در نشست تخصصي دومين همايش چشمانداز صنعت فولاد مطرح شد
بازار داخلي از انتهاي سال 92 به تعادل ميرسد
عكس: آكو سالمي
ضرورت استفاده از ظرفيتهاي خالي فولاد براي توليد
گروه بورس کالا – منيژه حياتي: رييس کميسيون صنايع و معادن مجلس در دومين همايش چشمانداز صنعت فولاد با اشاره به مزيتهاي ايران در بخش ذخاير معدني بر ضرورت تبديل ظرفيتهاي خالي صنايع فولاد به ظرفيتهاي نهايي تاکيد کرد.
به گزارش «دنياي اقتصاد» سيد حسينهاشميدر اين مراسم خاطر نشان کرد: آمارها نشان ميدهد پيشرفته ترين کشورهاي دنيا يکي از مهمترين سرمايهگذاريهاي خود را روي صنعت فولاد متمرکز کردهاند و اين درحالي است که ايران با وجود اينکه از نظر ذخاير معدني رتبه بالايي دارد، اما در بخش توليد در رتبه 16 قرار دارد.
به گفته وي ذخاير قابل استفاده در ايران 1800 ميليون تن، اما دخاير قطعي 2500 ميليون تن است که با احتساب اين ارقام در ذخاير قطعي رتبه 12 و ذخاير قابل استفاده رتبه 11 را دارد.
هاشميبا اشاره به اهداف برنامه پنجم گفت: طبق برنامه پنج ساله چهارم تا سال 88، حداقل رشد 27 درصد در هر سال در بخش توليد تعيين شده بود و آنچه که اول برنامه توسط دولت نهم تحويل گرفته شد 7/9 ميليون تن بود. در حال حاضرتوليد فولاد خام طبق اعلام وزير 12 ميليون تن است در حالي که برنامه پنجساله چهارم 19 ميليون تن پيشبيني کرده بود. در بخش نورد بايد به 21 ميليون تن برسيم که هنوز 14 ميليون تن توليد داريم. در مجموع با توجه به توليد محصول نهايي و فولاد خام بيش از 50 درصد از برنامه چهارم عقب هستيم.وي خاطرنشان کرد: با وجود اينکه 67 نوع مواد معدني در ايران وجو دارد، اما نتوانستهايم به طور کامل از اين مزيتها استفاده کنيم به طوري که سرمايهگذاريهاي بخش خصوصي بيش از 30 درصد تا 40 درصد ظرفيت توليدشان کار نميکنند.
وي تاکيد کرد: از اينرو پيشنهاد من به وزير اين است که ظرفيتهاي خالي را به ظرفيت نهايي برسانند، چرا که اين ظرفيتها سرمايههاي ملي هستند و چه دولتي و چه خصوصي بايد در هر صورت آنها را به ظرفيت نهايي رساند.
وي با اشاره به موفقيتهاي شرکتهاي فولاد مبارکه، ذوب آهن و نيشابور در طرحهاي توسعه اي گفت: البته اين به معني اين نيست که اين واحدها به عنوان بخش خصوصي، موفق بودهاند بلکه تنها اسم آنها خصوصي بوده و در واقع آنطور که اصل 44 پيشبيني کرده هنوز واحدهايي مثل مبارکه و نيشابور خصوصي نشدهاند، اما در هر صورت ميتوان اين دوره را به صورت دورهگذار به سمت خصوصيسازي واقعي دانست.
وي به طرحهاي هشتگانه و طرح جامع فولاد اشاره کرد و گفت: متاسفانه اخبار نشان ميدهد اين طرحها در حال تعطيلي هستند که اين به نفع دولت نيست و نبايد حتي در زمان واگذاري متوقف شوند و بهترين پيشنهادي که ميشود اين است که در ظرفيتهاي خالي سرمايهگذاري شود.
اعطاي مجوز اکتشاف در بخش معدن به بخش خصوصي، عدم صادرات سنگآهن و ايجاد ارزش افزوده در فولاد از جمله موضوعاتي بود کههاشميدر پانل حاشيهاي همايش چشمانداز فولاد مورد توجه قرار داد.
بورس راه تامين نقدينگي توليدکنندهها
همچنين در ادامه اين نشست، پناهي، مدير مطالعات و برنامه ريزي بورس کالا به نقش بورس کالا در شفاف سازي بازار و توسعه صنعت فولاد پرداخت و گفت: جدا از مزاياي کلي بورس کالا در تعيين قيمتهاي شفاف و بالابردن توان تصميمگيران اقتصادي به خصوص در معاملات آتي، بورس اين توان را دارد تا از طريق معاملات مختلفي که از طريق قانون مشخص شده، يکي از مهمترين مشکلات فعلي صنعت فولاد و توليدکنندگان را که همان تامين نقدينگي است، حل کند.
وي به برخي مشکلات مربوط به معاملات مقاطع در بورس اشاره كرد و گفت: از جمله مشکلاتي که در معاملات محصولات فولادي وجود دارد، عدم پايبندي برخي نهادها به سازوکارهاي مشخص شده در قوانين توسعه ابزارها و نهادهاي مالي و قانون برنامه پنجم توسعه است و در مورد نوسانات نرخ ارز نيز عدم همکاري برخي توليدکنندهها با بورس در زمينه عمل به تعهداتشان موجب بروز مشکل شده است.
پناهي با ارائه پيشنهادهايي در اين خصوص گفت: پوشش ريسک حاصل از نوسانات قيمت، کاهش هزينههاي سرمايهگذاري با راهاندازي قراردادهاي آتي در مورد محصولات فولادي با همکاري وزارت صنايع و معادن از جمله راهکارهايي است که بورس آمادگي هماهنگ کردن آن را دارد.
تعادل در عرضه و تقاضا، پس از سال 92
در ادامه اين نشست سميعي نژاد مديرعامل فولاد مباركه نيز با اشاره به سياستهاي صنعت فولاد در برنامه توسعه و رسيدن توليد به 43 ميليون تن فولاد خام گفت: با توجه به برنامه ريزيهاي صورت گرفته صنايع فولاد ميتواند اين کمبود را جبران کند و ما ميتوانيم همانند سيمان در فولاد هم به خودکفايي برسيم.
وي افزود: اما رسيدن به اين نقطه نيازمند حمايت جدي از صنعت فولاد است بهخصوص همزمان با بحث هدفمندي يارانهها که ممكن است چالشهايي براي فولاديها ايجا کند لذا زماني بازار ميتواند به تعادل برسد که توليد فولاد خام به 25 ميليون تن برسد كه باتوجه به طرحهاي توسعهاي طي 2 سال آينده اين نياز برطرف خواهد شد.وي افزود: از اينرو چالش بازار در نيازي كه به 25 ميليون تن فولاد خام دارد تا 2 سال آينده وجود خواهد داشت و براي سال 91 نيز توليد پاسخگوي همه نياز بازار نخواهد بود.
به گفته وي هماهنگي بين عرضه و تقاضا و پاسخگويي به اين 25 ميليون تن نياز بازار از انتهاي سال 92 محقق خواهد شد.
وي افزود: سرمايهگذاريها با توجه به نياز بازار و کشور آمادگي دارد اين توليد را به سرانجام برساند كه پس از تامين نياز داخل و در کنار ذخاير موجود در کشور، دولت ميتواند براي صادرات برنامهريزي کند.
در ادامه اين نشست بهرغم اعلام موضوع بازار و پيشبيني قيمتها، سوالات شركتكنندگان با محوريت موضوع مزاياي کوره بلند و احياي مستقيم و در نهايت موضوع تقسيم شمش فولاد خوزستان در بورس مطرح شد.