حذف ديرهنگام کنترلهاي قيمتي فولاد موجب شد
حرکت معکوس بورس و بازار
گروه بورس کالا – منيژه حياتي: بهرغم رکود حاکم بر معاملات بازار آهن و تداوم کاهش قيمتها بهخصوص تيرآهن در بازار آزاد، ديروز معاملات بورس با رقابت روبهرو شد و بر اساس آن نرخ سبد مخلوط ميلگرد و تيرآهن ذوبآهن اصفهان از 885 تومان به 913 تومان رسيد.
به نظر ميرسد تلاش برخي معامله گران در بورس براي تعيين نرخهاي بالاتر، تاثير چنداني در حرکت کلي بازار نگذاشته؛
چرا که برخلاف هميشه که تغييرات قيمتي بورس بر بازار آزاد اثر گذاشته و نرخها را تحت تاثير قرار ميداد رقابتهاي بورس از هفته قبل تاکنون اثري بر بازار آزاد نداشته و روند نزولي قيمتها بهرغم بالاتر بودن هزينه تامين مواد اوليه بخش خصوصي در مقايسه با قيمتهاي جاري، همچنان ادامه دارد و معاملات در بازار آزاد آرام و بيهيجان بوده و خريداران نيز پذيراي نرخهاي بالاتر نيستند.
به گفته معاملهگران، اين شرايط و منطقي نبودن نرخها در بازار آزاد در مقايسه با نرخ مواد اوليه به خصوص قيمت شمش وارداتي و در نهايت اثر بخش نبودن تحرکهاي بورس، همگي از اثرات منفي کنترل شديد قيمتها در يک دوره طولاني است و اگر زودتر از اينها اجازه رقابت و کشف قيمتهاي واقعي به بورس داده ميشد در حال حاضر شاهد اين شرايط نبوديم. به عقيده فعالان بورس کالا در شرايطي که قيمتها در بازار روند رو به رشد داشت در بورس نرخها ثابت نگه داشته ميشد و در حال حاضر اين شرايط بالعکس شده و قيمتها در حالي که در بورس افزايشي است در بازار آزاد روند قيمتها نزولي شده البته برخي اين موضوع را که قيمتها در بازار تعديل شده و نزولي ميشود ناشي از بالارفتن قيمتها در بورس و از بين رفتن حداقل سودهاي ميان بازار رسمي و غير رسمي ميدانند که انگيزه معاملات را کاهش داده است و به همين دليل برخي اين موضوع را مثبت ارزيابي ميکنند. البته تعيين نرخ پايه 855 تومان از سوي ذوبآهن که نرخ خوبي در مقايسه با قيمتهاي بازار آزاد محسوب ميشد يکي از عوامل بالا بودن تقاضا و رقابت خريداران عنوان ميشود.
اما از سويي ديگر در خصوص به صرفه بودن قيمتها براي واحدهاي توليدکننده اين موضوع فقط زماني که در مورد محصولات دولتي باشد منطقي به نظر ميرسد؛ چرا که در هر صورت بخش عمدهاي از شمش دريافتي اين واحدها از طريق شمش توليد داخلي تامين ميشود، اما واحدهاي خصوصي در هر صورت با توجه به نرخ شمش وارداتي با مشکلات زيادي در قيمتگذاري محصولاتشان روبهرو هستند؛ چرا که نرخهاي فعلي محصول نهايي (ميلگرد) با توجه به اينکه شمش در حدود 860 تومان پيشنهاد ميشود با در نظر گرفتن 60 تا 70 تومان به عنوان حداقل سود، براي فروش به صرفه نيست، اما شنيدهها حاکي از آن است که برخي واحدها تنها به جهت برطرف کردن مشکلات مالي و تعهدات بانکي و به خصوص هزينههاي جاري حاضر به فروش با نرخهايي ميشوند که منطقي و سودده به نظر نميرسد.
در همين حال پيشبينيهايي که در بازار وجود دارد بهرغم وجود تقاضاهاي بالقوه در بازار، بيشتر به سمت ثبات يا کاهش قيمت است و تعداد کمي به ثبت نرخهاي بالاتر از اين ارقام تا ماههاي آينده اميدوار هستند. اين در حالي است که از سويي با توجه به هزينه ارز در واردات کالا و مباحثي همچون بازگشايي خطوط اعتباري بعيد به نظر ميرسد حتي با وجود کاهش سود بازرگاني به 6 درصد، حجم زيادي از کالا وارد شود و در حاليكه در بخش تيرآهن واردات زيادي از محصولات کره و چين صورت گرفته، هنوز تغييري در نرخ ميلگرد وارداتي صورت نگرفته است در نتيجه احتمال کاهش نيز از يکسو نميرود.
اما مهمتر از تمامي مباحثي که در بازار وجود دارد به نظر ميرسد دغدغه فولادسازان در فاصله قيمتهاي شمش و محصول نهايي و تامين شمش حتي به تجار و ديگر ارکان و فعالان بازار نيز سرايت كرده به طوري که اغلب از تداوم فعاليت واحدهاي خصوصي ابراز نگراني ميکنند.
در معاملات ديروز بورس کالا ميلگرد 14 تا 25 فولاد آلياژي ايران با نرخ 840 تومان عرضه شد و در رقابت به 851 تومان رسيد. اين کالا براي 30 آبانماه عرضه شده بود.
ميلگرد و تيرآهن مخلوط ذوبآهن 855 تومان عرضه و 913 تومان معامله شد. اين کالا که 14 هزار تن بود براي 30 مهر ماه بود. کلاف 8 فولاد يزد هم 1100 تن 900 تومان فروخته شد.