شمش 670 دلاري در بنادر شمالي ايران

همگام با رشد نرخ‌هاي داخلي، قيمت محصولات وارداتي به ايران بالارفت
شمش 670 دلاري در بنادر شمالي ايران

گروه بورس کالا – هفته گذشته با وجود آرامش ناشي از تعطيلات سال جديد ميلادي در بيشتر بازارهاي جهاني، بازار داخلي ايران با نوسان زيادي در قيمت‌ها مواجه شد؛ به طوري که هم در بخش مقاطع و هم در بخش ورق نوسان‌هاي زيادي رخ داد، اما آنچه براي بيشتر معامله‌گران مسلم است ضرورت اقدامي‌جدي در تامين مواد اوليه کارخانه‌ها است که شرايط را براي ماه‌هاي آينده سخت‌ نکند. مرکز خدمات فولاد ايران به بررسي شرايط معاملات هفته گذشته پرداخته که مشروح آن را در ادامه مي‌خوانيد:

تقاضاي بالاي خريد نقدي بيلت از ايران
با وجود اين که رشد قيمت قراضه در ترکيه متوقف شد، اما به دليل اينکه عرضه کم بود عرضه کننده‌ها به افزايش تدريجي قيمت بيلت ادامه دادند و اين موضوع باعث شد هفته گذشته جو رواني بازار بيلت سي آي اس خوش‌بينانه شود.
در خاور دور تجار بزرگ تمايل به خريد نشان داده‌اند و در حوزه درياي خزر مشکلات فاينانس رفع نشده ولي در نيمه دوم دسامبر چند معامله محدود بسته شده است.
در بازار داخلي ترکيه کاردمير قيمت بيلت خود را 20 دلار بالا برده به هر تن 602 تا 627 دلار درب کارخانه رساند. در بازار در 615 تا 520 دلار درب کارخانه معامله شد.
بيلت روسيه به سوريه 600 تا 605 دلار فوب درياي سياه عرضه شده و تناژ باقيمانده از ژانويه زير 620 دلار فوب موجود نيست.
متينوست بيشتر با خاور دور و شمال آفريقا در 590 دلار فوب که مشابه هفته قبل بود، معامله کرده است.
ام ام ک توليد دسامبر را 580 دلار فوب عرضه کرد. متوسط قيمت بيلت بورس لندن 12 دلار افت داشته به 550 دلار رسيد.
در خاور دور مصرف‌کننده‌هاي نهايي بيشتر از 610 تا 615 دلار فوب نمي‌توانند بدهند.
تقاضاي ايران بالاست ولي معامله‌ها نقدي انجام مي‌شود. کستينگ قزاقستان قيمت را 25 تا 30 دلار طي يک هفته بالا برد به 605 تا 610 دلار سي پي تي آکتاو رساند.
با بهبود قيمت ميلگرد، بيلت چين پس از روندي نوساني بالا رفت و به 589 دلار با 17 درصد ماليات بر ارزش افزوده رسيد، ولي هنوز تقاضا کم است.
پيشنهاد بيلت 670 توماني به بازار ايران
در بازار داخلي ايران بيلت هفته پرنوساني را پشت سر گذاشت.
اول هفته بيلت وارداتي 830 تا 835 تومان اعلام مي‌شد، اما از روز شنبه قيمت رو به افزايش گذاشت و با افزايش نرخ ارز به بالاي 850 تومان به ازاي هر کيلو رسيد. اين مساله باعث شد تا کساني که قبلا بيلت را در قيمت‌هاي پايين‌تر خريده‌اند و کالاهايشان حمل شده است ولي هنوز ترخيص نشده، پيشنهاد فروش بيلت را براي تحويل 10 تا 15 روزه بدهند همين امر همراه با توقف بازار مقاطع باعث شد تا بيلت تب و تاب خود را از دست بدهد.
روز چهارشنبه بيلت‌هاي در راه را براي سايز 150 ميلي متر تحويل 10 تا 15 روز به انزلي در قيمت 830 تومان پيشنهاد دادند ضمن اينکه فروشندگان خارجي به علت تعطيلات حضور جدي در بازار ايران ندارند، ولي تازه‌ترين قيمت پيشنهادي 670 دلار هر تن تحويل بنادر شمالي بوده است.
در طول 2 ماه گذشته حدود 2 ميليون تن بيلت به بازار ايران وارد شده و با شرايط فعلي بعيد به نظر مي‌رسد نياز کشور تا پايان سال تامين شود، کمبود بيلت در ماه اسفند به بعد محسوس خواهد بود. بيلت‌هاي داخلي بسته به کيفيت و سايز از 820 تا 850 تومان معامله شده، اما حجم معاملات پايين بوده است.
ثبات بازار جهاني مقاطع در تعطيلات
در ترکيه جو سال نو حاکم بود قيمت پيشنهادي فعلي ميلگرد 670 تا 675 دلار در هر تن فوب شمال ترکيه براي توليد فوريه است.
در حالي که هفته قبل قيمت‌هاي پيشنهادي به 680 تا 685 دلار فوب رسيده بود.
حتي با اين کاهش قيمت هم معاملات صادراتي محدود خواهد بود.
هفته گذشته بازار مقاطع صادراتي سي آي اس با نزديک شدن تعطيلات کريسمس در ثبات بوده است.
قيمت‌هاي توليد ژانويه مشابه هفته قبل بود و ميزان عرضه کاهش داشت. در خاور دور تقاضا تا حدودي بهبود داشته، به ويژه به دليل تداوم رشد قيمت قراضه.
ميلگرد اين کارخانه هنوز 650 دلار فوب است. ميلگرد در جنوب اروپا 4 يورو رشد داشت به 515 يورو رسيد. در شمال اروپا 7 يورو رشد داشت.
امارات استيل قيمت ميلگرد ژانويه خود را 30 دلار بالا برده که به دنبال افزايش قيمت قراضه و رشد قيمت‌هاي پيشنهادي ميلگرد ترکيه رخ داد. قيمت فعلي به 701 دلار درب کارخانه رسيده است. ترکيه براي فروش ميلگرد خود به دنبال 680 تا 685 دلار سي اف آر امارات است در حالي که پيش از اين قيمت 640 تا 645 دلار سي اف آر بود.
اخيرا قيمت ميلگرد در شمال آفريقا کمي‌ بالا رفته و انتظار مي‌رود تا پايان سال باز هم افزايش يابد. قيمت درب کارخانه 652 يورو در هر تن است که 5 تا 10 يورو نسبت به يک ماه قبل رشد کرده است.
کشورهاي اروپايي قيمت پيشنهادي را 15 تا 20 يورو بالا برده به 535 تا 540 يورو سي اف آر الجزاير رساندند. توليدکنندگان مصري قيمت ميلگرد خود را 25 تا 43 دلار بالا بردند.
قيمت خرده‌فروشي فعلا به 772 تا 789 دلار در هر تن با 8 درصد ماليات بر ارزش افزوده رسيده است.
قيمت قرارداد ماه مي ‌ميلگرد در بورس فيوچرز شانگهاي 670 دلار در هر تن بود که 7 دلار رشد داشت. در بازار ميلگرد چين سرماي زمستان و افت تقاضا بازار را راکد کرده، ولي از طرفي موجودي پايين بازار اجازه افت قيمت شديد را نمي‌دهد.
قيمت نقدي برخي تجار تا 3 دلار بالا رفت و به 669 تا 674 دلار با 17 درصد ماليات بر ارزش افزوده رسيد، ولي نسبت به هفته قبل 3 تا 4 دلار پايين‌تر بود.
تلاش براي بالابردن قيمت از سوي کارخانه‌ها
به علت اوج يکباره قيمت مقاطع در خلال يک هفته قبل، روز شنبه هفته گذشته قيمت ميلگرد با کاهش 8 تا 10 تومان روبه‌رو شد، انتظار مي‌رفت به علت رکود تقاضا و افزايش ناگهاني قيمت اين روند ادامه داشته باشد. اما قيمت ديگر مقاطع به خصوص تيرآهن با افزايش روبه‌رو شد، ميلگرد از روز يکشنبه به بعد با افزايش قيمت مواجه شد و اين روند تا پايان هفته ادامه يافت.
ذهنيت اکثر تجار بزرگ اين است که با توجه به محدوديت‌هاي شديد واردات و نوسان نرخ ارز بايد خريدهاي خود را به سمت منابع داخلي تغيير دهند؛ به همين دليل عرضه ذوب آهن روز يکشنبه هفته گذشته با تقاضاي 150 هزار تني روبه‌رو شد.
ميانگين قيمت ميلگرد 8 تا 32 در کارخانه اهواز روز شنبه هفته گذشته 944 تومان و سايز 14 تا 25 در اصفهان 967 تومان بود، ولي در پايان هفته قيمت به ترتيب به 956 و 964 تومان رسيد. از روز سه شنبه هفته گذشته بازار ديگر توانايي جذب افزايش قيمت را نداشت، به همين دليل دو روز پاياني هفته قيمت روند نزولي پيدا کرد.
روند قيمت نبشي و ناوداني هم به همين شکل بود تا روزسه‌شنبه هفته گذشته هر روز قيمت‌ها 5 تا 10 تومان بالا رفت ولي از روز چهارشنبه هفته گذشته به بعد قيمت، روند نزولي يافت. کارخانه‌هاي داخلي با توجه به کمبود مواد اوليه و افزايش قيمت آن سعي در بالا بردن قيمت‌ها دارند اما به علت ضعف تقاضا بازار کشش افزايش قيمت را ندارد شايد حداقل يک هفته زمان لازم باشد تا فاصله بين انتظار کارخانه‌ها و توانايي بازار پر شود.
رشد 10 دلاري قيمت ورق ترکيه
ورق گرم در ترکيه 640 تا 650 دلار بود که حداقل قيمت 10 دلار رشد داشته است. برخي معتقدند قيمت به 700 دلار نزديک‌تر مي‌شود چون بازار قراضه و سنگ آهن صعودي است. در شمال اروپا ورق گرم 16 يورو رشد داشته و در جنوب اروپا قيمت با ثبات و 467 يورو بود. در آمريکا ورق گرم با 2 درصد رشد به 702 دلار در هر شورت تن رسيد.
در جنوب شرق آسيا بازار ساکت بود ورق گرم ژاپن و کره 640 تا 650 دلار سي اف آر ومحصول تايوان 650 تا 660 دلار سي اف آر بود.
ورق گرم صادراتي چين 10 تا 15 دلار بالا رفته به 620 تا 622 دلار فوب تحويل مارس رسيد که بعيد است خريداري داشته باشد. خريداران خارجي به دنبال قيمت‌هاي زير 600 دلار فوب هستند که براي اغلب صادرکنندگان چيني پذيرفتن آن دشوار است.
قيمت ورق گرم صادراتي اوکراين 540 تا 5700 دلار فوب بود. در بازار شانگهاي ورق گرم 667 تا 670 دلار با 17 درصد ماليات بر ارزش افزوده پيشنهاد شده که نسبت به اواسط دسامبر 3 دلار بهبود داشته است.
ورق گرم توليد داخل در عربستان 720 دلار درب کارخانه بود. با توجه به رسيدن تعطيلات کريسمس پيشنهاد وارداتي جديدي به اين کشور داده نشده و قيمت‌هاي پيشين ورق گرم وارداتي 660 تا 680 دلار سي اف آر بوده است. در امارات قيمت ورق گرم وارداتي 620 تا 650 دلار سي اف آر و مشابه هفته قبل بود.
سردرگمي ‌بازار ورق
ورق گرم ضخامت 2 ميليمتر رول عرض يک متر، شنبه هفته گذشته با قيمت 965 تومان عرضه شد. روز يکشنبه هفته گذشته نيز قيمت تا 955 تومان هم رسيد اما فروشنده و خريدار هيچ‌کدام تکليف خود را نمي‌دانستند. روند نوسان قيمت و بي‌ثباتي بازار تا روزسه‌شنبه هفته گذشته ادامه پيدا کرد اما از روز چهارشنبه هفته گذشته قيمت‌ها در پايه 960 تومان بسته شد در حالي که تقاضا بسيار محدود بود. عرضه‌کننده‌ها سرگردان بودند و سعي در فروش کالاي خود داشتند. ورق گرم ضخامت 2 ميليمتر تحويل بندر انزلي براي حمل 50 روزه 670 تا 680 دلار از سي آي اس پيشنهاد مي‌شد که با توجه به نحوه پرداخت عملا قيمت تمام شده آن فراتر از نرخ بازار است مگر آنکه تنها از طريق اعتبار اسنادي وارد شود. بقيه سايزها در طول هفته دچار همين سرگرداني قيمت بودند. تا روز سه‌شنبه هفته گذشته فروشنده‌ها کمتر تمايل به انجام معامله داشتند اما از روز چهارشنبه هفته گذشته به بعد قيمت ورق‌هاي محصول اکسين تا 10 تومان هر کيلو پايين آمد؛ در حالي که در طول هفته گذشته قيمت محصولات مبارکه روزانه افزايش مي‌يافت. ورق گرم سايزهاي 15 تا 40 ميليمتر تحويل انزلي تا هفته قبل حداکثر 700 تا 710 دلار پيشنهاد مي‌شد اما تعداد عرضه‌کننده‌ها به لحاظ شرايط پرداخت بسيار محدود بود.
ورق سرد اول هفته گذشته را با جهش قيمت تا هر کيلو 50 تومان شروع کرد. از آنجا که عرضه اين کالا محدود و وابسته به نرخ ارز است با روند افزايش قيمت نرخ ارز هر روز روند افزايشي داشت. اين در حالي است که ورق گالوانيزه به علت اينکه هفته‌هاي قبل جهش خود را کرده بود از توان پرداخت بازار خارج شده بود به همين دليل قيمت آن ثابت ماند اما فروشنده‌ها رغبتي به انجام معامله نداشتند با توجه به محدوديت عرضه ورق سرد چه در داخل چه نوع وارداتي آن پيش‌بيني مي‌شود محدوديت ورق روغني تا ماه‌هاي آينده همچنان ادامه يابد.
در طول 2 هفته گذشته اتفاقاتي در بازار افتاد که بعضا قابل پيش‌بيني بود اما نوسان نرخ ارز آن را شدت بخشيد روند نزولي واردات از يکسو و دلزدگي تجار نسبت به بازار فولاد باعث شده بود تا در طول 9 ماه گذشته حجم واردات به شدت کاهش يابد، قابل پيش‌بيني بود در ماه دي قيمت بالا برود منجمد کردن قيمت فروش در بورس به کاهش توليد دامن زد از سوي ديگر محدوديت تقاضا باعث شد تا سرمايه‌ها از بازار فولاد خارج شود.
نوسان نرخ ارز معمولا با تاخيري يک ماهه بازار فولاد را تحت تاثير قرار مي‌داد و باعث افزايش قيمت پايه فولاد مي‌شود، اما بازار فعلي با چالش‌هايي روبه‌رو است که برطرف کردن آنها به سادگي عملي نيست و نيازمند نيرو و زمان زيادي است. از يکسو اين بازار با محدوديت عرضه روبه‌رو است، از سوي ديگر نوسانات شديد نرخ ارز باعث بي ثباتي در قيمت‌ها و سرگرداني تجار شده است. مهم‌ترين چالشي که اکثر تجار با آن روبه‌رو هستند فاصله نزديک به 30 درصدي نرخ ارز پايه با بازار آزاد است بانک‌ها براي واردکننده‌ها محدوديت‌هايي را قائل شدند و همين امر باعث شده تا گشايش اعتبار سخت‌تر شود. از طرف ديگر فروشندگان خارجي با مشکلات پرداخت اعتبارات از طرف بانک‌هاي ايراني روبه‌رو هستند با اين شرايط اکثر تجار مجبورند نرخ بازار آزاد را براي خريدهاي خود در نظر بگيرند. با اين نرخ، واردات هيچ کالايي مقرون به صرفه نيست به همين علت آنها که در بازار فولاد باقي مانده‌اند به سمت توليدکنندگان داخلي هجوم آورده‌اند، در شرايطي که در ماه‌هاي پاياني سال، کارخانه‌هاي ايراني نياز به تامين نقدينگي خود دارند و قيمت‌ها در بورس تغيير نکرده است تنها اين مساله باعث تشديد محدوديت عرضه مي‌شود. آنچه مسلم است در فصل اول سال آينده قيمت‌ها حداقل با 10 درصد و حداکثر تا 30 درصد افزايش روبه‌رو خواهد شد که بيشتر ناشي از افزايش قيمت تمام شده است تا بالا رفتن تقاضا. اين امر هم به زيان توليدکننده است و هم تاجر و هم مصرف کننده که جبران آن در طول سال آينده شايد به سادگي صورت نپذيرد.
اميد به افزايش خريد مصرف‌کننده سنگ‌آهن
در بازار سنگ‌آهن اميد به افزايش خريد مصرف کننده‌هاي چيني بعد از تعطيلات سال نو موجب شد برخي تجار چيني خريد کنند. در کل بازار باثبات بود. البته کارخانه‌ها قيمت درخواستي پايين‌تر از سطح بازار مي‌دهند با اين که موجوديشان کم بود تنها براي نياز فوري خريد کردند. متوسط قيمت قراردادها براي سنگ‌آهن خلوص 5/63 درصد هند هر تن 138 تا 141 دلار سي اف آر بود که تغييري نسبت به هفته قبل نداشت. قيمت پيشنهادي سنگ آهن خلوص 5/63 درصد هند 142 تا 144 دلار سي اف آر چين نيز شنيده شده. ولي هندي‌ها منتظر بهبود بازار در هفته آينده‌اند.
قراضه بالا رفت
متوسط قيمت قراضه وارداتي در ترکيه 3 درصد بالا رفته به 462 دلار سي اف آر رسيد که 48 دلار از 4 هفته قبل بالاتر است. در بازار قراضه داخلي ترکيه 5 دلار رشد قيمت ديده شد. قيمت پيشنهادي قراضه 20-80 آمريکا 465 و خرد شده 470 دلار سي اف آر ترکيه بود که 7 دلار بهبود داشته است. تازه ترين معاملات براي محموله قراضه سنگين کلاس 1 و2 خلوص 20-80 آمريکا و قراضه خرد شده در 467 تا 472 دلار سي اف آر بود. اروپايي‌ها در حال حاضر عرضه ندارند و آخرين معامله قراضه 20-80 در 454 دلار سي اف آر بسته شد. قيمت‌هاي سي آي اس ثابت مانده و قراضه آ3 در 450 دلار سي اف آر ثبت شده است.
قيمت قراضه خرد شده در آمريکا با يک دلار رشد 453 دلار هر لانگ تن بود. انتظار مي‌رود روزهاي آتي به 460 دلار برسد. اگر هواي زمستاني که تاکنون شدت نداشته شديد شود 20 تا 30 دلار ديگر بر قيمت قراضه آمريکا افزوده خواهد شد.
قيمت پيشنهادي قراضه سنگين کلاس 1 و2 خلوص 20-80 آمريکا به شرق آسيا در هر تن 475 تا 480 دلار سي اف آر بود و حتي برخي پيشنهادها به 490 دلار سي اف آر رسيده است. چون بازار فولاد ضعيف است کارخانه‌ها تمايلي به خريد قراضه گران قيمت ندارند. همچنين هفته قبل هيوندايي استيل کره قراضه آ3 روسيه را در هر تن 450 تا 453 دلار سي اف آر تحويل ژانويه تا فوريه خريداري کرد.
در ژاپن قيمت درخواستي کره اي‌ها هفته گذشته 13 دلار افت داشته به 410 دلار فوب رسيد. در چين قيمت خريد قراضه 8 دلار پايين آمده به 530 تا 540 دلار در هر تن با 17 درصد ماليات بر ارزش افزوده رسيد و در بازار نقدي 530 تا 537 دلار در هر تن ثبت شد.

keyboard_arrow_up