وزير صنعت، معدن و تجارت معتقداست: حوزه مهم خودرو نيازمند تغيير نگاه و تغيير مدل ذهني است.
به گزارش شبكه اطلاع رساني توليد و تجارت ايران (شاتا)، دكتر ” مهدي غضنفري” عنوان كرد: اگر درحوزه خودروسازي نتوانيم صادركننده باشيم ، به لحاظ مدل هاي اقتصادي تلاش خوبي را به انجام نمي رسانيم چون غايت توليد صادرات است و وقتي پا در بازارهاي جهاني مي گذاريم آنوقت مسائل قيمت، رقابت ، خدمات پس از فروش و كيفيت شروع مي شود .
دكترغضنفري در مراسم پاياني هفتمين همايش بين المللي موتورهاي درون سوز با قدرداني از تلاش هاي صورت گرفته ، اظهارداشت: دراستاندارد مربوط به خودرو و موتور از كلماتي مانند يورو1 ،2 و يا هر استاندارد ديگري ياد مي كنيم و در ذهن اين واقعيت را شكل مي دهد كه استانداردها درحال رشد هستند و هرسال و يا هراز چند گاهي ممكن است استاندارهاي جديد، برتر و بالاتر از استاندارد قبلي مطرح شود وخودروساز، موتورساز، گيربكس ساز و مونتاژ گر بايد قطعات و حتي دستگاه هاي آزمايشي را نسبت به آن را تغيير دهد، اين را پذيرفته ايم واينكه آيا درآن مسير حركت كرديم و به طور كامل به آن دست يافته ايم ؟ سخن ديگري است ، اما اين باور را داريم.
وزير صنعت، معدن و تجارت با بيان اين جمله كه ” اما در مورد مديريت توليد ومديريت پژوهش، نقش بخش خصوصي در توليد و پژوهش هم درحال تغيير است و كمتر مشاهده مي شود به مثابه استاندارهاي مربوط به موتور كار شده باشد ، افزود: مي خواهم بگوييم وقتي از موتور يورو 3 و 4 مي نويسيم چه اتفاقي درتغييرات ساختار مديريتي خودروساز و ساختار مديريتي حوزه پژوهش رخ داده است .
* تقسيم كار 10 سال پيش پاسخگو نيست
دكترغضنفري سپس ادامه داد: نقش بازيگران حوزه كسب و كار شامل دولت، مصرف كنندگان ، توليد كنندگان ، متخصصان و محققان دايما درحال دگرگوني است، اما گاه احساس مي شود كه با همان تقسيم كار 10سال پيش مي خواهيم فرايند را اداره كنيم ، آنوقت نقصي دركارمان پديد مي آيد و باعث توقف محقق، توليد كننده، سرمايه گذار و يا يك مدير اداري مي شود.
وزير صنعت ، معدن و تجارت با طرح اين پرسش كه اگر به عنوان مثال قرار باشد پلتفرم هاي جديدي در خودروسازي طراحي كنيم و برروي آنها موتورها را نصب كنيم چه كسي بايد اين كار را به سامان برساند ، ادامه داد: وزارتخانه جديد، خودروساز، يك سازمان تحقيقاتي مثل معاونت فناوري رياست جمهوري يا بخش خصوصي ؟
وي تصريح كرد : در تقسيم كار، همه اينها مي توانند پاسخ پرسش باشند اما كدام تقسيم كار اثرگذارتر، موفق تر است و پيگيرتر است؟ انگيزه دارد و مي تواند بعدها از منافعش بهره ببرد .
دكترغضنفري ادامه داد : ما درحال حاضر براساس درخواست اين مركز پژوهشي نيازمند نهايي كردن استراتژي توليد قواي محركه واستراتژي توليد خودرو هستيم ولي پرسش اينجاست كه اين استراتژي را چه كسي بايد تدوين و تبيين كند ؟ آيا بايد جايي تصويب شود؟ آيا دولت مسئول تهيه استراتژي وپياده سازي آن است ؟ آيا در دنيا اين نقش برعهده دولت ها است در دنيا اين نقش را چه كسي انجام مي دهد؟ اينها همه پرسش هايي است كه دراين مسير مطرح مي شود.
* مدل ذهني مبتني بر افكار توليد دولتي،پاسخگو نيست
وي با اشاره به جايگاه بخش خصوصي در بازار عنوان كرد: اين بخش با حركت موثر خود در صحنه بازار به گونه اي ظاهر شده كه استاندارد را يرند خود كرده ، نام خود را در ذهن ها جاي داده است ، اما مدل ذهني گذشته كه مبتني برافكار توليد دولتي، اقتصاد دولتي، تحقيقات دولتي ، خريد و فروش دولتي ، محقق دولتي ، بودجه دولتي، كارخانه دولتي است ، مي گويد كه كالايي را با علامت استاندارد دولتي خريداري كنيد .
دكتر غضنفري ادامه داد: دررويكرد دولتي، وجود يك توليد به دولت وابسته است و اين وابستگي از تحقيقات شروع مي شود تا آزمايشگاه ، خط مونتاژ، قطعه سازي وغيره را در برمي گيرد و تا جايي پيش مي رود كه حتي قانون ارتقاء كيفيت خودرو هم از دولت مي خواهد تا كيفيت خودرو را افزايش دهد.
وزير صنعت ، معدن و تجارت سپس گفت: گمان نمي كنم اين مدل ذهني متناسب با موتور يورو 4 باشد ، اين مدل ذهني براي دهه هاي گذشته است و در دهه كنوني جوابگو نيست ، در اين روند پاسخگويي را بر دوش كسي گذاشته ايم كه نبايد پاسخگو باشد مسئوليت را از كسي مي خواهيم كه در اين كار موفق نبوده است .
وي ادامه داد: ممكن است درمورد برخي كالاها از جمله اقلام استراتژيك و يا مشابه اينها نگاه متفاوتي داشته باشيم اما درحوزه توليد و تجارت چنين نگاهي جايز نيست وقتي بخش خصوصي با همه امكاناتش آماده است تا درهمه اين حوزه ها حضور داشته باشد چرا به بخش دولتي فشار مي آوريم كه بايد كارها را انجام دهد پس از آن هزينه ها بالا مي رود .
وي در بيان جملات خود توضيح داد: دراين صورت حلقه هايمان به هم زنجير نمي شود، يك تا دو حلقه اين وسط نيست و براي رسيدن به هدف زنجيره را مي كشيم اما مي بينيم چهار تا حلقه پاره در دستمان قرار مي گيرد ، چون انگيزه لازم براي تبديل شدن به زنجيره وجود ندارد بنابراين منافع مشترك شكل نمي گيرد.
* حركت در اتوبان خودكفايي
موتورهاي درون سوز، موضوع ديگري بود كه دكترغضنفري به آن پرداخت و گفت: با كار خوبي كه انجام شده يك مرحله در اتوبان خودكفايي به جلو رفتيم كه هم به دليل تكنولوژي وهم اشتغالزايي فوق العاده ارزشمند است .
وي افزود: دراين صورت تكنولوژي جديدي داريم كه به هم لحاظ محيط زيست و مصرف سوخت كمك كننده است وهم به دليل خواسته هاي جديد ما منجر به تحقيقات جديد قطعه سازان مي شود، آنها تحقيقات جديدي خواهند داشت برخي تغييرات تجهيزات برروي دستگاه هاي تست انجام مي دهند .
دكتر غضنفري ادامه داد : پس اگر بخواهيم اين موتور روي خودرو قرار گيرد ما علاوه بر توسعه فناوري، اشتغالزايي را افزايش داديم كه اين كار بزرگ است و جاي قدرداني بسياري دارد .
وزير صنعت ، معدن و تجارت با بيان اين جمله كه ” اهميت بومي سازي اين تكنولوژي بر كسي پوشيده نيست و من به سهم خود قدردان هستم”، اظهار داشت : از خودروسازان و ايدرو مي خواهم تا براي نهايي شدن اين مرحله كمك كنند به گونه اي كه بر روي بستر موتور خودروجا خوش كند و به حفظ محيط زيست كمك كند ضمن اينكه اين كار فقط براي كار ترابري نيست ، توليد برق ، كاربري صنعتي ، قواي محركه كشتي ، يا كشنده هاي ديگر ، خودروهاي سنگين و نيمه سنگين مي توانند از اين تكنولوژي بهره هاي خود را برند اما مهمترين آن درخودرو است .
* رتبه 12 ايران در توليد خودرو جهاني
وي در ادامه با استناد به آمارهاي ايدرو به ارايه گزارشي از رتبه ايران در توليد خودرو گفت : ايران در توليد خودرو رتبه 12 جهاني را از آن خود كرده كه اين جايگاه در آسيا هفتم است .
دكتر غضنفري با اشاره براينكه دو درصد از كل توليد خودرو جهان متعلق به ايران است افزود: دراين صنعت 650 هزار نفر شاغل هستند و 3.7 درصد ناخالص ملي متعلق به اين حوزه است، اين آمارها كاملا نشان مي دهد كه يكي از كاربردهاي موتور در حوزه خودرو به عنوان يكي از صنايع مهم كشور است .
* ضرورت تغييرنگاه و مدل ذهني درباره خودرو
وزير صنعت ، معدن و تجارت در ادامه سخنان خود گفت : اما نكته مهم آن است كه حوزه مهم خودرو نيازمند تغيير نگاه و تغيير مدل ذهني است و به جز برخي كالاها همچون اقلام استراتژيك ، در مورد ساير توليدات خط كش ، متر و معيار سنجشمان بايد با حوزه اقتصاد سازگار باشد .
وي در توضيح مطلب خود با ذكر مثالي افزود: اگر در حوزه خودرو سازي نتوانيم صادركننده باشيم ، به لحاظ مدل هاي اقتصادي تلاش خوبي را به انجام نمي رسانيم چون غايت توليد صادرات است و وقتي پا در بازارهاي جهاني مي گذاريم آنوقت درگيري هاي قيمت ، رقابت ، خدمات پس از فروش و كيفيت شروع مي شود.
* مدل هاي اقتصادي توليد و تجارت بايد نهايي شود
وي تاكيد كرد : تا مدل هاي مدل هاي اقتصادي توليد و تجارت را نهايي نكنيم ، ممكن است هر تحقيقي دراين حوزه به هدف خود نرسد .
وزير صنعت، معدن و تجارت توضيح داد: ممكن است يك دفعه بخواهيم موتورساز شويم ، فوق العاده است اما يه وقت مي خواهيم ازطريق تلاش هاي اقتصادي مان ارز آوري داشته باشيم ، بازارهاي جهاني را بدست آوريم ، رقابت پذير باشيم ، اين مدل فرق دارد ، ابزارها ، كاركردها و معيارهاي آن تفاوت مي كند.
* استراتژي قواي محركه و خودرو نهايي مي شود
دكترغضنفري در جمع بندي سخنان خود با تاكيد براينكه وزارت صنعت، معدن و تجارت همچون گذشته و بيش از گذشته از حوزه تحقيقات حمايت مي كند و برآن است تا همه حلقه هاي مرتبط دراين امر را در كنار هم قرار دهد ، گفت : نخستين جلسه مربوط به اين موضوع را در وزارتخانه جديد خواهيم داشت و در دورجديد كارگروه فكر، موضوع استراتژي قواي محركه و رقابت پذيري در حوزه خودرو را نهايي خواهيم كرد .
وزير صنعت، معدن و تجارت ادامه داد : از سويي بايد جايگاه بخش خصوصي، تشكل ها ، توان و تلاش بخش خصوصي درهمه فعاليت ها مشخص و شفاف باشد، يك قاعده هم بيشتر ندارد هر كاري را كه بخش خصوصي مي تواند انجام دهد دولت وارد نشود اگرهمين قاعده تنها را بتوانيم در كل كارهايمان اجرايي و نهايي كنيم تحول ذهني مورد نظر رخ خواهد داد .
* مشاركت بخش خصوصي خارجي درحوزه توليدات غيرراهبردي
از نظر دكتر غضنفري، درحوزه توليدات صنعتي غير راهبردي، مي توان مشاركت سرمايه گذار بخش خصوصي خارجي را با حفظ منافع مشترك تسهيل كرد زيرا كه براي ارز اوري، حضور در بازارهاي جهاني و توليد انبوه در اندازه هاي بزرگ ، بازار 70 ميليوني كشورمان مناسب نيست و نيازمند بازارهاي بزرگ و مشاركت هاي بيشتر هستيم .
وي در پايان افزود:نيازمند مشاركت بيشتر و استفاده از مراكز متعدد تحقيق هستيم و بايد ذهن ها را به اين سمت پرواز دهيم كه اين نهاد نوپا و نه چندان نوپا چگونه مي تواند درهم پيوندي با ساير توانمندي ها در گوشه كنار دنيا رشد جهشي داشته باشد يعني همچنان كه اقتصاد مبتني بر دانش باشد ، دانش هم بايد بر پايه اقتصاد باشد و اگرنه كارمان كند پيش مي رود.
|