روايت‌هاي متفاوت از بازار فولاد

تحليل
روايت‌هاي متفاوت از بازار فولاد

گروه بورس کالا- بازار فلزات در هفته گذشته متاثر از التهابات بازار ارز، همچنين رشد قيمت شمش وارداتي به خصوص شمش روسيه در بنادرشمالي با پيشنهاد 1300 توماني نرخ شمش روبه‌رو شد. به گفته فعالان بازار اگر چه نرخ‌هاي اعلامي براي شمش از مرز 1300 تومان هم گذشت، اما اين موضوع به دليل افزايش تقاضا در بازار نيست و خريداري نيز براي شمش 1300 توماني در بازار وجود ندارد.

در همين حال برخي از معامله‌گران پيش‌بيني مي‌کنند التهاب قيمت آهن در هفته‌هاي بعد کاهش مي‌يابد، اما از سوي ديگر برخي نيز پيش‌بيني مي‌کنند تجاري که کالا انبار کرده‌اند از کاهش قيمت جلوگيري کرده و نمي‌گذارند نرخ‌ها تعديل شود. از اين رو مرکز خدمات فولاد ايران به بررسي بازار فولاد طي هفته گذشته پرداخته است که بخشي از آن در پي مي‌آيد.
فروشنده‌هاي محدود در بازار بيلت
هفته گذشته بيلت مثل ديگر اقلام فولادي تحت تاثير نوسان نرخ ارز و بي‌ثباتي بازار بود. اول هفته بيلت سايز 150×150 ميليمتر هر کيلو 1040 تا 1060 تومان در انزلي پيشنهاد مي‌شد، به‌رغم تعطيلي بازار به علت نوسان نرخ ارز و بي اعتمادي به آينده بازار، تعداد فروشنده‌ها محدود بود. بيلت روز چهارشنبه به 1200 تومان هر کيلو در انزلي رسيد، اما روز چهارشنبه ظهر با اعلام برنامه‌هاي جديد ارزي توسط دولت قيمت بيلت کاهش يافت، اما ميزان اين کاهش زياد نبود و به چند علت حجم کاهش قيمت بيلت محدود بود، اولين دليل آن غيبت تجار بزرگ به علت تعطيلات بود. دومين علت آن اين بود که قيمت جاري بيلت عملا برابر با واردات به قيمت تمام شده با نرخ ارز 1400 تومان است، به همين علت امکان پايين آمدن آن در سطح وسيع نيست. يک ديدگاه اين است که به علت کاهش مصرف ناشي از نزديک شدن به پايان سال قيمت بيلت پايين خواهد آمد ضمن آنکه واردات دو ماه اخير در حجم وسيعي بوده است ديدگاه ديگر اين است که حجم توليد پايين است و قيمت مقاطع رو به بالا. سردرگمي در واردات هم در يک ماه اخير بيشتر شده است هر دو نگاه اعتقاد دارند که بازار واقعي بيلت بعد از سال آينده خود را نشان خواهد داد ولي محققا قيمت‌ها به پايه يک ماه قبل باز نخواهد گشت.
اوج سردرگمي در بازار مقاطع
در طول هفته گذشته مقاطع روند صعودي داشت. روز شنبه با افزايش قيمت ارز بازار مقاطع بين 20 تا 50 تومان هر کيلو افزايش يافت، روز دوشنبه روند افزايشي بين 30 تا 50 تومان دنبال شد. روز چهارشنبه صبح کارخانه‌ها به يکباره تا هر کيلو 60 تا 100 تومان به قيمت‌ها اضافه کردند. سردرگمي تجار براي خريد و فروش به اوج خود رسيد. اکثر تجار سنتي با بي‌اعتمادي به اين بازار پر از حباب نگاه مي‌کردند. به‌رغم آنکه تقاضاي مصرف‌کننده نهايي تقريبا به صفر رسيده است اما روند جايگزيني موجودي به شدت تشويق شد حجم معاملات بسيار محدود بود ولي بازار شايعات و گمانه‌زني‌ها بسيار فعال تا ظهر که صحبت‌هاي وزير اقتصاد پخش شد تب بازار فولاد هم نشست. با پيشنهاد فروش کالاهايي که در انبارهاي تهران موجود بود تمايل به خريد کالا از مبادي فروکش کرد و همين امر باعث شد در آخر وقت روز چهارشنبه قيمت‌ها تا 30 تومان نسبت به ظهر کاهش يابد اين روند نزولي روز پنج‌شنبه هم ادامه داشت و بيشتر در مورد کالاهاي موجود در انبار تهران ديده شد ولي کارخانه‌هاي توليدکننده روز پنج‌شنبه قيمت‌ها را پايين نياوردند علت اين امر آن است که قيمت فروش کارخانه‌ها نزديک به قيمت تمام شده آنها است به‌خصوص در مورد کارخانجات کوچک که متکي به مصرف بيلت هستند به همين علت براي آنها امکان کاهش قيمت نيست با اين حال روز پنج‌شنبه بازار بيشتر فروشنده بود تا خريدار اما از آنجا که تقاضاي واقعي بسيار ضعيف است ادامه اين وضعيت به رکود منتهي خواهد شد.
طرح دو ديدگاه در بازار ورق
روز شنبه بازار ورق گرم ضخامت 2 ميليمتر در انزلي هر کيلو 1060 تومان پيشنهاد مي‌شد. روز دوشنبه قيمت روند صعودي گرفت و تا روز چهارشنبه صبح به بيش از 1150 تومان در بندر انزلي رسيد. از ظهر چهارشنبه به بعد قيمت شروع به تنزل کرد و خريدارها دست از خريد کشيدند. روز پنج‌شنبه قيمت‌هاي متفاوتي در بازار شنيده مي‌شد که پايين ترين آن 1100 تومان هر کيلو بود. از آنجا که واردات اين ورق در طول دو ماه گذشته روند افزايشي داشته در صورت ثبات نرخ ارز بعيد است که اين کالا از قيمت هفته گذشته ارزان‌تر پيشنهاد شود. ورق‌هاي گرم محصول مبارکه در طول هفته تا هر کيلو 20 تومان افزايش قيمت داشت. در مورد ورق‌هاي اکسين و کاويان به علت غيبت فروشندگان بزرگ قيمت‌ها تا 30 تومان هر کيلو بالا رفت ولي روز پنج شنبه دوباره روند نزولي در پيش گرفت. ورق سرد از اول هفته با روند صعودي روبه‌رو بود. روز دوشنبه قيمت‌ها تا هر کيلو 100 تومان بالا رفت و روز چهارشنبه کمتر فروشنده‌اي به علت سردرگمي نرخ ارز آمادگي به فروش داشت. واردات ورق سرد در طول 6 ماه گذشته به شدت کاهش داشته و عرضه مبارکه هم نتوانسته است نياز بازار را تامين کند بخصوص آنکه واردات ورق گالوانيزه هم پايين آمده و همين امر باعث بالا رفتن تقاضاي ورق سرد براي توليد ورق گالوانيزه شده است. از آنجا که قيمت‌هاي جاري بازار نزديک به قيمت تمام شده خريد اين کالا است بعيد است که کاهش قيمت اين کالا در هفته آينده در سطح زيادي باشد. ورق گالوانيزه در طول هفته تغيير زيادي نداشت، علت اين امرغيبت تجار بزرگ در بازار بود.
در شرايط فعلي بازار به شدت سردرگم است، دو ديدگاه در بازار وجود دارد : ديدگاه اول معتقد است که روند قيمت‌ها رو به ثبات است و بازار با رکود روبه‌رو خواهد شد. دلايل اين ديدگاه عبارت است از: 1- ضعف تقاضا.2- ارزان فروشي بعضي از تجار و واحدها به علت نياز مالي. 3- سياست صبر و انتظار عده اي از تجار و عدم تمايل به خريد براي انبار‌سازي به علت روند رکودي بازار، اما ديدگاه دوم معتقد است که امکان پايين آمدن قيمت‌ها نيست. دلايل اين گروه اين است که: 1- در دو ماه گذشته حجم خريدهاي خارجي به علت مشکلات اعتبارات اسنادي به شدت کم شده است. 2- نوسان نرخ ارز باعث شده است بسياري از سرمايه‌هاي بخش فولاد از اين بخش خارج شده و به بازار سکه و ارز روي بياورد در نتيجه حجم کلي عرضه در ماه‌هاي آينده کمتر خواهد بود. 3- مشکلات موجود براي اعتبارات اسنادي احتمالا باعث خواهد شد تا حمل بعضي از اعتبارات گشايش شده صورت نپذيرد در نتيجه از ميزان عرضه کاسته خواهد شد.
استدلال هر دو گروه يک نتيجه را در بردارد و آن سياست روزمرگي و صبر و انتظار است. بي ثباتي در بازار باعث شده است که اکثر تجار فعاليت خود را به حداقل زمان ممکن در حد توانايي‌شان محدود کنند در نتيجه در صورت بازگشت ثبات به بازار احتمال رونق زياد است.

keyboard_arrow_up