گام بلند ايران در توسعه صنعت فولاد

خودکفايي در تختال‌سازي

گام بلند ايران در توسعه صنعت فولاد

   
شنبه, 10 دي 1390 17:54

اختصاصي/ کارخانه فولاد هرمزگان که در نوع خود بي‌نظير و داراي موقعيت‌هاي خاص است، فردا – دوشنبه- به‌طور رسمي مورد بهره‌برداري قرار مي‌گيرد. احداث کارخانه فولاد هرمزگان سال 78 در شوراي اقتصاد مطرح شد و پس از آن در سال 85 عمليات اجرايي بزرگ‌ترين پروژه فولادي کليد خورد.

اين پروژه استراتژيک با سرعت آغاز و با خاکبرداري، بتن‌ريزي، ساخت اسکلت‌هاي فلزي عظيم و هزاران تن تجهيزات در مهر‌ماه سال 1387 واحد احيا (کارخانه آهن‌سازي) وارد فاز راه‌اندازي سرد و در اسفند‌ماه همان سال کارخانه احياي مستقيم اين کارخانه راه‌اندازي شد. راه‌اندازي واحد آهن‌سازي در مدت 32 ماه براي توليد يک ميليون و 650 هزار تن آن هم توسط متخصصان داخلي رکورد بي‌نظيري در کشور محسوب مي‌شود. سال 89 نيز واحد فولاد‌سازي فولاد هرمزگان وارد فاز تست گرم شد و مردادماه همان سال نخستين ذوب کوره قوس الکتريکي شرکت توليد و در 26 فروردين 90 اولين تختال آزمايشي در شرکت فولاد هرمزگان توليد شد. همچنين با بهره‌برداري از واحد فولادسازي و توليد صنعتي تختال، اين شرکت به صورت رسمي به جمع توليدکنندگان بزرگ فولاد کشور پيوست. مرتضي آقاجاني، مديرعامل فولاد هرمزگان در اين‌باره مي‌گويد: اين کارخانه عريض‌ترين نوع تختال را توليد خواهد کرد و به‌طور قطع محصولات آن مي‌تواند تحولي شگرف در صنعت فولاد کشور ايجاد کند. به گفته وي‌ تا قبل از ساخت کارخانه فولاد هرمزگان عريض‌ترين تختال در حدود يک متر و 65سانتيمتر بود اما در اين کارخانه عرض تختال‌ها تا دو متر است و اين به منزله آن است که در اين صنعت توانسته‌ايم کارنامه درخشاني را بر جاي بگذاريم.
وي با بيان اينکه ميزان توليد کارخانه فولاد هرمزگان 5/1 ميليون تن تختال است و با تکميل طرح‌هاي تکميلي حجم توليد به سه ميليون تن خواهد رسيد‌، افزود: براي راه‌اندازي اين کارخانه بيش از يک هزار ميليارد تومان سرمايه‌گذاري شده است. مديرعامل فولاد هرمزگان به ميزان اشتغالزايي اين کارخانه نيز اشاره کرد و افزود: در حال حاضر ميزان اشتغالزايي مستقيم هزار و 500 نفر و غير‌مستقيم شش هزار نفر است اما با رسيدن به ظرفيت نهايي کارخانه فولاد هرمزگان ميزان اشتغالزايي مستقيم سه هزار نفر و غيرمستقيم 12 هزار نفر مي‌شود.
وي به موضوع صادرات تختال هم اشاره کرد و گفت: در سال‌هاي ابتدايي تختال عريض صادر نخواهد شد اما با تامين نياز داخلي و افزايش حجم توليد برنامه‌هاي جامعي براي صادرات در نظر گرفته شده است‌.

وي با بيان اينکه فولاد هرمزگان به‌دليل نزديکي به دريا موقعيت بسيار مطلوبي در صادرات دارد‌، اظهار کرد: اين کارخانه از نظر دريا و خشکي دسترسي‌هاي خوبي دارد که کمتر کارخانه‌اي داراي چنين شرايطي است.
آقاجاني نزديک بودن به پالايشگاه عسلويه و در مسير خط لوله گاز را از ديگر مزيت‌هاي فولاد هرمزگان برشمرد و ادامه داد: صنايع متعددي مي‌توانند از اين کارخانه استراتژيک تغذيه کنند، بخصوص صنعت کشتي‌سازي که نيازمند ورق‌هاي عريض هستند.
وي با بيان اينکه بهره‌برداري از اين کارخانه ايران را از واردات تختال‌هاي عريض بي‌نياز مي‌کند، اشاره‌اي هم به موضوع هدفمندي يارانه‌ها کرد و ادامه داد: درست است که قيمت حامل‌هاي انرژي اصلاح شد اما اين امر نتوانست مانعي براي پيشرفت ما باشد. هر چند که ميزان سود‌دهي تا حدي پايين مي‌آيد اما مزيت‌هاي آن که افزايش بهره‌وري است قابل چشم‌پوشي نيست.

کارخانه فولاد هرمزگان که در جنوب ايران و در شمال تنگه هرمز قرار دارد از طرف شرق با درياي عمان و در غرب با خليج فارس مجاورت دارد‌. داشتن چنين موقعيتي نشان مي‌دهد که کارشناسان بهترين نقطه را براي ايجاد چنين کارخانه‌اي انتخاب کردند. به هر حال استان هرمزگان با دارا بودن بنادر و جزاير، دو منطقه آزاد کيش و قشم و پنج منطقه ويژه اقتصادي با ماموريت‌هاي مختلف شامل صنايع انرژي‌بر، صنايع کشتي‌سازي، تجاري و بندري با اسکله‌هاي اختصاصي نقش بسزايي در اقتصاد و صنعت کشور ايفا مي‌کند. شرکت فولاد هرمزگان دومين کارخانه بزرگ توليد فولاد بعد از انقلاب، در کنار خليج فارس در زميني به مساحت 95 هکتار در 13 کيلومتري غرب شهر بندرعباس و در منطقه ويژه اقتصادي صنايع معدني و فلزي خليج فارس واقع شده است که با وجود اين شرکت استان هرمزگان به قطب سوم فولاد کشور تبديل شد. شرکت فولاد هرمزگان به دلايل مجاورت با مخازن عظيم گاز عسلويه، مجاورت با ذخاير سنگ‌آهن گل‌گهر، وجود شرکت بندري شهيد رجايي، دسترسي به آب‌هاي آزاد و حمل‌ونقل جاده‌اي و ريلي يکي از مساعدترين مناطق کشور براي توليد فولاد است.
اما کارشناسان براي کارخانه فولاد هرمزگان حداقل 15 ويژگي لحاظ کردند و همين امر نشان مي‌دهد که اين کارخانه منحصربه فرد است. با بهره‌برداري کامل از کارخانه فولادسازي هرمزگان، کشور در زمينه تختال عريض خودکفا مي‌شود.
دومين ويژگي وجود يکي از پيشرفته‌ترين آب‌شيرين‌کن‌هاي جنوب کشور جهت استفاده از آب دريا در فرآيند توليد است. سومين نکته استفاده از کوره آهک‌پزي عمودي دوقلو است.

استفاده از سيستم کنترل آلودگي
Dog House  جهت کنترل و کاهش آلودگي براي نخستين مرتبه در کشور و استفاده از سيستم 95 درصد شارژ اسفنجي (امکان نگهداري 60 تن مذاب در کوره) که عدم وابستگي به نوسانات بازار قراضه از مزيت‌هاي آن است از ديگر مزيت‌هاي کارخانه مذکور است. ششمين مورد عدم نياز به پاتيل سرباره و تخليه سرباره روي زمين جهت حذف زمان انتظار پاتيل و افزايش راندمان و وجود خط ريخته‌گري عمودي قوسي جهت توليد فولادهاي کيفي، افزايش توليد ذوب باکيفيت بالا و کاهش ناخالصي‌هاست. هفتمين ويژگي که از سوي کارشناسان مطرح شده‌، بالاترين سرعت ريخته‌گري تختال در کشور، حداکثر
6/1 متر بر دقيقه به منظور افزايش راندمان توليد و توليد فولادهاي پر کربن براي توليد فولادهايي با استحکام بالاست. دهمين موضوع توليد عريض‌ترين تختال کشور به عرض دو متر جهت توليد لوله‌هاي انتقال نفت و گاز و توليد سنگين‌ترين تختال کشور به وزن 46 تن است‌. دوازدهمين نکته مثبت در کارخانه فولاد هرمزگان امکان توليد تختال به دو ضخامت 200 ميلي‌متر و 250 ميلي‌متر به منظور تنوع توليد و کسب جايگاه برتر در بازار و امکان تغيير عرض در حين ريخته‌گري جهت کاهش زمان آماده‌سازي و افزايش توليد است.  چهاردهمين و پانزدهمين ويژگي آن است که فولاد هرمزگان داراي يکي از پيشرفته‌ترين ماشين ريخته‌گري و تمام اتوماسيون جهت توليد تختال و پيشرفته‌ترين کارخانه فولاد‌سازي کشور است. شرکت فولاد هرمزگان داراي ظرفيت اسمي 5/1 ميليون تن تختال (اسلب) به ضخامت 200 و 250 ميلي‌متر، عرض 900 تا 2 ‌متر و طول 6 تا 12 ‌متر مي‌باشد. همچنين اين شرکت قادر به توليد محصولات مياني از قبيل يک ميليون و 650 هزار تن‌آهن اسفنجي در سال، 90 هزار تن آهک در سال، 7500 نرمال مترمکعب اکسيژن بر ساعت، 18000 نرمال مترمکعب بر ساعت نيتروژن و 120 نرمال مترمکعب بر ساعت آرگون است.

keyboard_arrow_up