همزمان با اظهارنظر رسمي وزير مبني بر توقف پرداخت تسهيلات بانکي به فولاديهاي بدهکار
تصميمهاي تازه براي صنعت فولاد اعلام شد
منيژه حياتي
بورسي شدن قيمت و توزيع شمش فولاد خوزستان
حمايت از واردات قراضه و عملياتي شدن ريفاينانس شمش
روز گذشته وزير صنعت، معدن و تجارت به طور رسمي اعلام کرد آن دسته از واحدهاي فولادي که بدهيهاي معوق خود را تعيين تکليف نکردهاند، نميتوانند از تسهيلات جديد بانکي استفاده کنند، اما به دليل نگرانيهاي زيادي که در خصوص آينده صنعت فولاد ايجاد شده و درگير بودن تعداد زيادي از واحدها با مشکل بدهي بانکي، روز گذشته دنياي اقتصاد در گفتوگو با مديرکل نظارت بر کالاهاي فلزي و معدني سازمان حمايت، تازهترين اقدامات صورت گرفته براي حمايت از واحدهاي فولادي از جمله عرضه و تعيين قيمت شمش فولاد خوزستان در بورس کالا و مقدمات تامين قراضه واحدهاي فولادي و پرداخت ريفاينانس واردات شمش را مورد بررسي قرار داد.
محدوديتهاي طرح توسعهاي براي فولاديها
موضوع عدماعطاي تسهيلات بانکي به واحدهاي بدهکار در حالي از سوي غضنفري مطرح شده که از سوي ديگر گفته ميشود در حال حاضر اعطاي مجوز طرح توسعه نيز در صورتي که در قالب بند الف و منوط به دريافت تسهيلات بانکي باشد براي فولادسازان قطع شده، ضمن اينکه از سال گذشته نيز مجوز طرح توسعه به اين شرط که واحدها انتظار تامين مواد اوليه از سوي دولت را نداشته باشند، ارائه ميشود. غضنفري ديروز اعلام کرد چنانچه فولادسازاني که معوقه بانکي دارند بتوانند بر اساس ماده 28 قانون بودجه سال جاري، بدهي خود را نزد بانکها استمهال کنند، ميتوانند از تسهيلات فعلي در نظر گرفته شده استفاده کنند که البته اين طرحها بايد توجيه اقتصادي داشته باشند در غير اين صورت تسهيلاتي به واحدها اعطا نميشود. اين موضعگيري در حالي رخ داده که در روزهاي اخير اخبار متعددي از فروش برخي واحدهاي فولادي به دليل بدهي بانکي و عدمبخشيدگي جريمهها، کاهش خطوط توليدي برخي واحدها و تعديل شيفتهاي کاري آنها از 3 به 2 شيفت منتشر شده و روزانه اسم يک يا دو کارخانه فولادي در بازار به عنوان کارخانههاي در حال تعطيل مطرح ميشود و در نهايت تمامي اين موارد جدا از اينکه به دليل کم کاري خود فولادسازان، عدمهماهنگي شرکا در اداره واحدها يا پايين بودن بهرهوري يا کاهش قيمتهاي جهاني باشد، نگراني زيادي را در خصوص آينده اين صنعت ايجاد کرده است.
به دليل مشکلاتي که در تامين شمش مورد نياز واحدها در يکسال اخير ايجاد شد ، به خصوص شدت گرفتن اين مشکل پس از قطع ورود شمشهاي ارزان در ماههاي اخير، در نتيجه برخي واحدها به ناچار به سمت راهاندازي واحدهاي ذوب قراضهاي رفتهاند که البته بايد خيلي قبلتر از اينها وارد اين حوزه ميشدند، اما همزماني اين تصميم از سوي فولاديها، با قطع تسهيلات بانکي نگراني زيادي را ايجاد کرده است و اين توقع از سوي توليدکنندههاي خصوصي ايجاد شده که مسوولان در بخشهاي ديگر همچون توزيع مواد اوليه از جمله شمش فولاد خوزستان و قراضه تمهيداتي را براي عادلانهتر کردن آن اقداماتي را انجام دهند.
ريفاينانس واردات شمش وارد مرحله عملياتي شد
از اينرو روز گذشته شهرام ميرآخور لو مدير كل نظارت بر كالاهاي فلزي و معدني سازمان حمايت در خصوص اقداماتي جدي که در اين حوزهها انجام شده و نتيجه نشستها، نکاتي را اعلام کرد.
ميرآخورلو در خصوص درخواست دريافت ريفاينانس واردات شمش که مدتها است از سوي فولاديها درخواست شده و هيات وزيران نيز آن را تاييد کرده است، به فولادسازان اميدواري داد و گفت: بسيار اميدواريم اين تسهيلات براي واردات 6 ميليون تن شمش که قرار بود به انجمن واردکنندگان فولاد اختصاص پيدا کند، به زودي عملياتي شود تا بخشي از نياز شمش واحدهاي فولادي برطرف شود، اما عدمپرداخت تسهيلات به واحدهايي که بدهي معوق دارند موردي است که در حيطه فعاليت سازمان حمايت نيست.
قيمت گذاري شمش فولاد خوزستان آزاد ميشود
در همين حال وي با اشاره به مشکلاتي که در خصوص فروش شمش فولاد خوزستان مطرح شده، گفت: تا کنون قيمت شمش فولاد خوزستان بر اساس قيمت محصول نهايي تعيين ميشد، اما طي جلسات کميته فولاد، قرار بر اين شده تا از اين پس نرخ محصول نهايي بر اساس قيمت شمش فولاد خوزستان در بورس تعيين شود. وي با تاکيد بر اينکه سهميهبندي شمش فولاد خوزستان در برخي مواقع تبديل به بحران ميشود، افزود: وقتي ميزان عرضهاي بسيار پايينتر از تقاضا باشد و آن کالا نيز سهميهبندي شود، در هر صورت توزيع با مشکلات زيادي همراه خواهد شد، از اينرو به اين نتيجه رسيدهايم که بايد قيمت گذاري و عرضه شمش فولاد خوزستان در بورس انجام شود. وي با اشاره به اينکه در اين صورت قيمت شمش شفاف شده و اگر کمبودي باشد واحدها ميتوانند هر چه زودتر براي واردات برنامهريزي کنند، خاطرنشان كرد: دقيقا به همين دليل و بهخاطر شفاف نبودن قيمت شمش است که بازار با کمبود واردات مواجه شده، چرا که در عين حال همه در انتظار دريافت سهميه هستند و از سويي قيمتها انگيزهاي براي واردات شمش ايجاد نميکند. وي اعلام کرد: مزايا و معايب عرضه شمش فولاد خوزستان در بورس در حال بررسي نهايي است، اما در عين حال خاطرنشان کرد شرکتهايي که شمش فولاد خوزستان را دريافت ميکنند بايد 2 برابر آن، محصول نهايي خود را در بورس عرضه کنند و در غير اين صورت با آنها برخورد خواهد شد.
حمايت از واردات قراضه
در همين حال ميرآخورلو يکي ديگر از مواردي که بررسي شده را کنترل فعاليتهاي تجاري در حوزه قراضه و فراهم کردن زمينه واردات آن اعلام کرد و گفت: با وجود عوارض 70درصدي صادرات قراضه و سختگيريهايي که در خصوص عدمصادرات قراضه انجام ميشود؛ اما به دليل التهاب قيمتي در بازار اين کالا، نرخ آن در حال حاضر در بازار واقعي نيست و با بازارهاي جهاني هماهنگي ندارد، ضمن اينکه مشکلاتي نيز در توزيع آن ميان فولاد سازان وجود دارد. وي تاکيد کرد: براي اينکه واردات قراضه به راحتي انجام شود و از آن حمايت ويژهاي شود، ايميدرو در کميته فولاد پيشنهاد داد تا اسکلههاي خاصي را براي واردات قراضه در نظر بگيرد ضمن اينکه فراهم کردن زمينه فرآوري و ايجاد ارزش افزوده قراضه نيز براي تشويق واردات پيشنهاد شده است.
نظارت بر توزيع فولاد دولتيها در 31 استان کشور
مير آخورلو همچنين با اشاره به اينکه 70 درصد محصولات مبارکه قابليت عرضه در بورس را دارد و پس از تصميماتي که اخيرا گرفته شده اين رقم به 30 درصد رسيده است، خاطرنشان کرد: اين رقم قطعا بايد به 70 درصد برسد. وي تاکيد کرد: علاوه بر اين در 31 استان کشور بازرسان سازمان، بر توزيع صحيح مابقي محصولات مبارکه به واحدهاي فروش اين شرکت نظارت ميکنند تا اين کالاها که با شرايط بهتري در اختيار پايانههاي فروش مبارکه قرار ميگيرند دوباره به گردونه معاملات باز نگردد و عامل ايجاد رانت نشود.
وي همچنين به حذف افرادي که با استفاده از کد و مشخصات صوري اقدام به معامله محصولات ذوبآهن در بورس ميکنند، اشاره کرد و گفت: سازمان حمايت افرادي را که با مشخصات کاذب وارد معاملات ذوبآهن ميشوند و در نهايت تقاضاي کاذبي را هم در بازار ايجاد ميکنند شناسايي کرده و کد معاملاتي آنها را به طور کامل حذف ميکند و برخورد جدي را در اين خصوص در پيش گرفته است.