بهبود نسبي بازار جهاني مقاطع

با محدوديت عرضه قراضه درفصل سرما، صورت گرفت
بهبود نسبي بازار جهاني مقاطع

گروه بورس کالا – هفته گذشته با وجود رشد قيمت قراضه، قيمت بيلت کاهشي بود و مقاطع هم همچنان با تقاضاي محدودي روبه‌رو بود.‌ اين در حالي است که در برخي نقاط به دليل کمبود عرضه احتمال افزايش قيمت وجود دارد. اما در بازار ‌ايران، تنها در مورد بازار ورق تا حدودي اميد به بهبود بيشتر معاملات وجود دارد و بازار‌هاي ديگر در حداقل سطح قيمتي قرار دارد. سايت مرکز خدمات فولاد‌ايران به بررسي بازارهاي مختلف در يک هفته اخير پرداخته که متن کامل آن را در ادامه مي‌خوانيد:

پيش‌بيني‌هاي متناقض از‌ آينده بازار بيلت
هفته گذشته بيلت صادراتي سي‌اي اس به 550 دلار فوب رسيده است در حالي که هفته قبل 560 تا 565 دلار حداقل قيمت بود.
برخي معتقدند قيمت بيلت سي‌اي اس بالا مي‌رود و برخي ادامه روند نزولي را پيش‌بيني کرده‌اند.
کارخانه‌ها در 560 دلار فوب هم پيشنهاد داده‌اند.‌ ايتاليايي‌ها به دنبال فروش بيلت خود در 410 يورو (معادل 547 دلار) هر تن فوب هستند که شايد به افت بيشتر قيمت بيلت کمک کند. در خاور دور در 597 تا 603 دلار فوب معامله شد. درعربستان 600 تا 605 دلار
سي اف آر معامله شد.
در جنوب شرق آسيا بازار راکد بود در فيليپين قيمت پيشنهادي وارداتي 620 تا 650 دلار سي اف آر است. اخيرا بيلت کره در 635 دلار سي اف آر فيليپين معامله شده است. محصول تايوان 615 دلار فوب شنيده شده. قيمت ميلگرد به بيلت نزديک است اخيرا 645 تا 650 دلار سي اف آر معامله شده است. از‌اين رو بيلت خريدار ندارد.
تجار ترکيه بيلت را 585 تا 590 دلار هر تن فوب فروختند. البته به نظر نمي‌رسد ‌اين قيمت‌ها دوام داشته باشد. يک محموله بيلت ترکيه به عربستان در 585 دلار فوب فروخته شد که 5 دلار نسبت به معاملات هفته قبل از آن رشد داشت.
در چين قيمت بيلت 6 دلار بالا رفته به 602 دلار درب کارخانه با 17 درصد ماليات ارزش افزوده رسيد و جو بازار فعلا با ثبات است. ولي بعيد است قيمت بيلت در‌اين سطوح ماندگار باشد.
کاهش نامحسوس قيمت بيلت در‌ايران
هفته گذشته بيلت بازار‌ايران کسادي را پشت سر گذاشت. اوايل هفته به علت بالا رفتن نرخ ارز بعضي از دست‌اندرکاران اميدوار به افزايش نرخ شدند ولي رکود بازار مقاطع تقاضاي بيلت را هم در پايين‌ترين حد خود طي سال‌هاي گذشته نگاه داشت. در پيش بودن‌ايام عزاداري هم سياست صبر را بين دست‌اندرکاران تشويق کرد. روند نزولي قيمت در خارج از ‌ايران و ادامه بحران اقتصادي در اروپا مسائلي است که واردکننده‌ها را نسبت به‌ آينده محتاط مي‌کند. در اوايل هفته بيلت سايز 150 ميليمتر در انزلي از 815 تا 817 تومان هر کيلو روي تريلي پيشنهاد شد، که نسبت به هفته قبل تفاوتي نداشت. بيلت‌هاي داخلي سايز 100 و 120 ميليمتر هم 790 تومان درب کارخانه عرضه مي‌شد که نسبت به هفته قبل 5 تا 10 تومان ارزان‌تر است. ‌اين در حالي است که بيلت وارداتي 620 تا 630 دلار سي اف آر بنادر شمالي عرضه مي‌شود، اما به علت مشکل کمبود نقدينگي از يکسو و رکود بازار مقاطع از سوي ديگر کمتر واردکننده‌اي تمايل به خريد بيلت دارد.
بهبود نسبي قيمت مقاطع
هفته گذشته در ترکيه قيمت ميلگرد 8 تا 10 دلار بهبود داشته به 641 تا 655 دلار درب کارخانه رسيد. ظاهرا تقاضاي داخلي ميلگرد در ترکيه رو به بالا است. در حال حاضر تجار ترکيه ميلگرد را 630 تا 635 دلار فوب بنادر ترکيه عرضه مي‌کنند در حالي که ماه قبل 650 تا 660 دلار بود.
وضعيت بازار مقاطع صادراتي سي‌اي اس هنوز نامطلوب است. مفتول سي‌اي کمي ‌تقاضا داشت، ولي بازار ميلگرد در سکوت شديد به سر مي‌برد. توليدکنندگان قيمت ميلگرد خود را هفته گذشته 15 تا 20 دلار کاهش دادند. ميلگرد اوکراين 625 تا 645 دلار فوب درياي سياه عرضه شده برخي در قيمت 605 دلار هر تن فوب هم فروش داشتند. ميلگرد روسيه به خاور دور در قيمت 650 دلار سي اف آر فروخته شده است. تنها راه‌حل ممکن براي ثبات بازار کاهش توليد است.
در اروپا قيمت مقاطع هفته‌هاي اخير 600 تا 625 يورو در هر تن بوده قيمت برخي کارخانه‌ها 30 يورو بالا رفته است. البته فعالان بازار مطمئن نيستند ‌اين افزايش قيمت 30 يورويي براي ژانويه کاملا پذيرفته شود چون تقاضا هنوز کم است.
در بازار داخلي آمريکا برخي انتظار دارند قيمت ميلگرد به 700 دلار هر شورت تن درب کارخانه برسد. البته با رسيدن زمستان و افت نرخ دلار احتمال افزايش واردات مي‌رود.
قيمت پيشنهادي ميلگرد صادراتي چين و ژاپن به کره جنوبي مجددا صعودي شده است. قيمت پيشنهادي چين 670 تا 675 دلار سي اف آر شنيده شده در حالي که دو هفته قبل در 630 تا 640 دلار سي اف آر معامله شد. محصول ژاپن 12 تا 19 دلار از اوايل ماه‌جاري بالا رفته به 672 تا 685 دلار فوب رسيده است. چيني‌ها معتقدند قيمت ميلگرد به کف رسيده از‌ اين رو خود را براي افزايش تقاضاي سال نو آماده کرده و قيمت را بالا بردند.
قرارداد ماه مه ‌ميلگرد در بورس فيوچرز شانگهاي به 640 دلار در هر تن رسيد. قيمت درب کارخانه با 5 دلار رشد به 647 تا 650 دلار با 17 درصد ماليات بر ارزش افزوده رسيد. ميلگرد در بازار نقدي شانگهاي 664 تا 672 دلار در هر تن و ثابت بود. تقاضاي ميلگرد و مفتول در جنوب شرق آسيا همچنان ضعيف بود. نگراني‌ها نسبت به وضعيت اقتصادي دنيا همچنان بر جو بازار اثر منفي وارد كند. هفته گذشته ميلگرد ترکيه در 645 دلار سي اف آر سنگاپور معامله شد. محصول کره نيز 650 دلار سي اف آر است. ميلگرد چين 660 دلار سي اف آر پيشنهاد شده و‌اين قيمت مورد استقبال بازار نيست. کارخانه امارات استيل قيمت ميلگرد را 23 دلار هر تن براي تحويل دسامبر پايين آورده تا با محصول ترکيه رقابت کند.
تداوم سياست کنترل قيمت‌ها در بورس
بازار مقاطع مثل هفته‌هاي قبل با کسادي روبه‌رو بود. قيمت‌هاي فروش کارخانه‌ها به کف خود رسيده است و آنها با کمترين سود يا حتي در نقطه سر به سر توليد مي‌کنند سياست حفظ قيمت در بورس همچنان ادامه دارد و کاهش يا توقف توليد که به لطف تعطيلات‌ ماه محرم توجيه پذير شده است برنامه اکثر کارخانه‌ها است. ميانگين قيمت ميلگرد در اهواز سايز 8 تا 32 ميليمتر هر کيلو 9198 ريال، سايز 14 تا 32 در اصفهان 9228 ريال و ميانگين قيمت تيرآهن در اصفهان از سايز14 تا 24 در قيمت هر کيلو 11472 ريال بود، ولي رکود بازار باعث شد عده‌اي از تجار باز هم قيمت را پايين بياورند. در پايان هفته ميانگين قيمت ميلگرد اهواز هر کيلو 9166 ريال، در اصفهان هر کيلو 9222 ريال و تيرآهن 11162 ريال بود که نشان از کاهش قيمت مي‌داد، ولي ‌اين کاهش در حد حداکثر 5 تومان هر کيلو براي بعضي سايزهاي ميلگرد و 10 تومان هر کيلو براي تيرآهن بود. علت ‌اين کاهش قيمت محدود، آن است که قيمت‌ها به کف خود رسيده و ديگر امکان پايين آوردن قيمت براي کارخانه‌ها نيست به همين دليل عده‌اي از تجار انتظار دارند با محدود شدن عرضه بيلت يا آزاد شدن قيمت‌ها در بورس، قيمت مقاطع افزايش يابد.
قيمت نبشي و ناوداني هم در هفته گذشته تغييري نداشت، اما بازار‌اين کالاها با رکود همراه بود، به گفته يکي از توليدکنندگان توقف توليد بهتر از پايين آوردن قيمت است چرا که پايين آوردن قيمت تنها به رکود دامن مي‌زند، ولي باعث افزايش فروش نخواهد شد. ‌اين واقعيتي است که صنعت فولاد ما ماه‌هاست با آن روبه‌رو است.
مشکلات اقتصادي و رکود بازار جهاني ورق
در ترکيه ورق گرم 620 تا 650 دلار درب کارخانه بود در حالي که هفته قبل 630 تا 660 دلار بود. بازار ورق ترکيه فعاليت چنداني نداشت، چرا که شايعه احتمال افت قيمت 30 تا 40 دلاري در بازار پيچيده است. انتظار مي‌رود به زودي به 600 دلار برسد. نگراني‌هاي اقتصادي اروپا که بازار اصلي صادرات ورق ترکيه است موجب شده بازار صادرات ورق گرم ترکيه در رکود بماند. با ‌اينکه توليد‌کننده‌ها قيمت را پايين آورده‌اند بعيد است تقاضا تا سال نو ميلادي بهبودي داشته باشد. قيمت پيشنهادي ورق گرم سي‌اي اس 570 دلار سي اف آر است و اوکراين 585 دلار سي اف آر هم عرضه دارد که 25 دلار نسبت به هفته قبل کاهش نشان مي‌دهد.
در بازار ورق شمال اروپا برخي به دنبال افزايش 10 تا 30 يورويي قيمت انواع ورق خود هستند و بسياري در قيمت‌هاي قبلي پيشنهاد نمي‌کنند. به نظر بسياري پايين‌ترين قيمت پايه براي ورق گرم داخلي 500 يورو درب کارخانه است. ولي ورق گرم کارخانه‌ها 470 تا 480 يورو يا حتي پايين‌تر هم شنيده شده و محصول جنوب اروپا 440 تا 450 يورو است. در آمريکا قيمت ورق گرم تا 14 دلار بالا رفته 650 تا 660 دلار درب کارخانه بود.
بازار واردات ورق گرم جنوب شرق آسيا ساکت بود. قيمت فعلي ورق گرم ژاپن، کره و تايوان 630 تا 640 دلار سي اف آر است البته پيشنهاد جديد نشده است. محموله‌هايي از چين در 630 تا 635 دلار سي اف آر ويتنام خريداري شد. ورق گرم روسيه 630 دلار سي اف آر ويتنام شنيده شده و محصول کره 635 تا 640 دلار سي اف ار. در چين قيمت ورق گرم تا 3 دلار رشد داشته به 654 دلار با 17 درصد ماليات ارزش افزوده رسيد، ولي هنوز جو بازار منفي است و معامله‌ها در قيمت پايين‌تر بسته مي‌شود. در امارات ورق گرم وارداتي 600 دلار سي اف آر بود. در کره ورق گرم 721 تا 729 دلار بود. ورق گرم وارداتي در عربستان 650 تا 660 دلار سي اف آر از خاور دور شنيده شده. قيمت ورق گرم داخلي نيز 690 دلار براي توليد ژانويه است.
چالش‌هاي بازار ورق
ورق گرم ضخامت 2 ميليمتر رول اول هفته در انزلي هر کيلو 940 تومان معامله مي‌شد. روز يکشنبه تا 965 تومان هم رسيد و در آخر هفته به 960 تومان نزول کرد.‌ اين در حالي است که قيمت‌هاي عرضه‌کننده‌هاي خارجي براي‌اين کالا به 650 تا 670 دلار هر تن سي اف آر بنادر‌ايران رسيده است، ولي حجم سفارشهاي وارداتي هم محدود است چون واردکننده‌ها از‌ آينده بازار مطمئن نيستند.
ورق گرم محصول مبارکه ضخامت‌هاي 3 تا 15 ميليمتر افت قيمت داشت، ولي از اواسط هفته سايزهاي 8 و 10 با افزايش هر کيلو 10 تا 15 تومان روبه‌رو شد، علت آن ‌اين بود که قيمت به کف خود رسيده بود و فروشنده‌ها حاضر به زيان دادن نبودند، البته محموله‌هاي وارداتي در انزلي هم به انتها رسيده، ولي احتمالا بعد از‌ايام سوگواري شاهد عرضه مجدد پارتي‌هاي جديد خواهيم بود. ورق‌هاي با ضخامت 15 ميليمتر وارداتي از چين‌اين هفته خلأ عرضه اکسين و کاويان را پر کردند، به‌رغم آنکه کاويان با محدود کردن عرضه قيمت را نگاه داشت، ولي ضخامت‌هاي 20 ميليمتر به بالاي اکسين با 10 تومان کاهش روبه‌رو شد به خصوص ضخامت 30 ميليمتر.‌
اين روند در هفته‌هاي‌ آينده ادامه خواهد داشت، مبارکه با توقف عرضه ورق گرم کمي‌به بازار اميدواري داد اگر مبارکه سطح قيمت خود را حفظ کند در دي ماه بازار ورق گرم به تعادل خواهد رسيد، در غير‌اين‌صورت کاهش قيمت ورق گرم از طرف مبارکه بازار را با شوک قيمت روبه‌رو خواهد کرد. با توجه به آنکه سطح تقاضا پايين است و محموله‌هاي وارداتي در راه هستند، از طرف ديگر کاهش قيمت در بازار چين که به عنوان رقيب جدي اکسين و کاويان است همراه با افت تقاضاي اروپا که ورق‌هاي سي‌اي اس را به بازار ‌ايران روانه مي‌کند چشم‌انداز مطلوبي براي سه ماه‌ آينده براي ورق گرم نشان نمي‌دهد.
ورق سرد بعد از دو هفته تلاطم هفته آرامي‌را پشت سر گذاشت علت آن عرضه ورق‌هاي وارداتي به بازار بود. بالا رفتن قيمت مبارکه در بورس هم به اميدواري در مورد ‌اين کالا دامن زد بعضي از سايزهاي ورق سرد به خصوص ضخامت‌هاي 6/0 ميليمتر به پايين با محدوديت عرضه روبه‌رو است کاهش قيمت تجار قزاقستان تا سقف 720 دلار سي اف آر بنادر ‌ايران شايد بعضي خريدارها را تشويق به واردات‌ اين کالا كند.
ورق گالوانيزه با افزايش محدود قيمت روبه‌رو بود که ناشي از محدوديت عرضه ورق سرد است، در حالي که قيمت وارداتي آن به 820 دلار هر تن سي اف آر در انزلي رسيده است. تنها اميدواري براي بازار ورق مشکلات اعتبارات براي واردات است که همراه با عدم امکان افزايش عرضه از طرف مبارکه روبه‌رو است به همين علت همان‌طور که بازار ورق گرم ضخامت 2 ميليمتر تقريبا شفاف شده است انتظار مي‌رود در ماه‌هاي آينده ‌اين وضع در مورد ورق سرد و گالوانيزه هم ديده شود.
کاهش 12 تا 15 دلاري سنگ‌آهن
کاهش خريد چيني‌ها قيمت نقدي سنگ‌آهن را هفته گذشته 12 تا 15 دلار کاهش داد. هندي‌ها عرضه را به شدت کاهش داده‌اند، ولي افزايش عرضه برزيل ‌اين کاهش را جبران کرد. متوسط قيمت بازار براي سنگ‌آهن خلوص 5/63 درصد هند 134 تا 135 دلار سي اف آر شنيده شد در حالي که هفته قبل 148 تا 150 دلار سي اف آر بود. در بنادر چين موجودي سنگ‌آهن حدود 98 ميليون تن است و پيش‌بيني ماندگاري روند نزولي در بازار سنگ‌آهن را بيشتر به حقيقت نزديک مي‌کند.
انتظار بالارفتن قيمت قراضه
هفته گذشته تجار ترکيه در قيمت‌هاي بالاتر نسبت به هفته قبل قراضه خريدند تا موجودي انبار‌ها را براي زمان افزايش تقاضا در ژانويه تکميل کنند. ضمن ‌اينکه شرايط زمستاني در حال اثر گذاشتن بر قيمت قراضه است. ترکيه قراضه 30 -70 را از اروپا تا 398 دلار سي‌اند اف خريداري کرد.قراضه سنگين 20-80 آمريکا در 427 دلار سي اف آر معامله شده است. قيمت‌ها نسبت به هفته قبل 8 تا 10 دلار بالا رفته است. قراضه 20-80 انگليس 419 تا 425 دلار سي اف آر خريداري شد. محدوديت عرضه قراضه آ3 سي‌اي اس قيمت را با 10 دلار رشد به 405 تا 410 دلار سي اف آر رساند.
انتظار مي‌رود قيمت معاملات هفته‌ آينده بالاتر برود چون دلايل کافي از جمله ثبات بازار قراضه آمريکا وجود دارد. در آمريکا خبر از انتظار رشد 20 دلار هر لانگ تن قيمت قراضه خرد شده در ماه دسامبر بود. در اروپا با ‌اين که توليد کارخانه‌ها کم است و خريد قراضه محدود، نبود عرضه موجب ثبات قيمت قراضه شده است. قراضه خرد شده 290 تا 300 يورو است و انتظار افزايش 5 تا 10 يورويي در زمستان مي‌رود. قراضه خرد شده ‌ايتاليا 290 تا 300 يورو است. در اسپانيا قراضه خرد شده 275 تا 285 يورو در هر تن است. به علت افت نرخ يورو 5 تا 10يورو رشد قيمت ديده شد.
قراضه خرد شده عيار 20-80 هفته گذشته 460 تا 465 دلار سي اف آر جنوب شرق آسيا بود که 10 دلار نسبت به هفته قبل بالا رفت. ولي وارد‌‌کننده‌ها ‌اين قيمت‌ها را نمي‌پذيرند چون قيمت فولاد و تقاضا پايين است. در چين خريد قراضه بالا رفت و قيمت را بالا کشاند. قيمت خريد در نقاط مختلف بين 5 تا 13 دلار رشد كرده به 525 تا 549 دلار با 17 درصد ماليات رسيد. در کره قيمت خريد قراضه 4 تا 13 دلار افت داشت به 460 تا 480 دلار رسيد. قراضه سنگين کلاس 3 ژاپن تا 13 دلار رشد داشته به 383 تا 390 دلار فوب رسيد.

keyboard_arrow_up