تحليل –
نگاهي به روند بازارهاي جهاني در يك ماه گذشته
بيم و اميد در بازار فولاد
در ماه گذشته بازارهاي جهاني فولاد در مجموع روند کاهشي را نشان داد. اگرچه در بسياري مناطق قيمت کويل گرم افزايش داشت، اما پيشبيني کاهش رشد اقتصاد جهاني و تشديد بحران در اروپا بازار فولاد را نيز در ميان مدت با چالش روبهرو خواهد کرد. با اين حال، کارشناساني نظير مگنوس اريکسون ديد مثبتي به روند بلند مدت فولاد دارند.
به نظر اريکسون همايش بينالمللي معدن در کشور آفريقاي جنوبي اگرچه ظرفيت توليدي چين در سالهاي آتي افزايش خواهد يافت، اما به دليل رشد کم سرمايهگذاري خارجي، از رشد مورد انتظار و برنامه عقب خواهد بود و رشد فولاد چين با مسير توسعه صنعت فولاد ساير کشورها تداخل نخواهد داشت. وي براين عقيده است که توليد فولاد تا سال 2030 با صد درصد افزايش به 5/3 هزار ميليون تن برسد.
بازار اروپا براي سومين هفته پياپي شاهد تقويت قيمت کويل گرم بود و عدهاي از معامله گران انتظار قيمتهاي بالاتري را براي آوريل دارند. برخي معامله گران معتقدند که شرايط همانند مدت مشابه سال گذشته است و با وجود افزايش قيمتها تقاضاي اندکي در بازار وجود دارد و ادامه روند افزايشي بدون وجود تقاضاي موثر امکان پذير نيست.
در بازارهاي داخلي چين نيز به دليل کاهش موجودي قيمتهاي فروکروم 50 تا 100 يوآن طي هفته گذشته افزايش داشت. به نقل از متال بولتن، تايگانگ و باواستيل قيمتهاي مارس را قطعا افزايش خواهند داد، اما به دليل ضعف تقاضا و بازار اين افزايش زياد نخواهد بود. يکي از معاملهگران بورس شانگهاي نيز با تاييد اين مطلب امکان افزايش قيمتهاي مارس به 7900-8000 يوآن را تاييد کرد.
در حال حاضر در بازار فروکروم اتفاق نظري بين کارشناسان و تحليلگران بازار جهاني وجود ندارد، به گونهاي که عدهاي در انتظار قيمتهاي بالاتر و افزايش حجم معاملات هستند، در حالي که عدهاي ديگر از کارشناسان پيشبيني کاهش و افت بازار تا ابتداي 2013
را دارند.
بازار ترکيه در پاسخ به کاهش 10 دلاري قيمت قراضه در آمريکا شاهد افزايش مبادلات بود. هفته گذشته محمولههاي 20 هزار تني و 15 هزار و 9 هزار تني با ميانگين قيمتي 435 دلار به ازاي هر تن ارسال شده است.
در هند تحليلگران امکان جنگ قيمتي بين توليدکنندگان کويل گرم جهت افزايش سهم از بازار را محتمل ميدانند. درحالي که شرکتهاي ESSAR Steelو SAILقيمتهاي خود را 10 دلار افزايش دادهاند، اما ساير شرکتها نظير تاتااستيل وJSW Steel که افزايش توليد را در چند ماه اخير داشته اند، قيمتهاي ژانويه را براي فوريه حفظ کردهاند. اگرچه بازار مايل به پرداخت قيمتهاي بالاتر است بيشک تنها دليل ثابت نگه داشتن قيمتها، افزايش فروش داخلي و تقويت توان رقابتي ميباشد.
صادرات اروپا به الجزاير نيز به دليل شرايط نامساعد جوي اروپا و ضعف در تقاضا کاهش داشت. هفته گذشته قيمت فوب ميلگرد در بنادر مهم اروپا 670-685 دلار (510-515 يورو) بود. فولادساز اوکرايني Zaporizhstal نيز به دليل افزايش هزينه و تقاضا، قيمتهاي کويل گرم خود را براي فوريه افزايش داد و معاملهگران انتظار افزايش بيشتر قيمت براي مارس را نيز دارند. بيشتر محصولاتاين شرکت به ترکيه و قسمتهايي از اروپا صادر ميشود.
قيمتهاي ميلگرد وارداتي در حوزه خليج فارس نيز براي مارس680- 660دلار به ازاي هر تن معامله گرديد و به عقيده معاملهگران محلي به دليل ضعف تقاضا قيمتها بايد کمتر از بازارهاي خارج از منطقه باشد.
شرکت Novolipetsk چهارمين فولادساز بزرگ روسيه نيز قيمتهاي داخلي کويل گرم را به دليل افزايش قيمتهاي صادراتي نسبت به ماه گذشته 3 درصد افزايش داده است و قيمت کويل گرم ضخامت 12-6 ميليمتر مارس به 614 دلار به ازاي تن رسيد که از قيمت هدف براي فوريه 3 درصد بالاتر است (بدون احتساب ماليات بر ارزش افزوده). اين در حالي است که قيمتها در ژانويه از 595-560 دلار به 630-600 دلار افزايش داشت.
*گروه تحقيق و توسعه کارگزاري مبين سرمايه



