عرضه 60 درصد محصولات مبارکه در بورس

عرضه 60 درصد محصولات مبارکه در بورس    

اختصاصي/ براي چندمين بار طي ماه‌هاي گذشته ديروز يکي از مسوولان دولتي اعلام کرد، تمام فولادسازان کشور ملزم به عرضه محصولاتشان در بورس کالا هستند اما آمار معاملات بورس کالا نشان مي‌دهد که از ابتداي امسال عرضه محصولات فولادي توسط فولادسازان مختلف مانند سال‌هاي گذشته دنبال شده و به جز ذوب‌آهن اصفهان  هيچ يک از توليدکنندگان فولاد کل محصولاتشان را در بورس عرضه نمي‌کنند.

به اين ترتيب با توجه به عرضه 100 درصدي محصولات ذوب‌آهن اصفهان در بورس، تمام نگاه‌ها به سمت فولاد مبارکه معطوف مي‌شود که در سال‌هاي گذشته بيشتر به صورت مچينگ محصولاتش را روي تابلوي بورس آورده و کل معامله خارج از بورس انجام مي‌شود. اما نکته اينجاست که روز گذشته مديرکل دفتر کالاهاي فلزي و معدني سازمان حمايت به‌طور مستقيم به فولاد مبارکه اشاره کرده و از عرضه 60 درصد محصولات اين فولادساز در بورس کالا خبر داده است.

مديرکل دفتر کالاهاي فلزي و معدني سازمان حمايت در اين‌باره گفت: تا پايان سال 89 شرکت فولاد مبارکه 88درصد از محصولات خود را به صورت مچينگ در بورس عرضه مي‌کرد اما امسال اين شرکت ملزم است تا 60درصد محصولات خود را در بورس کالا عرضه کند.
شهرام ميرآخورلو در پاسخ به اين پرسش که چرا شرکت فولاد مبارکه محصولات خود را از طريق بورس و يا عرضه مستقيم به توليدکنندگان ارائه نمي‌کند؟ گفت: با تشکيل بورس کالا لازم بود تا ميزان عرضه و تقاضاي فولاد در کنار يکديگر قرار بگيرند و محصولات فولادي از طريق بوس عرضه شود، اما عملکرد بورس کالا در اين بخش کامل نيست و از شيوه‌هاي سلف و يا فروش نقدي در اين بازار استفاده مي‌شود.
وي با بيان اين مطلب که فولاد مبارکه توليدکننده ورق‌هاي صنعتي و ساختماني است، تصريح کرد: در حال حاضر فولاد به صورت سلف فروشي در بورس عرضه مي‌شود و قيمت فولاد در ايران به واسطه رانتي که داده مي‌شود به مراتب پايين‌تر از نرخ جهاني است.
ميرآخورلو يادآور شد: ما براي فولاد مبارکه يک دوره زماني خاص تعريف کرده‌ايم؛ بنابراين اين شرکت ملزم است تا پايان سال 60 درصد از محصولات خود را در بورس کالا عرضه کند. او تاکيد کرد: پيش از اين 12 درصد از محصولات شرکت فولاد مبارکه به صورت مستقيم در بورس عرضه مي‌شد اما براساس برنامه‌ريزي‌هاي صورت گرفته شده اين ميزان بايد تا پايان مهر به 30 درصد و تا پايان سال 90 به 60 درصد افزايش يابد.
مخالفت با ورود مبارکه
به گزارش خبرنگار «گسترش آنلاين»، بحث عرضه 60درصد محصولات فولاد مبارکه در بورس در حالي مطرح مي‌شود که مديرعامل فولاد مبارکه درخصوص عرضه بيشتر محصولات اين شرکت در بورس معتقد است: داستان عرضه محصولات مبارکه با مقاطع فولادي چون ميلگرد و تيرآهن متفاوت است،‌ چراکه در بازار مقاطع ساختماني چند تاجر، توليدات شرکت‌هايي مانند ذوب‌آهن را خريداري مي‌کنند و به دست مصرف‌کنندگان نهايي مي‌رسانند اما صنايع پايين‌دستي خريداران محصولات مبارکه هستند و آنها پس از خريد انواع ورق فولادي، محصولات نهايي توليد مي‌کنند و هر خريداري نبايد کالاهاي مبارکه را بخرد. اما در اين ميان برخي کارشناسان براين باورند که صنايع پايين‌دستي مي‌توانند به راحتي به بورس ورود کنند و اين استدلال به هيچ عنوان منطقي نيست.
يکسان‌سازي قيمت‌ها
مدير بخش فلزات کارگزاري مفيد درباره عرضه تمام محصولات فولادسازان در بورس به خبرنگار «گسترش‌صنعت» گفت: مصوبه کارگروه کنترل بازار مبني بر عرضه تمام فولادسازان در بورس، از زمان اجراي قانون هدفمندي يارانه‌ها در آذر‌ پارسال ابلاغ شد که اين مصوبه توانست 30 فولادساز جديد را به فهرست عرضه‌کنندگان رينگ فلزات اضافه کند، اما اينکه بازهم اين موضوع مطرح مي‌شود به نظر مي‌رسد براي تاکيد بيشتر مسوولان براي حضور تمام توليدکنندگان در بورس و يکسان‌سازي قيمت‌هاي فولاد در بورس و بازار است.
علي‌اصغر بهرامي افزود: پذيرش توليدکنندگان جديد در بورس باعث رقابت بيشتر و شفافيت قيمت‌ها مي‌شود، اما با توجه به اينکه در حال حاضر فولادسازان اصلي کشور در بورس حضور دارند بايد براي کنترل و بهبود بازار، آنها را به عرضه تمام محصولاتشان در بورس ترغيب کرد.
خريداران مبارکه به بورس بيايند
وي اظهار کرد: براي بهبود يکسان‌سازي قيمت محصولات فولادي در بورس و بازار بايد توليد‌کننده‌اي چون فولاد مبارکه را که سالانه بيش از 5 ميليون تن محصول توليد مي‌کند به عرضه 100درصدي در بورس تشويق کرد.  
‌مدير بخش فلزات کارگزاري مفيد افزود: در حال حاضر مبارکه بيش از 85 درصد محصولاتش را خارج از بورس به فروش مي‌رساند که اگر دولت خريداران مبارکه را چون ايران‌خودرو و سايپا به خريد از بورس ملزم کند، معاملات اين توليدکننده نيز مانند ذوب‌آهن اصفهان در بورس و به قيمت‌هاي شفاف انجام مي‌شود.
‌او يادآور شد: دو سال پيش قرار بود خريداران مبارکه همگي به بورس بيايند و حتي فهرستي از خريداران اين توليدکننده به کارگزاران ارائه شد اما به دلايل نامشخص اين کار انجام نشد که به نظر مي‌رسد مصوبه اخير کارگروه کنترل بازار بهترين زمان براي ورود کامل فولاد مبارکه به بورس است که در اين صورت معاملات رينگ فلزات متحول مي‌شود و با کوتاه شدن دست واسطه‌ها هيچ رانتي در بازار ورق فولادي باقي نمي‌ماند.

محسن نعمتي

keyboard_arrow_up