بهرغم عقبگرد قيمت ميلگرد در بازار آزاد ديروز، صورت گرفت
رشد 47 توماني شمش فولاد در بورس
عكس: آكو سالمي
گروه بورس کالا – منيژه حياتي: با وجود اينکه ديروز در بازار غيررسمي نرخ ميلگرد کاهش پيدا کرد، اما التهاب بازار شمش و پيشبينيهايي که در خصوص روند واردات اين کالا و نرخ آن در آينده مطرح ميشود، باعث شد تا عرضه عمومي شمش فولاد در بورس کالا دوباره با رقابت فولادسازان روبهرو شده و نرخ آن از 800 تومان بگذرد و گرانترين محموله فروش رفته از اين کالا به 820 تومان برسد.
تفاوت نرخ اول و نرخ آخر ثبت شده از سوي کارگزاران در حدود 30 تومان بود که اين موضوع نشان ميدهد خريداران ترجيح ميدهند به هر صورت در دريافت کالاهاي عرضه شده در بورس موفق شوند تا با توجه به مشکلاتي که در تامين شمش دارند و افزايش قيمت ارز که قطعا در نرخ شمش وارداتي تاثير زيادي خواهد داشت، بخشي از نگرانيهاي خود را برطرف کنند.
از آنجا که مشكل تامين اعتبار واردات براي واردکنندهها هنوز وجود دارد، بخش عمدهاي از خريدهاي شمش وارداتي به صورت نقدي صورت ميگيرد و اين موضوع فرآيند ورود اين کالا را براي تجار ايراني سخت کرده است از سوي ديگر با توجه به دور دوم هدفمندي يارانهها و تاثيري که بر هزينه توليد واحدهاي فولادسازي خواهد داشت، تامين مواد اوليه هر چه زودتر باشد براي خريداران منطقيتر است.
البته شايعاتي در بازار وجود دارد مبني بر اينکه با توجه به مشکل واحدهاي خصوصي و حتي دولتي در تامين هزينههاي جاري، توان آنها در خريد کاهش يافته است و اين موضوع باعث شده تا بخشي از معاملات با نقدينگي تجار براي واحدها از بورس خريداري شود.
با توجه به محدود بودن اعتبارات بانکي براي واحدهاي فولادي خصوصي در ماههاي اخير به نظر ميرسد يکي از راههاي مورد نظر براي تامين نقدينگي خريد مواد اوليه از اين طريق باشد.
بازگشت قيمتها
در معاملات ديروز اگرچه کاهش نرخ ارز در افت قيمت ميلگرد تاثير داشت، اما بيشتر به دليل کاهش قابلتوجه تقاضا در آخرين روز بود به خصوص اينکه افزايش قيمتها در روزهاي اخير در حالي اتفاق افتاد که هنوز خريدهاي عمده و پروژهاي در حد قابلتوجهي وارد بازار نشده بود.
اين موضوع باعث شد تا يکبار ديگر فرمولي که اغلب تجار باسابقه بازار به آن اشاره ميکنند که بر اساس آن گفته ميشود افزايش يکباره قيمتها هر زمان که اتفاق ميافتد، کاهش يکبارهاي نيز به دنبال دارد، تاييد شود.
سخت شدن پيشبيني آينده و لحظهاي شدن بازار آهن
نوسانهاي اخير بازار آهن باعث شده تا روند ثبت قيمتها هيجاني و لحظهاي باشد؛ چرا که همانقدر که قيمت ارز، افزايش هزينه توليد و کمبود شمش، افزايش نرخ ميلگرد را توجيه ميکند به همان ميزان عدم وجود تقاضاي اضافي در بازار، ثبات قيمتها را منطقي جلوه ميدهد. اما واقعيت امر اين است که با وجود شرايطي که در مورد شمش وجود دارد و تصميماتي که به موقع و در زمان مناسب اتخاذ نشد، قطعا قيمت تمام شده ميلگرد براي واحدها بالا خواهد رفت و اگر همزمان با آن تقاضاي زيادي وارد بازار نشود، شرايط خاصي براي واحدهاي توليدي رخ خواهد داد.
آزادسازي کامل عرضه شمش آري يا خير
علاوه بر عرضه عمومي شمش فولاد در معاملات ديروز بورس کالا، عرضه خصوصي آن نيز انجام شد، البته از آنجا که در ادامه عرضههاي هفته قبل بود، با نرخ هفته قبل؛ يعني 772 تومان معامله شد. حجم عرضه عمومي اين کالا 25 هزار تن و عرضه خصوصي 80 هزار تن بود که عرضه خصوصي به صورت نقدي و عرضه عمومي سلف 14 بهمن ماه است.
به گفته معاملهگران بورس کالا اگرچه زمان تحويل اين دو کالا متفاوت است، اما در هر صورت ثبت دو نرخ متفاوت براي يک کالا در يک روز با منطق بورس هماهنگ نيست و اگرچه در آييننامه جديد عرضهها به دو صورت عمومي و خصوصي تفکيک شده و شرايط متفاوتي همچون اعلام عرضه خصوصي به صورت اطلاعيه تعيين شده و عرضه مچينگ به شکل قبل وجود ندارد، اما اين موضوع فقط ظاهر امر است و در باطن تغيير خاصي رخ نداده است. به گفته معاملهگران بورس کالا پس از عرضههاي مبارکه، عرضههاي شمش نيز درگير فرآيندي شده که بخشي از عرضهها در اختيار خريداران مشخص قرار ميگيرد که اين با فلسفه بورس که بر معاملات آزادانه و شرايط يکسان تاکيد دارد، منافات دارد. ديروز ميلگرد 10 تا 32 فولاد يزد 910 تومان و ميلگرد مخلوط کوير با نرخ 870 تومان معامله شد. ميلگرد کلاف يزد هم 910 تومان معامله شد.
به عقيده کارگزاران با توجه به شرايطي که براي تامين مواد اوليه وجود دارد و افزايش قيمت شمش در بورس کالا، به نظر نميرسد قيمت پايه ميلگرد در بورس بهرغم کاهش نرخ ميلگرد در بازار آزاد در معاملات روز چهارشنبه، در روزهاي آينده و هفتههاي بعد کاهش پيدا کند، بهخصوص که از سياست تثبيت نرخ در بورس که مدتها در بورس دنبال ميشد در حالحاضر خبري نيست.