‌جمهور رسيده و از سوي معاون اول رييس‌جمهور براي اجرا ابلاغ شد، سود بازرگاني ميلگردهاي ساختماني مشمول رديف‌هاي 7213 و 6/7214 درصد تعيين شد که رديف 7214 شامل ميله‌ها از آهن يا از فولاد‌هاي غير ممزوج فقط آهنگري شده، گرم نورد‌شده يا گرم کشيده شده يا گرم اکسترود شده و آنهايي که بعد از نورد شدن تاب داده شده‌اند، مي‌شود و رديف 7213 نيز شامل ميله‌ها، گرم نوردشده، به صورت طومارهاي نامنظم پيچيده شده، از آهن يا از فولادهاي غيرممزوج مي‌شود.

به دنبال انتشار اين خبر در بازار، بسياري از کارشناسان و فعالان بازار ضرورت کاهش عوارض شمش به جهت حمايت از بخش خصوصي و توليدکننده‌هاي نورد را مطرح کردند.
کاهش حقوق گمرکي ميلگرد در شرايطي رخ داده که بازار فولاد داخلي از يکسو با واردات شمش و افزايش هزينه توليد محصول نهايي روبه‌رو شده و از سوي ديگر به دليل نبود تقاضاي بالا و به صرفه نبودن فروش کالا با نرخ‌هاي پايين‌تر براي توليدکننده‌ها، معاملات آن در مقايسه با مدت‌هاي مشابه سال قبل در حد پايين‌تري قرار دارد، از اين رو ضروري است که اقداماتي جدي در زمينه واردات شمش و تامين نياز نوردسازان داخلي صورت گيرد تا بتوانند در صورت واردات ميلگرد با اين شرايط جديد توان خود را بالا ببرند.
موضوع شمش به حدي جدي است که برخلاف هميشه که خبر کاهش عوارض و حقوق گمرکي و حتي هر شايعه‌اي در اين خصوص باعث مي‌شد قيمت‌ها در بازار کاهش پيدا كند، پس از انتشار اين خبر در بازار، قيمت ميلگرد تغييري نکرد و به روند خود ادامه داد. به گفته معامله‌گران بازار آهن از آنجا که هزينه توليد محصول نهايي به دليل کمبود شمش و بالا بودن نرخ وارداتي براي توليدکننده‌ها به صرفه نيست در نتيجه کالاي زيادي هم در بازار وجود ندارد و عدم کاهش قيمت ميلگرد و تثبيت نرخ آن به اين دليل بوده نه بالا بودن تقاضا. گفته مي‌شود ديروز نرخ شمش وارداتي تا مرز 870 تومان نيز رسيد.
بهترين روش، ارائه تسهيلات شمش به فولادسازاني که در بورس عرضه مي‌کنند است؛ اما برخي معتقدند عوارض واردات شمش نيز بايد تغيير کند تا در صورت افزايش حجم واردات ميلگرد، نگراني توليدکنندگان داخلي نيز برطرف شود به خصوص اينکه پس از اعمال اين مصوبه احتمال کاهش قيمت ميلگرد وجود دارد. البته کاهش عوارض شمش به اين موضوع بستگي دارد که توليدکننده‌ها بتوانند مجلس را براي اجراي آن قانع کنند. ضمن اينکه هنوز وعده اعطاي تسهيلات به انجمن واردکننده‌ها محقق نشده و به تعويق افتادن آن طي اين مدت از سوي فولادسازان بارها گوشزد شده است.
البته با توجه به بالاتر بودن نرخ ميلگرد در بازارهاي جهاني نسبت به بازار داخلي، برخي تجار عقيده دارند احتمال اينکه قيمت وارداتي ميلگرد در حد زيادي کاهش يابد کم است، به خصوص اينکه احتمال دارد فروشندگان ميلگرد به ايران با رصد کردن اين موضوع و با اطلاع پيدا کردن از کاهش حقوق گمرکي نرخ‌هاي پايه پيشنهادي خود را افزايش دهند.
در نتيجه چه قيمت ميلگرد وارداتي تغيير داشته باشد يا نداشته باشد در هر صورت معضل شمش هنوز وجود دارد. در همين راستا امروز جلسه‌اي در انجمن توليدکنندگان فولاد اين موضوع‌ها مورد بررسي قرار مي‌گيرد.
علاوه بر اين، برخي از فعالان بازار معتقدند علت کاهش حقوق گمرکي اين است که احتمالا نرخ ارز دولتي افزايش خواهد يافت. از اين رو اين اقدام صورت گرفت تا در صورت افزايش قيمت ارز محصولات وارداتي، قيمت‌ها نوسان محدودتري را تجربه کند؛ البته برخي نيز اين موضوع را به بحث هدفمندسازي يارانه‌ها و تلاش براي کاهش هر چه بيشتر نوسان قيمت‌ها در بازار عنوان مي‌کنند. البته قابل ذکر است که طي سال‌جاري حجم واردات ميلگرد نيز کاهش قابل توجهي داشته است و يکي از انگيزه‌ها نيز همين موضوع عنوان مي‌شود.

keyboard_arrow_up