نجات ورشکستگي زغالسنگ با درخشش فولاد
معادن زغالسنگ کرمان پس از گذشت سالها در حالي در معرض ورشکستگي قرار داشتند که مديران صنعتي کرمان با سياستگذاريهاي هدفمند و ساخت هشت کارخانه فولاد، از اين معادن در راستاي ايجاد چرخه فولاد استفاده ميکنند.
ارتقاي صنعت در زرند اين روزها زغالسنگ ميانسال را براي توليد فولاد از ورشکستگي نجات داده است و به زودي با توجه بهوجود معادن گسترده سنگآهن جلالآباد و ساخت هشت کارخانه فولاد در کنار کارخانه گندلهسازي و ککسازي جهش صنعتي را در اين منطقه معدني شاهد خواهيم بود.
زرند که از مناطق صنعتي مهم استان کرمان محسوب ميشود داراي منابع غني زغالسنگ و سنگآهن است که ميتواند در صورت بهرهبرداري و فرآوري مناسب، ارزش افزوده بسيار بالايي براي استان و اهالي اين شهر ايجاد کند.
به گفته سيدمسعود حسيني، مديرعامل شرکت زغالسنگ کرمان توليد اين ماده معدني در شش ماه نخست سال شش درصد افزايش داشته است. حسيني گفت: توليد شش ماهه نخست امسال 417هزار تن بوده است در حاليکه در مدت مشابه سال قبل 392هزار تن زغالسنگ توليد شده بود. وي تصريح کرد: تمام زغالسنگ توليدي سال قبل در شرکتهاي داخلي و خارجي فروش رفته و بخشي از آن نيز به کشور چين صادر شده است.
با افزايش توليد زغالسنگ آنچه در سطح منطقه اتفاق ميافتد تلاش بيشتر کارگران زغالسنگ براي افزايش توليد است و اين افزايش توليد گرچه در مقطعي کوتاه از زمان با دپوي چند صد تني زغالسنگ نگرانيهايي را بهوجود آورد ولي در آينده نزديک اين افزايش توليد زغالسنگ به توليد بيشتر کک متالوژيک و ديگر محصولات فرآوري شده که بازار خوبي براي فروش دارند، ميانجامد.
واحد 800هزار تني ککسازي زرند که طبق گفته مسوولان پروژه ککسازي تا مرداد 91 به بهرهبرداري ميرسد فرصت بسيار خوبي جهت فرآوري و توليد محصولات جديدتر از زغالسنگ است.
در حال حاضر در وسعت هزار و 100 کيلومتري محدوده زغالي شمال استان سالانه بالغ بر290ميليون تن زغال ذخيره وجود دارد که جزو زغالهاي با ارزش اقتصادي است که اين زغال در حال حاضر و در غياب کارخانههاي فولاد در استان به مصرف ذوبآهن اصفهان ميرسد.
سالانه يک ميليون تن زغالسنگ خام از استان کرمان و از چندين معدن منطقه زرند و کوهبنان و راور جهت مصرف کارخانه ذوبآهن اصفهان فرستاده ميشود که مصرف کلي اين کارخانجات 1/5 ميليون تن است.
به صورت کلي ميتوان گفت ذخاير زغالسنگ زرند و مناطق نزديک به آن نيمي از زغالسنگ توليدي ايران را در برميگيرد و رتبه اول توليد زغال کشور از آن استان کرمان است.
مجيدباقري، مسوول دفتر فني کارفرماي ککسازي زرند گفت: زغالسنگ زرند کيفيت بسيار خوبي دارد و قابليت کک شوي آن بالاست و در صورتي که کارخانه ککسازي زرند فعال شود هيچ زغالسنگي دپو نميشود و روي زمين نميماند.
کک حاصل شده از اين زغال طبق برآوردهاي کارشناسي 77درصد کک متالوژيک و بقيه آن گاز کک و قطران و همچنين مقداري کک ريزدانه است که همه اين محصولات بازار خاص خود را دارد.
وي ادامه ميدهد: چرخه فولاد زرند را با صنايعي چون ککسازي، کنسانتره آهن، معادنآهن جلالآباد که بعضا در حال حاضر در زرند مراحل پاياني ساخت خود را طي ميکنند تکميل ميکنيم.
محمدجواد اميري، مديرپروژه کنستانتره زرند نيز اعتقاد دارد چرخه فولاد در زرند کامل است و ميتوان با شروع ساخت فولاد، جهش صنعتي را در زرند مشاهده کرد.
اميري ميگويد: هدف از زنجيره صنعتي که در منطقه زرند فعال شده تداوم چرخه فولاد بدون نياز به ديگر استانهاست و اميدواريم بتوانيم از خامفروشي محصولات ارزشمند خود جلوگيري کنيم.
صنايع استان کرمان به شدت نيازمند توجه سازمان صنعت و معدن و تجارت هستند هر چند مساله تسهيلات اين سازمان براي جبران فشار ناشي از طرح هدفمندي تا حدودي کمک خوبي براي صنايع بود اما بايستي با حمايت جديتر اين مساله را دنبال کرد.
صنعت فولاد در آستانه شکوفايي خود در هشت نقطه استان کرمان، منتظر توجه بيشتر است از کم کردن کاغذبازيها تا برطرف کردن موانع سرمايهگذاريها همه و همه ميتوانند اين صنعت بزرگ را در استان کرمان رونق دهند.