وزير صنعت، معدن و تجارت در نخستين جشنواره بين المللي تحقيق و توسعه تحقيق و توسعه مسير اصلي حركت به سمت بازارهاي هدف / آرندي و ضرورت نگاه صادراتي

وزير صنعت، معدن و تجارت در نخستين جشنواره بين المللي تحقيق و توسعه تحقيق و توسعه مسير اصلي حركت به سمت بازارهاي هدف / آرندي و ضرورت نگاه صادراتي
 وزير صنعت،معدن و تجارت مسير اصلي حركت به سمت بازارهاي هدف را در گرو اهميت دادن و جدي گرفتن تحقيق و توسعه (آرندي ) مي داند و مي گويد : حضوردر بازارهاي جهاني موجب ماندگاري و پايداري محصول ايراني مي شود.

  به گزارش شبكه اطلاع رساني توليد و تجارت ايران (شاتا ) ، دكتر “مهدي غضنفري” سه شنبه شب در نخستين جشنواره بين المللي تحقيق و توسعه ايران در محل سالن همايش هاي صداو سيما  گفت : بنگاه برنده ،  بنگاهي است كه تحقيق و توسعه (آرندي ) خود را به سمت بازارهاي هدف جهت مي دهد.
 وزير صنعت ، معدن و تجارت ي جارت ، راهبرد حضور در بازارهاي جهاني را تحقيق و توسعه شبكه اي و استراتژيك دانست و گفت: آرندي به عنوان موجود زنده نيازمند حيات و ارتباط با ساير موجودات از جنس خود است و اينكه در اطرافش چه مي گذرد و چه چيزي مي ئواند به بقائش كمك كند ؟.
دكتر غضنفري ادامه داد : از نظر ما در وزارت صنعت ، معدن و تجارت هر تلاشي كه منجر به صادرات نشود كوششي است كه به نقطه بلوغ و تكامل خود نرسيده و در ميانه راه متوقف شده است .
وي با بيان اين جمله كه نيازمند كسب سهم بالاتري از بازارها در دنيا هستيم ، افزود: شعار توليد براي جايگزيني واردات در شرايط فعلي جمهوري اسلامي ايران مكفي نيست ، كفايت كار را نمي كند و منجر به آرندي ، آن هم به معناي امروزي نخواهد شد .
وزير صنعت ، معدن و تجارت با تشريح جهت گيري آرندي ، اظهارداشت : يكي از پاشنه آشيل هاي ما در اتصال ميان آرندي و توليد ، تجاري سازي است اما اين پاشنه آشيل وقتي بدتر مي شود كه منظور سخنران از تجاري سازي ، تجاري سازي براي حضور در بازارهاي داخلي باشد ، تجاري سازي براي حضور در بازارهاي خارجي از اهميت بالايي برخورداراست و اگر اين اتفاق رخ داد ، آرندي جريان مثبت را شكل مي دهد .
دكتر غضنفري در ادامه گفت : به بيان ديگر نفت وگاز سهم بالايي از صادرات جمهوري اسلامي ايران را دربر مي گيرد ، اگر صادرات غيرنفتي را 35 ميليارد دلار در نظر بگيريم ، صادرات نفت را 70 ميليارد دلار، يك سوم كل تجارت ، صادرات غينرنفتي است و دو سوم از كل صادرات 100 تا 110 ميليارد دلار نفتي است كه اين تركيب وسبد بايد تغيير كند .
وي گفت : براي تغيير نگرش بايد سهم بيشتري در بازارها داشته باشيم كالاي رقابتي به ساير نقاط جهان ارسال كنيم كه اين امر نيازمند تحقيق و توسعه موثر است . اگر آرندي دست ما را در بازارهاي خارجي نگيرد و ما را سربلند ازبازارهاي خارجي بيرون نياورد .نمي توانيم حلقه مثبت را شكل دهيم.
وزير صنعت ، معدن و تجارت در تشريح ديدگاه خود به ذكرمثالي پرداخت و گفت: دانشگاهياني داريم ، مقالاتي را توليد مي كنند كه معالج دردهاي ما نيست ، نمره ورتبه را بالا مي برد آمار را بهبود مي بخشد اما به اوضاع اقتصادي كمك نمي كند و منجر به سهم بيشتري از بازارهاي جهاني نمي شود
وي با بيان اينكه اظهارات من از خاستگاه وزارت صنعت معدن و تجارت است و ممكن است يك وزير ديگر در حوزه فعاليت خود نظر ديگري داشته باشد ،افزود:آنچه در حال حاضر مورد بحث است آرندي صنعتي است .
دكتر غضنفري در بخش ديگري از سخنان خود به دولتي بودن بسياري از حوزه ها اشاره كرد و گفت : اين امر نه تنها يك مزيت محسوب نمي شود، بلكه خود مانعي بزرگ است ، تحقيق و توسعه يكي از حوزه هايي است كه توسط بخش خصوصي مديريت مي شود و به لطف خداوند اين بلوغ در بنگاه ها و تشكل هاي بخش خصوصي شكل گرفته و آنها چنين كوششي را با موفقيت به انجام مي رسانند .
وي سهم تحقيق و توسعه در توليد ناخالص داخلي را مورد توجه قرار داد و گفت: اينكه اين سهم بايد بيشتر باشد سخن درستي است و حتما چنين آورده اي براي تحقيق و توسعه نتايج درخشاني را براي آينده كشور در حوزه كاري ما و حداقل صنعت، معدن و تجارت دارد .
وزير صنعت ، معدن و تجارت با بيان اينكه تحقيق و توسعه نيازمند كمك هايي است و اين كمك ها در صورتي امكان پذير است كه چرخه اقتصاد به درستي بچرخد ، گفت : سيستم ديناميكي را در نظر بگيريد ، يك لوپ بسته داريم كه بايد مثبت باشد يعني ما براي آرندي خرج كنيم ، آرندي اقتصاد ما را ارتقا دهد و با ارتقا اقتصاد براي آرندي هزينه مي كنيم  مجددا آرندي بيشتر اقتصاد را ارتقا مي دهد و براي اينكه سهم اقتصاد را در دنيا بيشتر كنيم ، سهم آرندي را افزايش مي دهيم و لوپ مثبت به سمت افزايش سهم آرندي در افزايش توليد ناخالص داخلي حركت مي كند .
وي با اشاره به اظهارات برخي سخنرانان در اين همايش گفت : اما اين تضمين به ما داده نشد كه اگر سهم را بالا ببريم چرخه مثبت است يا نه؟ اين پرسش يكي از دغدغه هاي من است .
از نظر وزير صنعت ، معدن و تجارت بايد براي اشتغال ، توسعه و بهبود شاخص هاي كلان اقتصاد، ضريب جيني ، نرخ رشد و غيره ، صادرات غيرنفتي در اولويت تمام فعاليت ها قرار گيرد
” اين موضوع معني ديگري هم دارد و آن هم اين است كه بايد بخش آرندي گزينشي عمل كند. هر تحقيقي چون به ما هو تحقيق بوده و تجلي گاه نور خداوند است زيبا و خواستي مي باشد اما معلوم نيست موثر باشد، بايد حتما آرندي به حوزه هايي بپردازد كه ما را در بازارهاي هدف موفق كند .اما معمولا اين موضوع برعكس است اينكه ما كار آرندي خود را انجام مي دهيم به يك موفقيتي نائل مي شويم ، يه عده بايد دنبال پول درآوردن از اين محل باشند ؟ چنين موفقيتي جزو آرزوهاي و خواسته هاي مشتري نيست مشتري در طلب آن نيست اين سيستم فشاري است و نه كششي براين اساس پايلوت و آزمايشگاه ايجاد مي كنيم اما از منظر مشتري ممكن است پرداخت به اين امر فاقد اولويت باشد .
دكتر غضنفري در ادامه اظهار داشت: براي همان است كه نسل اول آرندي، آرندي هاي فردي و جزيره اي به نسل هاي دوم ، سوم و بالاتر تبديل شد و آرندي به عنوان شبكه براساس نياز بازار و فهم رقبا از تلاش هايشان به بازار آمد .
وي با تاكيد براين موضوع كه در ادبيات و دانش آرندي به مانند هر سرمايه گذاري ديگري به موضوع چند برابر شدن توجه مي كند ، افزود: چندين برابر برگرداندن نيازمند حفظ شرايط و الزاماتي است و از سويي توجه به بازارهاي هدف مهمترين كار آرندي به شمار مي آيد.
دكتر غضنفري با استناد به  اظهارات خود كه بتازگي دو پروژه مهم را در دو كشور از دست داده ايم ، افزود: كيفيت بهتر و توليدات ارزان تر رقبا باعث شده بود تا مشتري كه در يكي از پروژه ها پس از دريافت بخشي از محموله ها  از انصراف خود سخن گويد و در مورد دوم نيز كشور پيشنهاد دهنده پروژه 20 ميليون دلار ارزان تر از ايران توليد را عرضه كرد و كشور هدف از ادامه همكاري با ايران منصرف شد .
وي خطاب به انجمن تخصصي تحقيق و توسعه صنايع و معادن گفت : حتما انجمن بايد كمك كند كه مسئولان كل سيستم را در حوزه توليد لحاظ كنند ، اگر قرار باشد افرادي را پيدا كنيم كه بدون توجه به كل سيستم فقط درخواست اجراي پروژه هاي آرندي را داشته باشندهر چند كه تحقيق آنها امر مبارك و مقدسي است ، اما  اين موضوع چندان كمكي به بهبود كار نمي كند جهت اين تحقيق بايد سرافرازي ما در بازارهاي هدف باشد نه پرداختن به بازارهاي داخل.
وزير صنعت ، معدن و تجارت درادامه گفت: اجراي پروژه هاي آرندي براي داخل باعث مي شود تا توليد كننده بعد از مدتي با مراجعه به دستگاه هاي ذيربط از تاثير منفي نمونه هاي خارجي درسطح عرضه با نرخ پايين تر بر روي توليدات خود بگويد و خواهان بالارفتن نرخ تعرفه باشد تا او بتواند توليد خود را حفظ كند .
دكتر غضنفري ادامه داد : معني ساده اين خواسته آن است كه اجرا كننده پروژه مي گويد من در تحقيقم هزينه ها را ناديده گرفتم و با وجودي كه توان توليد را دارم اما هزينه تهيه كالاي توليدي براي مشتري خيلي بالا است كه در چنين شرايطي توليد كننده خواهان تنظيم سيستم حمايتي براي فروش كالا در سطح بازار مي شود.
وي ادامه داد : اما اگر اجراي آرندي با نگاه صادراتي براي حضور در بازارهاي هدف باشد حتما مطالعه بازار براي مقايسه نرخ كالاهايي انجام مي شود كه بعدا مي خواهيم با آن رقابت كنيم و دراين صورت گزينشي بودن پروژه هاي آرندي به زودي مشخص مي شود و اينكه سراغ حوزه هايي برويم كه منجر به فروش بيشتر ، رضايت مندي بالاتر و كسب سهم بيشتر ازبازارهاي جهاني باشد و وزارتخانه جديد از كساني كه دراين خصوص پيشقدم باشند ، حمايت مي كند .
وزير صنعت ، معدن و تجارت همچنين گفت :به طور حتم آرندي مي تواند در توسعه صادرات غيرنفتي ، ارز اوري بالاتر، كسب سهم بيشتربازار ، خروج رقبا از بازارهاي داخلي ، دور زدن تحريم ها ، ايجاد اشتغال و بهبود شاخص هاي كلان اقتصادي بسيار موثر واقع شود.
دكتر غضنفري با بيان اين جمله كه “بايد براي رسيدن به اهداف از اين راه و معبر عبور كنيم “، افزود: حتما بايد كالاي ايراني مشخصه برجسته اي داشته باشد كه كالاي رقيب فاقد آن باشد و اين مشخصه فقط از طريق تحقيق و توسعه حاصل مي شود .
وي در ادامه اظهار داشت : وزارتخانه جديد از شكل گيري انجمن هاي آرندي و بخش هاي آرندي در حوزه هاي توليد حمايت مي كند كه  يك مثال ساده آن در حوزه خودرو سازي است .
وزير صنعت ، معدن و تجارت تصريح كرد: كيفيت درتوليدات خودروساز ايراني توسط مصرف كننده به يك مطالبه تاريخي تبديل شده ، اين مطالبه يك حق واقعي است و از مسير آرندي امكان پذير است .
” حال اگر بخواهيم خودرو توليد داخل را صادر كنيم به مراتب نياز بيشتري به آرندي داريم ، البته من آرندي را با مفهموم بزرگ كلمه شامل شيوه هاي مديريتي، كاهش قيمت تمام شده و بهبود بهره وري يعني آرندي مديريت ، خط توليد ، تقسيم كار و كاهش هزينه ها مي دانم و به عنوان يك معضل بزرگ حوزه توليد ويروس هاي هزينه را جز با آرندي نمي توان از بين برد ، بهترين دعا براي ازبين بردن ويروس ها اين است كه تلاش هاي آرندي آنها را شكار كند و از بين ببرد .”
دكتر غضنفري با اشاره به انجام فعاليت هاي آرندي در ايدرو ، ايميدرو ، معاونت برنامه ريزي ، سازمان زمين شناسي ، شركت شهرك ها ي وزارت صنعت ، معدن و تجارت گفت : اگر وزارتخانه جديد بخواهد به جريان تجارت خارجي كمك كند و به مثابه وزارت خارجه دوم عمل كند حتما به پشتيباني انجمن هاي مرتبط با آرندي نيازمند است .
وي سپس ادامه داد : ما مراحل نخستين را بايد طي كنيم شرايط كنوني ما با چند سال پيش متفاوت است، به عنوان مثال در پنج سال قبل بايد در سيمان سرمايه گذاري مي كرديم كه به اندازه نياز توليد كنيم ، بزرگترين معضل ما اين بود كه سيمان ناكافي را چگونه در ميان درخواست كنندگان بسيار توزيع كنيم ، آن دوران سپري شد و در زمان حاضر بيش از نياز توليد مي كنيم . اين روند در خصوص فولاد و ساير كالاها نيز رخ خواهد داد .
وزير صنعت ، معدن و تجارت در پايان با بيان اينكه در مورد ساير كالاها نيز به مرور شرايط به گونه اي خواهد رسيد كه بالاتر از نيازمان توليد خواهيم كرد ، گفت : همين كه اين مرحله راسپري كنيم كه در مرحله گذر از آن هستيم به اين معنا كه ارقام توليد و ظرفيت فراتر از نياز داخلي باشد ، آنگاه بنگاه ها با بزرگترين پرسش ها مواجه مي شوند و آن هم اين است كه چگونه كالاهاي خود را صادر كنند .
وي تاكيد كرد : بايد براي حضور موثر در بازارهاي جهاني ، آرندي را جهت دهيم تا بتوانيم به اهداف صادراتي برسيم .
يادآور مي شود : دراين مراسم همچنين با حضور وزير صنعت ، معدن و تجارت به چند تن از فعالان حوزه تحقيق و توسعه تنديس اين جشنواره ارايه شد.

 

 

 

 

منبع خبر : پايگاه اطلاع رساني وزارت صنايع و معادن – 
keyboard_arrow_up