اما و اگرهاي پيش روي بازار ورق

با وجود رشد قيمت ورق سرد و گالوانيزه، کنترل بر معاملات ورق ادامه دارد
اما و اگرهاي پيش روي بازار ورق

منيژه حياتي
در جريان فروش ورق در معاملات ديروز بورس کالا، نرخ ورق سرد و ورق گالوانيزه به ترتيب 9 و 57 تومان افزايش پيدا کرد، اما اين تغيير قيمت نه به طور آزادانه، بلکه به صورت کنترل شده انجام شد و علاوه بر آن اين دو کالا به صورت سهميه‌بندي ميان خريداران توزيع شدند.

نکته جالب معاملات ديروز نيز همين نکته بود که در معامله گالوانيزه، هم قيمت رشد کرد و هم کالاهاي عرضه شده ميان خريداران توزيع شد در حالي که معمولا اين رويه در بورس به ندرت اتفاق مي‌افتد که پس از رقابت کالاها دوباره سهميه‌بندي شود، اما ديروز پس از رقابت خريداران روي گالوانيزه، ناظر سازمان حمايت با ثبت نرخ‌هاي بالاتر از 1300 تومان براي اين کالا موافقت نكرد در نتيجه پس از توافق ميانگين قيمت‌هاي ثبت شده در جريان اين رقابت که 1196 تومان بود به عنوان نرخ نهايي کالا، تعيين شد و به روي تابلو آمد، اما اين بار کالا به جاي اينکه بر اساس رقابتي که انجام شده بود توزيع شود، به صورت تقسيم به نسبت، سهميه‌بندي شد.
تعيين قيمت ورق سرد قبل از تالار
اما در مورد ورق سرد رقم 912 تومان از قبل ميان عرضه‌کننده و نماينده سازمان بورس توافق شده بود در نتيجه نرخ اين کالا بدون ورود به رقابت افزايش پيدا کرده بود و اين در حالي است که به عقيده برخي از معامله‌گران با توجه به اينکه در مورد ورق سرد هنوز هم مقداري تفاوت قيمت با نرخ‌هاي بازار آزاد وجود دارد در نتيجه بايد قيمت آن بالاتر تعيين مي‌شد يا اجازه تعيين قيمت در رقابت به اين کالا تا سطح 925 تومان داده مي‌شد.
در مورد ورق گالوانيزه نيز اين تصور که قيمت بورس آن با نرخ‌هاي بازار فاصله دارد، وجود دارد. به همين دليل معامله‌گران ثبت قيمت 1300 تومان را در معاملات ديروز که توسط 60 درصد تقاضاي بازار انجام شد نشان‌دهنده اين موضوع مي‌دانند که بايد قيمت‌هاي اين کالا نيز همانند ورق گرم با رقابت کشف و منطقي مي‌شد.
موافقان و مخالفان
با توجه به اقدامي که ديروز در بورس در مورد گالوانيزه انجام شد، افرادي که نرخ‌هاي بالاتري براي گالوانيزه ثبت کرده بودند موفق به دريافت کالاي ارزان تر شده و افرادي هم که در رقابت، کالايي نصيبشان نشده بود، موفق به دريافت کالا شدند از اين‌رو مشتريان بيشتري از تالار راضي بيرون رفتند، اما با اين وجود، هنوز هم برخي از معامله‌گران نه تنها سهميه‌بندي بلکه تعيين قيمت‌ها به اين روش را عاملي براي توزيع رانت مي‌دانند و با آن موافق نيستند.
به عقيده اين افراد اگر اين اجازه به ورق‌هاي سرد و گالوانيزه نيز داده مي‌شد تا بتوانند همانند ورق گرم در جريان عرضه و تقاضا خود را اصلاح کنند مي‌توانستيم امروز شاهد باشيم که اين دو ورق نيز با بازار متعادلي روبه‌رو شوند؛ چرا که منطقي شدن قيمت ورق گرم و کاهش سفته بازي در بازار اين کالا باعث شد تا در دو هفته اخير فشارها بر روي اين دو کالا کم شود به طوري كه در معاملات ديروز نيز ميزان تقاضا براي ورق گرم در حدي بود که حتي بازار با مازاد عرضه آن نيز مواجه شد.
اما در کل به نظر معامله‌گران بورس، عرضه‌هاي ديروز اگرچه با توقف معامله گالوانيزه براي تقريبا نيم ساعت مواجه شد، اما در مقايسه با هفته قبل بهتر بود و به دليل گفت‌وگوهاي قبلي و تصميماتي که گرفته شده بود در انجام معاملات ناپختگي کمتري ديده مي‌شد.
عرضه‌هاي بيشتر مبارکه در بورس عملي مي‌شود؟
با اين وجود هنوز ابهام زيادي در مورد چگونگي عرضه‌هاي بيشتر مبارکه در بورس که قرار است تا پايان سال به صورت پلکاني صورت بگيرد وجود دارد و اينکه آيا بورس مي‌تواند عرضه‌هاي ورق را چه به لحاظ تخصصي و فني بودن و چه به لحاظ حساسيت مشتريان و مصرف‌کنندگان ورق در دريافت به موقع کالا، به درستي اجرا کند، سوال بزرگي است که ذهن معامله‌گران را به خود مشغول کرده و همچنان نظرات مختلفي در مورد آن اعلام مي‌شود.
به‌رغم اصراري که بر اين موضوع که عرضه‌هاي ورق و توزيع آن ميان مشتريان امري حساس است وجود دارد، اما در عين حال ضرورت بورسي شدن تمامي محصولات مبارکه نيز به دليل بروز برخي ابهامات به خصوص شدت گرفتن اين ابهامات در سال‌هاي اخير، کاملا احساس مي‌شود و دقيقا به همين دليل است که نظارت‌ها بر امر توزيع اين کالا از سوي كميته فولاد در ماه‌هاي اخير بيشتر نيز شده است.
در معاملات ديروز بورس کالا در مجموع ورق سرد 912 تومان 4 هزار و 120 تن، ورق گرم B، با نرخ 843 تومان 5 هزار و 500 تن و ورق گرم C با نرخ 872 تومان، 5 هزار و 940 تن معامله شد.
گالوانيزه نيز پس از رقابت و ثبت قيمت‌هاي 1300 توماني دوباره با نرخ ميانگين 1196 تومان روي تابلو آمد و 4 هزار و 20 تن کالاي عرضه شده ميان خريداران به نسبت توزيع شد.

keyboard_arrow_up