زير صنعت، معدن و تجارت با بيان اينكه تبعيض و بي عدالتي خصوصيت بارز انقلاب صنعتي اول بود؛ عنوان كرد: اما اكنون، كشورهاي در حال توسعه وجود تبعيض و بي عدالتي را تاب نمي آورند.
به گزارش شبكه اطلاع رساني توليد و تجارت ايران (شاتا) دكتر “مهدي غضنفري” كه اين سخنان را در چهاردهمين اجلاس كنفرانس عمومي يونيدو در وين بيان مي كرد ، افزود: وجود تبعيض و بي عدالتي در تحولات اقتصادي و صنعتي به خصوص در انقلاب صنعتي اول از ويژگي هاي بارز اين انقلاب بود. همين ويژگي بود كه موجب بي توجهي به شأن و منزلت انسان حتي در خود كشورهاي صنعتي، تخريب محيط زيست و استثمار توجيه ناپذير ديگر كشورها شد.
وي درعين حال تاكيد كرد : از سويي بايد توجه داشت كه جامعه جهاني، متخصصان و دولتمردان به توسعه پايدار به عنوان يك موضوع چندوجهي نگاه مي كنند.
دكتر غضنفري سپس با بيان اين جمله كه زيان ها و آسيب هاي نگاه كوتاه مدت براي حل مسايل جوامع بشري كاملاً براي ما روشن شده است ، افزود: هنگامي كه هزاره سوم آغاز مي شد، جامعه بين الملل، اهدافي را براي اين هزاره تنظيم كرد كه با گذشت 11 سال از هزاره سوم متأسفانه آمارها و شاخص ها به خصوص شاخص هاي توسعه انساني، نشان مي دهد كه جامعه بين الملل در تحقق اين اهداف موفق نبوده و اكنون فرصت مناسبي است كه علل اين عدم موفقيت شناسايي و نسبت به رفع آن اقدام گردد.
* ضرورت رشد پايدار در انقلاب صنعتي جديد
از نظر وزير صنعت ، معدن و تجارت انقلاب صنعتي جديد به نحوي كه رشد پايدار را در پي داشته باشد به واقع كليدي ترين امر براي تحقق هدفهاي فوق است.
وي سپس گفت تجزيه و تحليل هاي علمي نشان مي دهد كه توسعه صنعتي براي رشد اقتصادي،كاهش فقر و رسيدن به سطح رفاه شايسته انساني ضرورت دارد ، البته بشريت ديگر نمي خواهد و نمي تواند اشتباهات قبلي خود را در انقلاب صنعتي اوليه تكرار كند.
وزير صنعت ، معدن و تجارت سپس خطاب به حاضران دراين اجلاس گفت : نگاهي به عناوين و برنامه هاي اين اجلاس نشان مي دهد كه يونيدو به خوبي جنبه هاي مختلف و تأثيرگذار انقلاب صنعتي را بر توسعه صنعتي در اين نشست مورد توجه قرار داده است و با توجه به ويژگي ها، امكانات و اولويت هاي مناطق مختلف، مهمترين و تأثيرگذارترين جنبه مرتبط با انقلاب صنعتي جديد را در ميزگرد مربوط به هر منطقه مورد توجه قرار داده است.
وي به يونيدو پيشنهاد داد تا زمينه بهره برداري كشورهاي هر منطقه از موضوعات مطروحه در ميزگردها و تجربيات كشورهاي مناطق ديگر را فراهم كند.
دكتر غضنفري در بخش ديگري از سخنان خود را با اين جمله ادامه داد و گفت :من تصور مي كنم همه ما نگران اين موضوع هستيم كه اعمال فشار بر كشورهاي در حال توسعه در سطح بين المللي براي توجه به جنبه هاي زيست محيطي استراتژي هاي توسعه، مي تواند امكانات اين كشورها را براي توجه به شاخص ها و جنبه هاي اقتصادي و اجتماعي توسعه، به شدت تضعيف كند.
* تغييرات آب و هوايي ماحصل استراتژي صنعتي كشورهاي صنعتي
وي تصريح كرد : بسياري از اثرات نامطلوبي كه در حال حاضر در زمينه تغييرات آب و هوايي شاهد هستيم ماحصل استراتژي هاي توسعه صنعتي كشورهاي صنعتي است.
به گفته دكتر غضنفري ، در حال حاضر كشورهاي صنعتي و پيشرفته با پشت سرگذاشتن مرحله پرهزينه توسعه صنعتي خود و با دستيابي به سرمايه ها و ثروت هاي هنگفت و همچنين تكنولوژي و شيوه هاي نوين توليدات صنعتي، از ساير كشورها به خصوص كشورهاي در حال توسعه انتظار دارند كه در فرآيند توسعه صنعتي خود ملاحظات زيست محيطي را مدنظر قرار دهند و از روشها و تكنولوژي هاي جديد و انرژي هاي نوين در صنعت و توليدات خود استفاده نمايند.
از نظر وزير صنعت ، معدن و تجارت هم اكنون بسياري از امكانات و تكنولوژي ها و صنايع برتر در اختيار كشورهاي توسعه يافته است و كشورهاي در حال توسعه مجبور خواهند بود در اين مسير هزينه هاي سنگيني را بابت دريافت اين تكنولوژي ها به كشورهاي توسعه يافته بپردازند.
وي تاكيد كرد: به اين ترتيب كشورهاي در حال توسعه كه اتفاقاً منابع مالي كمتري از كشورهاي توسعه يافته دارند در اين مرحله از فرآيند توسعه اي بيش از پيش از كشورهاي توسعه يافته عقب مي مانند.
دكتر غضنفري افزود: لازم به ذكر است كه هم اينك بسياري از كشورهاي توسعه يافته عزم خود را براي جبران خسارات قبلي جزم نكرده اند و خود به تعهدات و پروتكلهاي بين المللي در اين خصوص عمل نمي كنند.
* اصلاحات اقتصادي ايران در سال هاي اخير
به گفته وزير صنعت ، معدن و تجارت ، جمهوري اسلامي ايران در سالهاي اخير با رويكردي همه جانبه نگر، اقدام به اصلاحات اقتصادي متعددي كرده است كه مهمترين و تأثيرگذارترين آن در شرايط فعلي موضوع هدفمندسازي يارانه ها و آزادسازي قيمت حاملهاي انرژي بود.
وي ادامه داد : اين امر به لحاظ اقتصادي در حدي موفقيت آميز بود كه مورد تحسين صندوق بين المللي پول واقع گرديد و به لحاظ زيست محيطي نيز آثار اين امر بر تغيير الگوي توليد و مصرف، به طرز بارزي ملموس است.
* توسعه صنعتي با ملاحظات زيست محيطي
دكتر غضنفري تصريح كرد :همچنين جمهوري اسلامي ايران توجه ويژه اي به بحث توسعه صنعتي با ملاحظات زيست محيطي داشته است. در همين راستا به دنبال توليد انرژي هاي تجديدپذير بوده و در اين خصوص سياست هايي به منظور ترويج و توسعه تكنولوژي ها و كاربردهاي اين دست از انرژي ها تدوين كرده است.
به گفته وي ، در ايران علاوه بر طراحي مدل ملي مديريت زيست محيطي، انجام مطالعات براي اجراي توليدات پاك، تهيه الگوي بهينه كاهش مصرف آب و انرژي در صنعت و محصول صنعتي مطالعه براي كاهش آلاينده هاي ناخواسته صنعتي، اعطاي جايزه صنعت سبز به واحدهاي صنعتي نيز صورت گرفته است.
دكتر غضنفري افزود: جمهوري اسلامي ايران در چارچوب تعهدات بين المللي خود در زمينه محيط زيست نيز بسيار موفق عمل كرده است و به همين علت مورد تقدير UNIDO قرار گرفت.
* امضاي سند پروژه مركز بين المللي فناوري نانو درايران
وي تصريح كرد: با توجه به اهميت و نقش فناوري نانو در انقلاب صنعتي جديد، سند پروژه ايجاد “مركز بين المللي فناوري نانو در ايران” با همكاري يونيدو به امضا رسيده است و ماموريت به كارگيري نانو در مديريت آب و پساب در ايران به آن واگذار شده است. اخيراً مرحله اول پرداخت بودجه مركز به مبلغ 500 هزار دلار توسط جمهوري اسلامي ايران انجام شده است.
وزير صنعت ، معدن و تجارت تاكيد كرد : مايه مباهات است كه اعلام كنم كه ظرفيت عظيم صنايع ايران و نيروي متخصص و مجرب در بيش از 40 كشور در حال اجراي پروژه هاي مهم صنعتي مي باشند،
* آمادگي جمهوري اسلامي ايران براي همكاري باساير كشورها
وي درعين حال از آمادگي جمهوري اسلامي ايران براي همكاري با كليه كشورهاي در حال توسعه و كمتر توسعه يافته براي توسعه صنعتي خبرداد .
* تلاش غربي ها براي تخريب چهره و جلوگيري از صنعتي شدن ايران
وزير صنعت ، معدن و تجارت همچنين در بخش ديگري ازسخنان خود به رفتارهاي غير منطقي برخي كشورهاي اشاره كرد و گفت : متأسفانه تعداد اندكي از كشورهاي غربي با انگيزه هاي كاملاً سياسي و با اعمال فشار بر نهادهاي بين المللي و ساير كشورها سعي در تخريب وجهه ايران و جلوگيري از صنعتي شدن ايران دارند.
وي با بيان اينكه از يونيدو انتظار مي رود كه تلاش مي كند با كشورهاي با حداقل توسعه يافتگي و در حال توسعه متقاضي در جهت توسعه صنعتي آنها همكاري كند، افزود :از اين سازمان نيز توقع مي رود از كشوري مانند جمهوري اسلامي ايران كه داراي برنامه هاي روشن، جامع و مبتني بر اهداف دقيق و مشخص براي توسعه صنعتي است، حداكثر حمايت را به عمل آورد.
وي در پايان ابراز اميدواري كرد تا با مشاركت همه كشورها و انجام اقدامات لازم در سطوح بين المللي و داخلي بتوان شاهد حركت سريع اقتصاد جهاني به سمت اقتصادي پايدار، متوازن، پويا و دوستدار محيط زيست بود.
جمهوري اسلامي ايران پس از دو سال رياست بر كنفرانس عمومي سازمان توسعه صنعتي سازمان ملل متحد (يونيدو)، اين مسووليت را به اكوادور واگذار كرد و دكتر غضنفري مراتب تبريك كشورمان را به نمايندگان اكوادور اعلام كرد .//
|