سايه کمبود نقدينگي بر بازار آهن
شمارش معکوس براي ريفاينانس شمش فولاد
تاکيد کارشناسان بر ضرورت نظارت بر نحوه توزيع تسهيلات واردات مواد اوليه
گروه بورس کالا – منيژه حياتي: همزمان با کاهش قيمت شمش در بنادر ايران که گفته ميشود از مرز 820 تومان پايينتر رفته و ميانگين آن به 817 تومان رسيده است، بارندگيها نيز ميزان تقاضا را در بازار نورد به حداقل رساند و معاملات همچنان محدود است.
اين شرايط در حالي رخ داده که از سوي ديگر برخي شايعهها از جدي شدن بحث اعطاي تسهيلات بانکي واردات شمش به فولادسازان حکايت دارد، اگر چه ارقامي که بعضا گفته ميشود بسيار کم است. از اين رو بسياري معتقدند اگر قرار بر اين است تا همه فولادسازان از اين امکان استفاده کنند بايد رقم آن همان ميزان اوليه ( 6 ميليارد دلار) باشد.
از سوي ديگرگفته ميشود ميزان توليد، هم در بخش دولتي و هم خصوصي به دلايل متفاوتي کاهش قابل توجهي داشته و اين موضوع فعلا تا زماني که تقاضا پايين است چندان به چشم نخواهد آمد، اما تا قبل از عيد و با توجه به اينکه عموما از بهمن ماه به بعد، تقاضا با رشد روبهرو ميشود اگر فکري براي اين موضوع و خطوط توليدي نشود، بازار با جهش قيمت همراه خواهد شد؛ بهخصوص اينکه رشد احتمالي نرخ ارز ميتواند در توجيه واردات تاثير زيادي بگذارد.
در نهايت با توجه به اين شرايط صنعت فولاد نيازمند به جريان افتادن هر چه زودتر ريفاينانس واردات شمش براي واحدهاي توليدکننده است تا بتوانند با استفاده از اين امکان جبران کمبود نقدينگي در گردش را که اخيرا گرفتار آن شدهاند، برطرف کنند.
با توجه به اين شرايط، عرضه نشدن محصولات ذوبآهن در بورس با وجود اينکه گفته ميشود به دلايلي همچون تعميرات متعدد در خطوط اين شرکت بوده، برخلاف هميشه به چشم نميآيد؛ به طوري كه تجار معتقدند اگر بازار شرايط عادي داشت عرضه نشدن محصولات اين شرکت تاثير زيادي بر بازار ميگذاشت. البته برخي نيز معتقدند همين موضوع باعث شده تا از ريزش بيشتر قيمتها در بازار جلوگيري شود و از آنجا که تقاضاها در بازار محدود است، احتمالا قيمتها بايد بيش از اين کاهش مييافت. البته در مورد واردات شمش نيز تجار محدودي در حال حاضر فعاليت ميکنند و کارخانهها نيز به دليل نداشتن نقدينگي کافي امکان اينکه خودشان وارد بازار شوند را ندارند در نتيجه ترجيح ميدهند علاوه بر کاهش خطوط توليد زمان شيفت کاري را نيز تعديل کنند.
عرضه شمش خوزستان و روايتهاي پيش رو
از سويي عرضه محصول فولاد خوزستان در بورس نيز اين روزها بخشي از توجه بازار را به خود مشغول کرده است؛ زيرا با وجود نتايج مثبتي که براي بورسي شدن عرضه و قيمت شمش فولاد خوزستان مطرح ميشود. از سويي ديگر برخي کارخانههاي کوچک نگران اين موضوع هستند که نتوانند تمامي وجه خريد را از قبل و به صورت کامل براي خريد واريز کنند. از اين رو روايتهاي متفاوتي در بازار در خصوص مزايا و معايب اين رويداد وجود دارد؛ به طوري كه برخي معتقدند بايد زمينههايي همچون خريد اعتباري از بورس براي واحدهاي کوچک در نظر گرفته شود تا در معاملات نقدي و سلف دچار مشکل نقدينگي نشوند.
بهطور کلي در حال حاضر نبود نقدينگي عامل اصلي مشکل فولاد است؛ چرا که تقاضا امري نسبي است که عموما در اين فصل مشاهده ميشود. از اين رو بيشتر کارشناسان بازار نسبت به آينده و به خصوص وضعيت واحدهاي توليدي کوچک و سرايت کردن اين مشکلات به کل بازار نگران هستند.
از سويي ديگر توليد کارمزدي نيز که پيش از اين برخي تجار بر اساس آن با وارد کردن شمش و اعطاي آن به کارخانهها، نورد تحويل ميگرفتند نيز به دليل ريسک بالايي که بازار تقاضا دارد، به حالت تعليق در آمده و کمتر ديده ميشود تاجري با اين شرايط وارد معامله بشود؛ بهخصوص که به دليل عدم رغبت به واردات شمش و نبود نقدينگي از سوي تجار، فروش شمش به راحتي امکانپذير است و نيازي به فعاليتهاي کارمزدي نيست.
واردات در اختيار متخصصها قرار گيرد
در همين حال با توجه به اينکه شايعهها حاکي از آن است که ريفاينانس شمش در مسير عملياتي شدن است؛ در نتيجه پيشنهاد کارشناسان بازار اين است که از اين پس، چه در مورد اين تسهيلات و چه تسهيلات بعدي، وجوه در اختيار افرادي که متخصص بازار فولاد هستند قرار گيرد و اين طور نباشد که هر فردي با هر تخصصي وارد بازار شده و موجب بروز مشکلاتي که در بحث پرونده تخلف بانکي اخير رخ داده شود.
از اين رو نسبت به نظارت بر توزيع تسهيلات و اين موضوع که اين تسهيلات به طور عادلانه در اختيار همه توليدکنندهها قرار گيرد از سوي کارشناسان بازار تاکيد زيادي ميشود.
در نهايت در معاملات ديروز بورس کالا ذوبآهن تنها يک سبد عرضه کرد که ميلگرد 805 توماني مخلوط اين شرکت بود که از 3 هزار تن عرضه فقط هزار تن معامله شد.
ميلگرد کوير هم 840 تومان 880 تن معامله شد و تيرآهن جهان فولاد غرب نيز 900 تومان 2 هزار تن فروش رفت.