رونق بازار فولاد در گرو بهبود شرايط اقتصادي

در مبادلات هفته گذشته روند قيمت محصولات فولادي همچنان نزولي بود
رونق بازار فولاد در گرو بهبود شرايط اقتصادي

گروه بورس کالا – بازار فولاد در هفته گذشته هم با رکود همراه بود. کمبود تقاضا و نبود مشتري دغدغه امروز فعالان بازار است و به نظر مي‌رسد سرنوشت آن با وضعيت اقتصادي گره خورده و تا زماني که شرايط اقتصادي بهبود نيابد، تقاضايي براي فولاد و مواد اوليه مطرح نشود. مرکز خدمات فولاد ايران به بررسي شرايط بازار مواد اوليه و مياني در بازار فولاد پرداخته است که در پي مي‌آيد:

افت و خيز بيلت در ايران
بيلت روزهاي اول هفته را با بالارفتن قيمت شروع کرد. روزشنبه بيلت سايز 150 ميليمتر در انزلي روي تريلي هر کيلو 810 تومان عرضه مي‌شد؛ ولي به علت بالا رفتن قيمت دلار، بيلت هم با افزايش قيمت روبه‌رو شد تا روز دوشنبه که قيمت را تا 828 تومان هم اعلام کردند؛ ولي از روز‌سه‌شنبه روند نزولي قيمت بيلت شروع شد که تا آخر هفته به 820 تومان هم رسيد. بعضي پيشنهادهاي زير 820 تومان هم شنيده شد؛ ولي بيشتر در مورد محصول با کيفيت پايين بود. بازار بيلت همچنان درگير مشکل محدوديت تقاضا و رکود بازار مقاطع است. از سوي ديگر مساله نرخ ارز و مشکل گشايش اعتبار باعث شده فروشنده‌ها احساس عدم اعتماد براي جايگزيني محصول فروخته شده داشته باشند. از سوي ديگر با احتساب 640 دلار هر تن قيمت شمش در انزلي قيمت تمام شده اين کالا حداقل 780 تومان هر کيلو خواهد بود. با اين حساب سود هر کيلو شمش 30 تا 35 تومان است؛ در حالي که ريسک فروش آن هم بالا است؛ ولي همين سرمايه‌گذاري روي کالاهاي ديگر بازدهي بهتري دارد؛ به همين دليل سرمايه‌ها بيشتر به سمت بازار ارز و سکه که ريسک کمتر و سود بهتري دارد، روانه شده است. با اين روند به خصوص سرماي زودرس و محدوديت عرضه قراضه در ما‌ه‌هاي آينده بايد شاهد کمبود بيلت در بازار باشيم.
بيلت جهاني در انتظار بهبود
متوسط قيمت بيلت در بورس لندن به 534 دلار کاهش يافت. در بازار داخلي ترکيه قيمت بيلت590 تا 600 دلار درب کارخانه بود که 10 دلار افت داشت.
قيمت بيلت صادراتي سي آي اس اخيرا 570 تا 580 دلار هر تن فوب بوده و تغييري نداشته است. بيلت اوکراين 570 دلار فوب نيز شنيده شده البته اغلب زير 575 دلار فوب راضي به فروش نبودند. عرضه‌کننده‌ها ديگر به هيچ وجه تمايلي به کاهش بيشتر قيمت ندارند. حتي برخي قيمت‌ها را بالاتر نيز برده‌اند. کارخانه متينوست اوکراين قيمت پيشنهادي بيلت خود را به 600 دلار فوب بالا برده و 590 دلار تازه‌ترين قيمت مورد قبول آن است. بيلت شمال اروپا 420 تا 430 يورو در هر تن درکارخانه شنيده شد.
در خاور دور تجار بيلت سي‌ آي اس را خريدارند. قيمت پيشنهادي بيلت کره براي تحويل دسامبر در جنوب شرق آسيا به 630 دلار سي اف آر فيليپين کاهش يافت که نسبت به هفته قبل 10 تا 15 دلار ارزان‌تر شد. بيلت تايوان و روسيه به ترتيب 615 تا 620 و 625 دلار سي اف آر است. با اينکه قيمت‌ها پايين آمده وارد‌کننده‌ها خريد نمي‌کنند و منتظر افت بيشتر قيمت هستند، در تايوان خريداران به دنبال بيلت 580 دلار سي اف آر هستند و محصول داخلي 596 دلار است. خريداران بيلت کره زير 600 دلار درخواست خريد مي‌دهند که مورد قبول فروشنده‌ها نيست. قيمت درب کارخانه بيلت سايز 150 ميليمتر در چين حدود 17 دلار نسبت به پنج‌شنبه گذشته بالا رفت و 618 دلار در هر تن با 17 درصد ماليات بر ارزش افزوده ثبت شد.
کاهش قيمت براي جلب مشتري در بازار مقاطع
در جنوب اروپا صادر‌کننده‌ها خود را براي کاهش 10 يورويي قيمت ميلگرد آماده کردند تا به 490 تا 495 يورو هر تن فوب برسد شايد که خريداران تمايل پيدا کنند. در ترکيه تقاضاي داخلي مقاطع بهبودي نداشت ميلگرد بين 18 تا 19 دلار افت داشته به 650 تا 664 دلار در کارخانه رسيد.
در بازار داخلي آمريکا قيمت ميلگرد کارخانه‌ها 15 دلار هر شورت تن افت داشته که در واکنش به افت قيمت قراضه بود. قيمت بازار نقدي 735 تا 755 دلار هر شورت تن درب کارخانه شنيده شد. ميلگرد ترکيه به سوريه 640 تا 650 دلار فوب پيشنهاد شده که افت داشته است.
هنوز در عراق تقاضاي بخش ساخت‌وساز خوب است و ميلگرد خواستار دارد. ميلگرد اوکراين دو هفته اخير 10 تا 15 دلار افت قيمت داشته به 740 تا 750 دلار سي پي تي رسيد و محصول ترکيه به عراق 25 تا 30 دلار ارزان‌تر از قبل عرضه شده و 770 تا 780 دلار سي پي تي بغداد است.
در بازار فيوچرز چين تازه‌ترين قيمت قرارداد ژانويه ميلگرد به 656 دلار در هر تن افزايش يافت. در کل هفته اخير يک درصد رشد داشت. در بازار نقدي قيمت 663 تا 671 دلار با 17 درصد ماليات بر ارزش افزوده و نسبتا با ثبات بود. در بازار داخلي کره قيمت ميلگرد 720 تا 780 دلار و ثابت بود. در ژاپن کاهش قيمت کارخانه‌ها و افت قيمت قراضه بازار مقاطع را نزولي کرده است.
بيم و اميد در بازار مقاطع داخلي
روز شنبه بازار اميدوارانه برخورد کرد. قيمت ميلگرد 3 تومان بالا رفت؛ ولي قيمت تيرآهن روند نزولي داشت. ناوداني 5 تا 10 تومان افزايش قيمت داشت و نبشي تقريبا ثابت ماند اين روند روز يکشنبه ادامه داشت؛ البته نبشي و تيرآهن روند نزولي داشتند؛ ولي از روزسه‌شنبه قيمت همه مقاطع رو به نزول گذاشت. روز چهارشنبه قيمت بعضي اقلام ناوداني بالا رفت؛ ولي ميلگرد و تيرآهن روند نزولي داشتند. واقعيت اين است که قيمت مقاطع در ايران به کف خود رسيده است، پايين‌تر از قيمت‌هاي فعلي توليد ديگر سودآور نيست و توجيه ندارد؛ به خصوص براي کارخانه‌هاي کوچک که شمش را تبديل به ميلگرد مي‌کنند؛ ولي مهم‌تر از آن مشکل تقاضا است حتي اگر در قيمت‌هاي فعلي توليدکننده کالايي را عرضه کند، بازار توان جذب آن را ندارد، تقاضا بسيار ضعيف است.
سرمايه‌هاي تجار هم از بخش فولاد به دلار و سکه منتقل شده است طبعا فشار نقدينگي به کارخانه‌ها هر روز زيادتر مي‌شود با اين شرايط، بازار در ماه‌هاي آينده با کمبود کالا روبه‌رو خواهد شد؛ چرا که کمتر کالايي براي توليد يا تجارت صرفه اقتصادي دارد روند نزولي قيمت‌ها در بازارهاي خارجي يا متوقف شده يا کند شده است اکثر کارخانه‌هاي خارجي در مقابل کاهش قيمت مقاومت مي‌کنند و ترجيح مي‌دهند توليد را کمتر کنند آنها اميدوارند دو هفته ديگر سفارشات فصل اول سال 2012 برسد. اين در حالي است که فروشنده‌هاي خارجي در مقابل واردکننده‌هاي ايراني با احتياط عمل مي‌کنند. حداقل قيمت بيلت با اعتبار اسنادي 640 دلار و براي ميلگرد 720 دلار سي اف آر بنادر ايران بوده، تيرآهن چيني هم 740 تا 750 دلار تحويل بنادر جنوب عرضه شده است.
قيمت ورق در حداقل
هفته اخير بازار ورق سي آي اس نزولي بوده و قيمت پيشنهادي روسيه‌اي به 610 دلار فوب اوکرايني‌ها نزديک شده است.
فعالان بازار در انتظار تغيير اوضاع هستند ظاهرا قيمت‌ها به کف رسيده و با اتمام تعطيلات مذهبي کشورهاي مسلمان شايد خريد براي فصل اول سال آينده آغاز مي‌شود.
در بازار داخلي ترکيه بازار ورق هنوز نامساعد است و اخيرا قيمت ورق گرم 20 دلار در هر تن کاهش يافته به 640 تا 660 دلار درب کارخانه رسيد. البته انتظار مي‌رود پس از اعياد مذهبي خريد براي سال جديد بالا برود. ولي بحران مالي اروپا شايد تاثير بيشتري بر بازار ترکيه بگذارد چون مقصد صادراتي اصلي ترکيه است. قيمت پيشنهادي ورق گرم اوکراين به ترکيه 600 تا 610 دلار سي اف آر و محصول روسيه 620 تا 640 دلار سي اف آر بود.
در بازار داخلي آمريکا کارخانه‌ها قيمت ورق را بالا بردند و اگر اين عملي شود بازار واردات قدرت رقابت پيدا کرده است. در بازار نقدي قيمت 620 تا 640 دلار هر شورت تن بود. هنوز تجار اروپايي در حال بررسي بازارند و منتظر افت بيشتر قيمت ورق نشسته‌اند. اخيرا فولادسازان جنوب اروپا ورق گرم را 480 يورو درب کارخانه پيشنهاد داده‌اند و به خاورميانه در 460 يورو هر تن فوب ايتاليا هفته گذشته فروخته شده است. قيمت ورق گرم وارداتي بالاتر و 480 تا 490 يورو هر تن سي اف آر براي محصول روسيه يا ترکيه است. در شمال اروپا نيز دو هفته اخير قيمت 20 يورو افت داشته است. 485 تا 490 يورو درب کارخانه شنيده شده است. قيمت رايج ورق گرم در بازار آلمان 460 تا 470 يورو درب کارخانه بود.
در جنوب شرق آسيا افت مداوم قيمت بازار نقدي ورق گرم وارداتي موجب شده بازار مختل شود قيمت ورق گرم صادراتي کره 650 دلار سي اف آر است که 15 تا 25 دلار نسبت به هفته قبل افت کرده محصول چين 620 تا 630 دلار سي اف آر جنوب شرق آسيا است البته از جانب تجار. قيمت پيشنهادي ورق گرم صادراتي چين همچنان رو به پايين است و تازه‌ترين قيمت پيشنهادي 610 دلار فوب شنيده شده که معادل 620 تا 625 دلار سي اف آر کره است که 15 تا 20 دلار افت داشت.
هفته‌اي متفاوت در بازار ورق ايران
ورق گرم ضخامت 2 ميليمتر رول عرض يک متر از اول هفته روند صعودي داشت و تا 965 تومان هر کيلو روي تريلي هم رسيد، ولي بعد از عيد قربان بازار کمي ‌افت کرد، ولي معاملات محدود بود. ورق‌هاي محصول مبارکه با ثبات قيمت روبه‌رو بود؛ در حالي که ضخامت 8 تا 15 ميليمتر وارداتي تا 50 تومان ارزان‌تر از مبارکه هم در بازار عرضه مي‌شود. ورق‌هاي محصول اکسين و کاويان با ثبات قيمت روبه‌رو بود به غير از سايز 15 ميليمتر که به علت محدوديت عرضه با افزايش قيمت روبه‌رو شد. به‌رغم محدوديت عرضه حجم تقاضا بسيار پايين است و خريداري نيست؛ در حالي که قيمت ورق گرم در خارج از ايران رو به تنزل است نوسان نرخ ارز باعث احتياط تجار ايراني شده است و آنها کمتر به واردات تمايل نشان مي‌دهند.
در مورد ورق سرد بازار با محدوديت عرضه روبه‌رو است، ولي تقاضا پايين است بعضي از اقلام ورق سرد مثل ضخامت 2 ميليمتر وارداتي تا قيمت بالاي 1100 تومان هر کيلو در انزلي هم معامله شد. ورق گالوانيزه با محدويت عرضه روبه‌رو است، ولي تقاضاي آن هم بسيار پايين است به همين دليل قيمت باثبات باقي مانده است ورق گرم ضخامت 2 ميليمتر تحويل انزلي از قزاقستان 710 دلار، ورق سرد 750 دلار و ورق گالوانيزه در قيمت 810 تا 840 دلار عرضه مي‌شود، ولي فروشنده‌ها کمتر تمايل به دريافت اعتبار اسنادي دارند به همين دليل در صورت واردات با نرخ ارز آزاد قيمت‌ها بالاتر از نرخ جاري بازار خواهد بود در نتيجه واردات هر روز محدودتر مي‌شود.
قراضه و باز هم روند نزولي
براي دومين ماه متوالي قيمت قراضه خرد شده در آمريکا نزولي بود. هفته گذشته قيمت 30 دلار هرلانگ تن پايين آمد و به 410 دلار در هر لانگ رسيد.
قراضه سنگين کلاس 1 و 2 اروپا 415 تا 425 دلار (305 تا 313 يورو) هر تن سي اف آر ترکيه شنيده شد. برخي معتقدند قيمت قراضه در 320 تا 330 دلار سي اف آر ترکيه به کف خود مي‌رسد. زير اين قيمت روسيه و اروپا از فروش اجتناب خواهند کرد. همه منتظر کاهش بيشتر قيمت قراضه‌اند چون ترکيه در فروش فولاد خود مشکل دارد.
قيمت قراضه در ايتاليا هفته‌هاي آتي باز هم نزولي خواهد بود. ماه گذشته قيمت قراضه در اين کشور حدود 50 تا 60 يورو افت داشته قيمت فعلي قراضه خرد شده 290 تا 305 يورو است. در بازار صادرات معاملاتي در 400 تا 420 دلار سي اف آر ترکيه شنيده شده است.با افت شديد بازار سهام و فيوچرز فولاد، بازار داخلي قراضه چين ضعيف‌تر شد و بازار واردات نيز وضعيت خوبي ندارد. قراضه سنگين کلاس 1 و2 خلوص 20-80 آمريکا 425 تا 430 دلار سي اف آر چين است و قيمت‌هاي داخلي 440 تا 448 دلار با 17 درصد ماليات بر ارزش افزوده. قيمت قراضه صادراتي ژاپن در تازه‌ترين مزايده 38 دلار نسبت به ماه قبل افت داشت و به 354 دلار اف‌اي اس رسيد. هنوز برخي قيمت را بالا مي‌دانند. در عربستان قيمت قراضه در بازار داخلي به دنبال بهبود تقاضا افزايش يافته است. قيمت قراضه خلوص پايين در شرق اين کشور 360 دلار بود.
بهبود نسبي بازار سنگ آهن
هفته گذشته قيمت نقدي سنگ آهن خلوص 5/63 درصد هند 10 تا 11 دلار بالا رفت و متوسط قيمت معاملات 135 تا 136 دلار سي اف آر بود. البته عرضه هند هنوز کم است و تجار هندي منتظرند تا شايد قيمت به 150 تا 155 دلار سي اف آر برسد که به نظر آن‌ها حداقل قيمت ممکن است. همچنين عرضه استراليا کمتر شده و اميد بيشتري به بهبود بازار سنگ آهن داده است.افزايش تمايل به خريد و کمبود عرضه قيمت را بالا برده است. چون زمستان نزديک است تقاضاي فولاد بهبودي نخواهد داشت برخي از خريداران افزايش قيمت سنگ‌آهن را موقتي مي‌بينند و از طرفي فروشنده‌ها نيز ترجيح مي‌دهند تا بهبود بيشتر و روشن‌تر شدن بازار صبر کنند.در بنادر چين موجودي سنگ‌آهن وارداتي به 98 ميليون و 430 هزار تن افزايش يافته. به نظر فعالان بازار تا زماني که چيني‌ها بر سر قراردادهاي دراز مدت با شرکت‌هاي معدني به توافق نهايي نرسند، حجم معاملات بازار سنگ‌آهن تغيير محسوسي نخواهد داشت.

keyboard_arrow_up