قيمت فولاد به کف رسيده؟

قيمت فولاد به کف رسيده؟

پدرام ايزدي*
در هفته جاري نه ايالات متحده و نه اروپا هيچ گونه اقدامي براي آرام کردن نگراني‌ها مبني بر نابساماني اقتصاد انجام ندادند. وضعيت در بازارهاي مالي بسيار وخيم است و به نظر مي‌رسد که شرايط از اين هم بدتر شود.

در بازار محصولات فولادي هم فعاليت چنداني به چشم نمي‌خورد؛ چراکه اين بخش از بازار تحت فشار از سوي سياه و سپيدهاي اقتصاد جهان قرار گرفته است. در منطقه اروپا، بهاي محصولات طويل و تخت روند رو به افولي را طي مي‌کند. در همين زمان، کارخانه‌هاي فولاد در اروپا در تلاشند تا اين کاهش قيمت را متوقف کنند يا حداقل مانع از کاهش قيمت‌ها در بازار‌هاي داخلي شوند. صادرکنندگان محصولات طويل در ترکيه همچنان قيمت‌هاي خود را کاهش مي‌دهند تا انگيزه خريد در خريداران را افزايش دهند، با اين وجود همزمان با کاهش ارزش ليره سطح تقاضاي ضعيف بر هر دوبازار داخلي و خارجي حکمفرماست. اما با کاهش يافتن سطح کالا در انبارهاي اين کشور و قوت گرفتن مجدد ليره روزنه‌هاي اميدي از رونق گرفتن بازار در بخش محصولات تخت تا اواسط آبان به چشم مي‌خورد.
انتظار نمي‌رود که قيمت‌ها بيش از اين کاهش يابد و اين به اين معنا است که اکنون وقت آن است که خريداران وارد بازار شوند و اقدام به خريد کنند. در اين ميان تنها کشور عراق بود که به خريد ميلگردهاي ترکيه، هرچند در حجم‌هاي کوچک، ادامه داد. ديگر کشورها منتظرند تا قيمت‌ها بيش از اين کاهش يابد. در منطقه منا، تجارت محصولات تخت و طويل به شدت افت کرده و از اين‌رو بسياري از تامين‌کنندگان کالا مجبور به کاهش قيمت‌هاي خود شدند. سطح تقاضا براي محصولات طويل در ايران همچنان ضعيف است، اما با اين حال مشتريان داخلي همچنان به خريد محصولات تخت وارداتي و داخلي مبادرت مي‌ورزند و اين امر باعث شده تا قيمت‌ها آرام آرام در بازارهاي ايران افزايش يابند. بازار مواد اوليه هم دوران سختي را سپري مي‌کند. صادرکنندگان چدن در حوزه روسيه حاضر شده‌اند تا طبق ميل مشتريان رفتار کنند، اما تقاضا براي مواد خام در تمامي مناطق همچنان ضعيف است. انتظار مي‌رود که قيمت‌ها تا پايان مهرماه با کاهش ديگري همراه شود که نهايتا موجب افزايش در ميزان خريد خواهد شد. منطقه اروپا همچنان با سطح ضعيف تقاضا در بازار چدن و قراضه دست و پنجه نرم مي‌کند؛ چراکه مشتريان همزمان با ادامه دار شدن نابساماني در بازار محصولات نهايي منتظرند تا قيمت‌ها با افت بيشتري همراه شود. برخلاف چشم انداز مثبتي که عرضه کنندگان انتظارش را داشتند، انتظار مي‌رود که در هفته آتي بهاي مواد خام به روند نزولي خود ادامه دهد. فولادسازان در ترکيه همچنان واردات قراضه را به حالت تعليق درآورده‌اند؛ چراکه پيش‌بيني مي‌شود سطح تقاضاي اين ماده با رسيدن قيمت‌ها به کف بازار آرام آرام بهتر شود. در خاور دور، بهاي قراضه رو به نزول است و سرعت آن روز به روز افزايش مي‌يابد. صادرکنندگان در ايالات متحده، روسيه و ژاپن بهاي مواد وارداتي به تايوان و کره جنوبي را کاهش داده اند و احتمال آن بسيار کم است که اين روند مسير بازگشتي را از سر گيرد. چين هم براي يک هفته در تعطيلات به سر مي‌برد و بر اين باوريم که بعد از آن بهاي سنگ آهن مجددا کاهش يابد. در ايالات متحده آمريکا، تجارت چدن هم تحت تاثير انبارهاي مملو از چدن و شرايط نامطلوب بازار محصولات نهايي قرار گرفته است و تا اواسط آبان ماه وضعيت به سمت بهبودي نخواهد رفت.
با اين حال، موسسه اعتبار سنجي فرايدي مودي نرخ اعتباري بسياري از موسسات مالي در بريتانيا را کاهش داد، چرا که اين موسسه براين باور است که احتمال دارد دولت بريتانيا در مواردي که شرکت‌ها دچار مشکل مي‌شوند از بار مسووليت شانه خالي کند. اين موسسه همچنين تعدادي از بانک‌هاي پرتغال را با بيان سطح ضعيف مالي اين بانک‌ها کاهش رتبه داد. در واقع، براي بسياري از شرکت‌هاي واقع در منطقه اروپا دريافت وام با افزايش بهره‌هاي بانکي بسيار مشکل است. حتي توليدکنندگان فرانسه و آلمان هم متوجه شده‌اند که بانک‌ها تمايل چندان زيادي به اعطاي وام ندارند. در اين شرايط، چشم انداز براي بهبودي اقتصادي همچنان منفي باقي خواهد ماند.
*تحليلگر بازار فولاد در مرکز مطالعات فولاد خاورميانه

keyboard_arrow_up