دلايل عقب‌نشيني خصوصي‌ها از بورس

کاهش موجودي بازار و افزايش نسبي قيمت‌ ميلگرد
دلايل عقب‌نشيني خصوصي‌ها از بورس

گروه بورس کالا – منيژه حياتي: به دنبال کاهش قيمت ميلگرد در دو هفته اخير و عقب‌نشيني خريداران از بازار، بسياري از عرضه‌کننده‌ها نيز از ارائه قيمت و کالا به بازار خودداري کردند و اين موضوع باعث شد تا در نهايت نرخ ميلگرد در آخرين روزهاي هفته تا حدودي افزايشي شود، اما اين موضوع بر معاملات ديروز بورس تاثيري نداشت و تقاضا همچنان براي عرضه‌هاي خصوصي پايين بود و اين موضوع در نهايت باعث شد تا از ميزان عرضه‌ فولادسازان خصوصي هم از نظر حجم و هم از نظر تعداد کاسته شود.

به نظر فعالان بازار فولاد، عدم عرضه محصولات ذوب‌آهن و در نهايت برداشت نشدن بخشي از کالاهاي فروخته شده قبلي اين شرکت توسط تجار عامل اصلي تغيير جهت بازار در اين دو روز بوده چرا كه باعث شد تا ميزان موجودي کالاهاي اين شرکت در بازار کمتر شود و اين موضوع تا حدودي روند کاهش و ثبات قيمت ميلگرد را متوقف کرد.
کاهش موجودي بازار و افزايش نسبي قيمت‌ها
البته برخي نيز اين موضوع را بازارسازي تجار براي عرضه‌هاي روز يکشنبه هفته آينده ذوب‌آهن در بورس مي‌دانند و معتقدند اين روند در صورتي که شرايط کلي بازار تغيير خاصي نکند، به صورت مقطعي خواهد بود و به محض ورود کالاهاي جديد ذوب‌آهن به بازار، احتمال اينکه قيمت‌ها دوباره متوقف شود وجود دارد خصوصا اينکه عرضه‌ها هنوز هم مربوط به ماه‌هايي است که عموما بازار با رکود فصلي روبه‌رو مي‌شود.
از اين رو احتمال اينکه با آغاز عرضه‌هاي بهمن و اسفند معاملات بورس نيز رونق بگيرد وجود دارد و برخي پيش‌بيني مي‌کنند با توجه به اين موضوع انتظار بهبود معاملات را تا زمان عرضه‌هاي آخر سال نمي‌توان داشت.
اما نکته مهم‌تري که وجود دارد کاهش قابل توجه انگيزه واردات است که به دليل نزول قيمت‌ها در بازار داخلي ايجاد شده و اصولا به نظر تجار در حال حاضر انگيزه‌اي براي واردات وجود ندارد و بازار نيز از اين موضوع اطلاع کامل دارد در نتيجه برخي به دليل وجود اين خلاء، از پيشنهاد کالا به بازار خودداري کردند و اين موضوع در نهايت قيمت‌ها را در دو روز اخير افزايش داد.
به گفته تجار در حال حاضر نه تنها توزيع محصولات داخلي کمتر شده بلکه پيش‌بيني مي‌شود حتي واردات نيزکاهش يابد. با توجه به قيمت‌هاي بازار داخلي واردات محصول نهايي براي فروشندگان سودي ندارد و در مورد شمش نيز اگرچه 5 تا 10 تومان قيمت‌ها براي ايران کاهش داشته، اما فروشنده‌ها هنوز در تصميم‌گيري براي کاهش بيشتر قيمت‌ها تعلل دارند. از سويي ديگر ديروز اخباري در بازار وجود داشت مبني بر اينکه ميزان خريد شمش توسط فولادسازان به شدت کاهش يافته و اين امر در صورت تداوم، بازار را با کاهش موجودي روبه‌رو مي‌کند و در نهايت تمامي اين موارد تا حدودي نرخ‌هاي پيشنهادي بازار را بالا برد. از آنجا که کاهش سود بازرگاني نيز هنوز به بنادر ابلاغ نشده در نتيجه اين رويداد نيز شرايط را براي بازار پيچيده‌تر کرده است.
خصوصا اينکه عرضه‌هاي شرکت‌هاي خصوصي در بورس نيز کاهش داشته به طوري که از بين 16 تا 20 شرکتي که معمولا هر هفته در بورس عرضه مي‌کردند تنها 3 تا 4 شرکت روزانه عرضه دارند.
اگرچه در زماني که عرضه‌ها بيشتر بود هم معامله خاصي روي معاملات خصوصي‌ها صورت نمي‌گرفت، اما نبود عرضه‌ها، نشانه خوبي براي معامله‌گران نيست.
البته در ماه‌هاي اخير و پس از کاهش نرخ تعرفه و در نهايت عدم ارائه تسهيلات به فولادسازان در قالب کمک‌هاي يارانه‌اي فولادسازان اعتماد خود را به شدت از دست داده‌اند و اصولا انگيزه‌اي درخصوص عرضه در بورس ندارند.
محدوديت قيمت‌گذاري فولاد خصوصي در بورس
يکي از توليدکنندگان فولادسازان در خصوص کاهش عرضه‌هاي خصوصي‌ها در بورس مي‌افزايد: بازار در اين مدت تقاضايي براي محصولات ذوب‌آهن نداشته؛ بنابراين اميدي براي محصولات خصوصي‌ها نيز وجود نداشت، اما جدا از اين قضيه روند قيمت‌هاي بورس و محدوديت بازار هنوز وجود دارد؛ چرا که تقاضا براي محصولات ذوب‌آهن بالاتر است و معامله آن رقابتي مي‌شود، اما براي خصوصي‌ها تنها راه تغيير قيمت، تغيير قيمت پايه است، اما اين اجازه به خصوصي‌ها داده نمي‌شود تا عرضه‌هاي خود را تعيين کنند.
به گفته وي علاوه بر اين موضوع سهميه‌اي که از شمش داخلي به ازاي عرضه در بورس دريافت مي‌شود آنقدر کم است که نمي‌تواند جوابگوي نياز واحدها باشد.
در معاملات ديروز بورس کالا در مجموع فقط تيرآهن کوتاه 14 و 16 جهان فولاد غرب به ترتيب با نرخ 700 و 825 تومان معامله شدند که حجم هر يک 100 تن بود. سبد ميلگرد فولاد کوير 840 تومان عرضه شد، اما معامله‌اي روي آن صورت نگرفت.

keyboard_arrow_up