گسترش آنلاين: برنامه پنجم را ميتوان با ديگر برنامههاي توسعه متفاوت دانست. تاکيد مستقيم بر اکتشاف و تهيه و تکميل نقشههاي زمينشناسي در اين برنامه به صراحت اعلام شده است و از همين مقوله ميتوان ضرورت اکتشافات و شناسايي ذخاير جديد را دريافت.
اهداف مختلفي براي هر يک از بخشهاي توليدي در نظر گرفته شده است و بهطور قطع همين امر مسووليتهاي بخش معدن را بهعنوان تامينکننده ماده اوليه ديگر صنايع سنگينتر ميکند.
دستيابي به 55 ميليون تن فولاد تا پايان برنامه پنجم توسعه يکي از مهمترين اهداف تعريفشده در بخش صنايع معدني است که تحقق يا دست نيافتن به آن بهصورت مستقيم فعاليتهاي ديگر بخشها را تحت تاثير قرار ميدهد.
از اينرو توسعه ذخاير سنگآهن بهعنوان ماده اوليه صنعت فولاد امري اجتنابناپذير است. اگرچه کشور از ذخاير متعددي در اين زمينه برخوردار است و همواره همه کارشناسان بر تعدد و تنوع مواد معدني کشور تاکيد دارند، اما تا زماني که اکتشافات گسترده در کشور صورت نگيرد، نميتوان از افزايش توليد فولاد نيز سخن به ميان آورد. سنگآهن تنها يک نمونه از دهها ماده معدني است که کشور از آنها بهرهمند است و اگر بخواهيم اين مقوله را به تمام مواد معدني تعميم دهيم، بهطور قطع کشور بيش از هر چيز ديگري به انجام عمليات اکتشافي نياز دارد.
مقولهاي که اين روزها از آن سخن به ميان ميآيد، روشهاي نوين اکتشافي و استفاده از روشهاي ژئوفيزيک هوايي است. امري که مسوولان نيز بارها و بارها به آن تاکيد کردهاند. بايد اين حقيقت را پذيرفت که ديگر استفاده از روشهاي چوپاني براي اکتشاف ذخاير در يک کشور در حالتوسعه که نياز به ذخاير معدني آن هر روز در حال افزايش است، حرفي براي گفتن نخواهد داشت. بلکه بايد ساختار مدوني براي اين بخش تعريف شود تا بتوان تمام ذخاير معدني کشور را زير پوشش عمليات اکتشافي قرار داد. اما گره کار همين جاست. اجراي عمليات اکتشافي به سرمايهگذاري و حمايت دولت نياز دارد و تنها نميتوان از ضرورت و اهميت آن سخن به ميان آورد و از تامين اعتبارات آن غافل بود. متاسفانه در بودجه 90 با وجود تلاشهاي کميسيون صنايع و معادن، رقم قابل قبولي براي امر اکتشاف در نظر گرفته نشد و بهطور قطع همين امر پيشبرد اهداف تعيينشده در اين بخش را کند خواهد کرد.
رئيس هياتعامل ايميدرو نيز در سخنان اخير خود به پايين بودن ميزان اعتبار بخش اکتشاف اشاره و اعلام کرد: در تلاشيم اين بودجه را به دو برابر برسانيم.
حال اين که چگونه و با چه ساز و کاري ميتوان بودجه بخش اکتشاف را ارتقا داد در درجه دوم اهميت قرار دارد و بايد هر چه سريعتر از هر گذرگاه ممکن منابع مالي اين بخش را ارتقا داد. بيشک تحقق اهداف برنامه پنجم در گرو دستيابي به بندهاي تعريفشده در بخش اکتشاف است. تا وقتي ماده معدني وجود نداشته باشد، توليدي صورت نخواهد گرفت.
در همين حال معاون امور معادن و صنايع معدني وزير صنعت، معدن و تجارت از تدوين راهکارهاي اجرايي بخش معدن براي رسيدن به اهداف برنامه پنجم خبر داد.
وجيهالله جعفري افزود: معاونت معدني براي مشخص شدن نقشه راه بخش معدن و صنايعمعدني، با در نظر گرفتن کامل اسناد بالادستي نسبت به تدوين کارشناسي اهداف کمي سالانه حوزههاي بهرهبرداري و اکتشاف در طول برنامه پنجم اقدام کرده است.
وي گفت: بر اين اساس پيشنيازهاي تحقق هر يک از اهداف کمي در زمينه صدور پروانه اکتشاف، گواهي کشف، پروانه بهرهبرداري، جذب سرمايهگذاري، اشتغال و استخراج واقعي به تفکيک هر استان مشخص شده است.
معاون وزير صنعت، معدن و تجارت افزود: براي هر يک از مواد معدني استراتژيک، هدفگذاريهاي خاصي تعيين خواهد شد.
جعفري گفت: در حوزه صنايع معدني نيز با بررسي کارشناسي هر يک از طرحهاي توليد فولاد خام از سوي نمايندگان بخشهاي مختلف وزارتخانه، برنامه ظرفيتسازي توليد فولاد خام کشور در بخشهاي دولتي و خصوصي در سالهاي برنامه پنجم نهايي شده و پيگيري لازم براي تحقق ظرفيتهاي ياد شده در حال انجام است.
تدوين راهکارهاي اجرايي بخش معدن براي دستيابي به اهداف برنامه پنجم نخستين گام از مسيري پرفراز و نشيب است. هر چند نيمي از نخستين سال اجراي اين برنامه ميگذرد، اما در صورتي که برنامهاجرايي آن هرچه سريعتر تدوين شود، ميتوان به ادامه مسير اميدوار بود.
|