اختصاصي/ اين روزها فولاد گرماي کورههاي خود را از مواد اوليهاش دريغ کرده و با وجود رونق موجود در توليد و فروش اين فلز پرکاربرد، خبرهاي گوناگون از خلوتي معرکههاي سنگآهني در گوشه و کنار دنيا شنيده ميشود.
بلومبرگ گزارش ميدهد که همزمان با نگرانيهاي کاهش رشد جهاني و بحران بدهي اروپا، «سنگآهن» بدترين روزهاي خود را از اکتبر گذشته تاکنون سپري ميکند.
ديگر خبرگزاريها از کاهش صادرات برزيل حکايت ميکنند و «وال استريت ژورنال» هم خبر از پايين آمدن ميزان واردات مواد معدني چين در ماه ژانويه سال 2012 نسبت به ماه قبل از آن يعني دسامبر 2011 منتشر ميکند.
به گزارش بلومبرگ، نگرانيهاي موجود در اقتصاد اروپا مانع تقاضاي مواد خام مورد مصرف در فولادسازي شده است. اطلاعات مربوط به شاخص فولاد نشان ميدهد که قيمت سنگآهن با خلوص 62 درصد که به بندر «تيانجين» چين حمل ميشود، با کمي تغيير به 139 دلار و 90 سنت در هر تن کاهش يافت. قيمت سنگآهن بعد از کاهش 31 درصدي در اکتبر گذشته و بازگشت 11 درصدي در نوامبر 2011 يکدرصد در ژانويه امسال افزايش يافت. چين بزرگترين توليدکننده فولاد، پارسالتوليد سالانه خود را همزمان با کندترين روند سه سال اخير افزايش داد، چون اقتصاد اين کشور در سه ماهه پاياني سال راکد و تقاضا از سوي مسکنسازان و اتومبيلسازان محدود بود. رهبران اروپايي در حال بحث و مشاجره با يونان در مورد دومين برنامه کمکي هستند و بروکسل براي اينکه چگونه کسري بودجه روبه گسترش يونان را مسدود کند به راهحل خاصي نرسيده است. به گفته«مايکل هفرنان» يکي از مشاوران بلندپايه اقتصادي اروپا رشد جهاني در حال کند شدن است و اروپا حالت ضعف به خود ميگيرد و بنابراين هيچ نيرويي قدرت تحريک قيمت سنگآهن را نخواهد داشت، به اين ترتيب اوجگيري قيمتهاي سنگآهن بعيد به نظر ميرسد.
به گفته يکي از مديران شرکت «آنگلوآمريکن» قبل از اينکه تقاضا در نيمه دوم سال افزايش يابد، قيمتهاي سنگآهن ممکن است در نيمه نخست سال روند نزولي در پيش بگيرد. اين شرکت با 5 درصد افزايش توليد، 12 ميليون و 400 هزار تن سنگآهن در سه ماهه چهارم 2011 توليد کرد. اداره آمار بينالمللي در اواخر ژانويه اعلام کرد کهتوليد فولاد خام چين پارسال 9/8 درصد افزايش يافت و به رکورد 683 ميليون و 300 هزارتن رسيد. بنا بر اعلام انجمن توليدآهن و فولاد چين، توليد سالانه در سال 2010 ميلادي، 10 درصد افزايش يافت. براساس برآوردي که توسط بازار سهام هنگکنگ صورت گرفت، بزرگترين فولادسازي هنگکنگ پارسال 2ميليارد و 150 ميليون يوآن معادل 339 ميليون دلار زيان کرد.
افت صادرات سنگآهن برزيل
از سوي ديگر خبر ميرسد در نخستين ماه سال 2012 ميزان صادرات سنگآهن برزيل نسبت به دسامبر گذشته افت داشت و با 46/5 درصد کاهش به 18/2 ميليون تن و ارزش صادرات انجام گرفته با 50 درصد کاهش نسبت به دسامبر به يک ميليارد و 830 ميليون دلار رسيد. قيمت نيز 6/6 درصد افت داشته و 100 دلار و 90 سنت در هر تن ثبت شد. البته ميزان فروش نسبت به ژانويه 2011 افت کمتري داشت، اما افت قيمت نسبت به مدت مشابه سال قبل شديدتر بود. ژانويه سال گذشته برزيل 22/7 ميليون تن سنگآهن صادر کرد و ميزان فروش 2 ميليارد و 540 هزار دلار بود، اما متوسط قيمت 9/6درصد افت داشته و 111دلار و 70 سنت هر تن خشک بود. با توجه به افزايش فعاليت بازار صادرات سنگآهن برزيل در نوامبر و دسامبر و آغاز فصل بارانهاي موسمي اين افت دور از انتظار نبود، البته نه به اين شدت. صادرات ژانويه سنگآهن برزيل از ماه ميسال 2009، تاکنون کمترين ميزان صادرات بود. انتظار ميرود در ماه فوريه نيز با توجه به بارشهاي موسمي اين روند رو به پايين ادامه داشته باشد، چرا که تقاضاي چين نيز کم است و موجودي بنادر چين بالاست.
کاهش واردات سنگآهن چين حتي از ايران
چين نيز قصد دارد از ماه مارس سالجاري ميلادي واردات سنگآهن خود را از ايران کاهش دهد. به گزارش ايسنا، روزنامه داون چاپ پاکستان در گزارشي نوشت چين که بزرگترين مصرفکننده سنگآهن در جهان بهشمار ميرود، اعلام کرده که واردات سنگآهن خود را از ايران از مارس 2012 کاهش خواهد داد. ايران سالانه دوميليارد دلار سنگآهن به چين صادر ميکند؛ مادهاي که در صنعت فولادسازي چين کاربرد دارد.
ايران که پنجمين تامينکننده بزرگ سنگآهن مورد نياز چين بود و حدود 17ميليون تن سنگآهن به چين صادر کرد، در سال 2011 ميلادي سهمي معادل 2/4 درصد از کل واردات 686 ميليون تني سنگآهن چين را به خود اختصاص داد. بدون سنگآهن وارداتي از ايران متقاضيان چيني مجبور خواهند شد براي تامين اين ماده اوليه صنعت فولادسازي به تامينکنندگان آسياي جنوب شرقي، آمريکاي لاتين و آفريقا مراجعه کنند. چين همچنين نيم نگاهي به توليدکنندگان سنگآهن در استراليا و برزيل دارد.
|