در نابساماني اقتصاد و چشم‌انداز نااميد‌کننده جهاني – فولاد ايران رکورد زد

در نابساماني اقتصاد و چشم‌انداز نااميد‌کننده جهاني

فولاد ايران رکورد زد

   

اختصاصي/ فولادسازان برزيلي با مشکل کمبود تقاضا روبه‌رو شده‌اند. مصرف در اين کشور کاهش يافته و انتظار مي‌رود بين ژانويه تا مارس بهبود قيمتي مشاهده نشود.

در مکزيک نيز نوسان قيمت و ابهامات اقتصادي جو بازار را منفي کرده است. در روسيه خريد زيادي ديده نمي‌شود و فولادسازان ناچار به پايين آوردن قيمت‌ها شده‌اند. در اوکراين نيز وضعيت اعتباردهي، مصرف فولاد را به شدت پايين آورده و تجار بايد تا زمان واضح شدن وضعيت بازار صبر کنند. در هند اعتقاد بر اين است که قيمت‌هاي فعلي اقتصادي نيست. فولاد‌سازاني که خود معادن سنگ‌آهن ندارند از تصميم دولت براي اعمال تعرفه 30 درصدي صادرات استقبال کرده‌اند. در ترکيه وضعيت بازار همچنان نامساعد است و بحران بدهي اروپا بازار را مختل کرده و وضعيت جوي به هيچ وجه مساعد نيست. چشم‌انداز فولاد در امارات نيز بهبودي نداشته و توزيع‌کننده‌ها سعي دارند با توجه به واردات کم و وضعيت مبهم اقتصادي در سطح جهان موجودي انبار‌ها را در سطح پايين حفظ کنند. تقاضاي ساخت و ساز و پروژه‌هاي زيرساختي نيز در اين شيخ‌نشين ناچيز است. اما اما و اما ايران در توليد فولاد رکورد زده و آمارهاي رسمي نشان مي‌دهد حجم توليدات فولاد خام ايران در 10 ماه گذشته از سال شمسي، به 11 ميليون تن افزايش يافته است. خبرگزاري فرانسه، براساس آمارهاي رسمي منتشر شده پيش‌بيني مي‌کند ايران قادر خواهد بود طبق طرح از پيش تعيين‌شده ميزان توليدات سالانه فولاد خام خود را تا سال 2025 به 55ميليون تن برساند. حجم توليدات فولاد ايران در سال پيش 12/7 ميليون تن بوده، حال آنکه در سال‌جاري و با گذشت 10 ماه اين ميزان به 11 ميليون تن رسيد و به طور قطع رکود سال گذشته شکسته خواهد شد. ايران همچنين در سال گذشته بالغ بر 16 ميليون تن توليدات وابسته به فولاد داشته است. مهدي غضنفري وزير صنعت، معدن و تجارت اطمينان داده است ايران تا سال 2016 به يکي از بزرگترين توليد‌کنندگان فولاد در جهان تبديل خواهد شود. پيش‌بيني مي‌شود در پايان برنامه پنج ساله پنجم توسعه، سقف توليدات سالانه فولاد ايران به 41 ميليون تن افزايش يابد. اين ظرفيت در حال حاضر بيش از 19 ميليون تن در سال است.
در کار‌زار توليد فولاد در ايران بخش خصوصي نيز دين خود را ادا کرده و خبر از رشد 53 درصدي توليد فولاد خام در شرکت‌هاي بخش خصوصي به گوش مي‌رسد. روابط عمومي سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني- ايميدرو- گزارش مي‌دهد که توليد امسال فولاد خام و محصولات فولاد شرکت‌هاي بخش خصوصي تا پايان دي ماه به ترتيب با
53 و 23درصد رشد همراه بوده است. عملکرد 10 ماه توليدکنندگان فولاد در کشور نشان مي‌دهد شرکت‌هاي بخش خصوصي بيش از 5/4 ميليون تن انواع محصول توليد کردند. اين در حالي‌است که در مدت مشابه سال گذشته عملکرد اين بخش به 6/3 ميليون تن رسيده بود.
تا پايان نخستين ماه از زمستان امسال کل توليد محصولات فولادي از مرز 14ميليون و 228‌هزار تن عبور کرد که اين رقم 6/7‌درصد بيش از توليد 10 ماه پارسال محسوب مي‌شود. در اين ميان شرکت‌هاي فولاد مبارکه، ‌ملي فولاد و ذوب‌آهن به ترتيب در رتبه‌هاي اول تا سوم قرار گرفتند. در همين حال شرکت‌هاي خصوصي در توليد فولاد خام نيز رشد 53 درصدي را به ثبت رساندند به‌طوري که ميزان توليد در اين مدت به بيش از يک ميليون و 70هزار تن رسيد. در مدت مورد بررسي کل توليد فولاد خام کشور به 11ميليون و 611 هزار تن رسيد که 3/11درصد بيش از توليد 10 ماه مشابه پارسال است. همچنين شرکت‌هاي فولاد مبارکه‌، خوزستان بيشترين توليد را در اختيار داشتند به طوري که شرکت فولاد خوزستان با رشد 4/15درصدي بيشترين رقم رشد را در بين شرکت‌هاي بزرگ توليدکننده فولاد خام ‌تصاحب کرد.
از سوي ديگر و براساس گزارش منتشر شده از سوي اتحاديه جهاني فولاد، در سال گذشته ميزان بازده توليد فولاد خام در جهان با 6/8 درصد افزايش نسبت به سال 2010 به 1527 ميليون تن رسيده است.
چين بزرگ‌ترين توليدکننده فولاد خام در جهان است و تمامي کشورهاي توليدکننده فولاد به استثناي ژاپن و اسپانيا در اين دوره بازده توليد فولاد‌شان سير صعودي داشته است. گزارش‌ها حاکي است طي سال گذشته بيشترين ميزان رشد بازده در کشورهاي ترکيه، کره جنوبي و ايتاليا به ثبت رسيده است و تنها در کره‌جنوبي رشد بازده فولاد خام 2/16درصد برآورد شده است. براساس گزارش اتحاديه جهاني فولاد، توليد سالانه فولاد خام در آسيا برابر با 2/988 ميليون تن بوده که اين رقم نسبت به سال 2010 رشد 9/7درصدي داشته و سهم اين منطقه از کل توليد فولاد در جهان از 64‌درصد در سال 2010 به 7/64‌درصد در سال 2011 افزايش يافته است.

keyboard_arrow_up