کاهش قيمت بيلت و مقاطع در سطح بازارهاي داخلي و جهاني
سرما در بازار فولاد ماندگار شد
گروه بورس کالا – طي هفته گذشته به دليل سرما و يخبندان در اروپا و مشکلاتي که از اين رو در حمل و نقل پيش آمده، کمبود تقاضا و اصرار خريداران به کاهش قيمتها، نرخ بيلت در اغلب بازارهاي جهاني کاهش يافت و در بازار ايران نيز هفته گذشته نرخهاي پيشنهادي بيلت براي محصولات فولادي با افت مواجه شد و بازار مقاطع نيز به دليل نبود تقاضا نزولي شد. سايت مرکز خدمات فولاد ايران به بررسي عوامل نوسان بازار طي هفته گذشته پرداخته که در ادامه ميخوانيد.
سرما بازار بيلت را منجمد کرد
طي هفته گذشته بازار بيلت سي آي اس در رکود بود؛ چرا که سه هفته يخبندان و سرماي شديد هوا بنادر را تعطيل کرد و مشکل شديدي در حمل و نقل ايجاد شد.
از اينرو تعداد کمي از عرضهکنندهها بيلت ماه مارس را در 580 دلار هر تن فوب پيشنهاد ميدادند و در عين حال تداوم عدم حضور ايران در بازار بيلت سي آي اس موجب شد بازار راکدتر شود.
در بورس لندن نيز متوسط قيمت بيلت
14 دلار در هر تن افت داشت و به 482 دلار در هر تن سي اف آر رسيد.
بيلتترکيه نيز در اين مدت 590 تا 595 دلار در هر تن فوب بود، اما به برخي از کشورها از جمله عربستان 585 دلار فوب نيز عرضه شد.
بيلت سي آي اس در ترکيه نيز 585 تا 600 دلار در هر تن سي اند اف بود در حالي که يک هفته قبل اين کالاها با قيمت 580 دلار معامله شده بود، اما با وجود افزايش قيمت پيشنهادي فروشندهها، خريداران ترکيه بالاتر از 575 دلار سي اند اف درخواست خريد نميدادند.
در خاور دور طي هفته گذشته فعاليت بازار بيلت کمي بيشتر شد، اما اين افزايش قيمت همراه با کاهش قيمتها بود؛ به طوري که بيلت توليد مارس سي آي اس 620 دلار سي اند اف معامله شد که نسبت به معاملات بيلت فوريه 17 دلار افت داشت.
بيلت روسيه 630 تا 635 دلار در هر تن سي اف آر فيليپين پيشنهاد شد و بيلت کره نيز 640 تا 645 دلار در هر تن سي اف آر بود که اين ارقام 5 دلار نسبت به هفته قبل کاهش داشت.
بيلت اوکراين نيز 620 تا 630 دلار در هر تن سي اف آر از سوي فروشندهها پيشنهاد شد، ضمن اينکه بعضي از خريداران با قيمت 610 دلار درخواست خريد داده بودند.
تاخير در حمل به دليل سرماي شديد هوا در روسيه نيز در هفته گذشته ادامه داشت و قيمتها را کاهش داد؛ به طوري که بيلت روس 640 دلار سي اف آر اندونزي معامله شد و قيمت پيشنهادي بيلت مالزي نيز 630 تا 635 دلار در هر تن فوب بود و قدرت رقابت نداشت. قيمت بيلت در چين نيز نزولي بود؛ به طوري که 4 دلار افت داشت و به 581 دلار در هر تن ( با 17 درصد ماليات بر ارزش افزوده) رسيد.
کاهش قيمت پيشنهادي بيلت به ايران
بازار بيلت ايران نيز هفته قبل دوره رکود را پشت سر گذاشت؛ به طوري که روز شنبه بيلت سايز 150 ميليمتر در بندر انزلي يك هزار و 10 تا يك هزار و 15 تومان در هر کيلو پيشنهاد ميشد و در روز دوشنبه نيز تا يك هزار و 5 تومان افت کرد.
علت اين امر رکود بازار مقاطع و کاهش تقاضاي کارخانهها است، اما نکته مهمتري وجود دارد و آن اين است که بيلتهاي داخلي با قيمت ارزانتر از وارداتيها عرضه ميشوند و در حال حاضر که توليد کاهش يافته است به رقيب جدي براي کالاي وارداتي تبديل شدهاند.
پيشبيني ميشود با توجه به اينکه هفته گذشته، هفته منتهي به پايان ماه بهمن بود و از طرف ديگر کارخانهها حداکثر دو هفته ديگر با بازار فعال روبهرو هستند، تقاضاي بيلت تغييري نکند.
کاهش قيمت ميلگرد در بيشتر بازارهاي جهاني
با وجود اينکه در بيشتر بازارهاي تقاضا پايين آمد و قيمتها ارزان شد، اما درترکيه بازار ميلگرد با افزايش خريدها براي تکميل موجودي روبهرو شد و از فشارها بر بازار صادرات کاسته شد؛ به طوري که 655 تا 660 دلار در هر تن براي تحويل در درب کارخانه معامله شد.
گفته ميشود قيمت صادراتي ترکيه از قيمتهاي جهاني بالاتر است و لبنانيها قيمت پيشنهادي 655 تا 660 دلار هر تن فوب را از کارخانههاي ترکيه دريافت کردهاند؛ در حالي که بايد زير 645 دلار باشد تا تمايل به خريد ديده شود.
عرضه کنندگان مقاطع سي آي اس قيمت را 5 تا 10 دلار پايين آوردند ولي خريداران نيز عجلهاي در معامله نشان نميدهند و به همين دليل اغلب معاملات در 610 دلار فوب بسته شد.
در کل کارخانههاي ترکيه زير 650 دلار هر تن فوب پيشنهاد نميدهند؛ در حالي که رقباي آنها در سي آي اس 615 تا 625 دلار هر تن فوب عرضه دارند. بازرگانان امارات نيز قيمت پيشنهادي 645 دلار فوب را ازترکيه دريافت کردند ولي فعلاترجيح ميدهند صبر کنند.
طي هفته گذشته قيمت ميلگرد در شمال اروپا به شدت تحت فشار بود و خريداران با توجه به سرماي هوا و تاثير آن بر تقاضاي مصرفکنندههاي نهايي ترجيح ميدهند فعاليت زيادي نداشته باشند.
در آلمان قيمت ميلگرد 570 يورو در هر تن بود و قيمت وارداتي نيز 560 تا 570 يورو در هر تن پيشنهاد شد.
در ايتاليا ميلگرد با 20 دلار کاهش نسبت به اوايل فوريه، با قيمت 520 تا 525 يورو در هر تن درب کارخانه معامله شد که علت کاهش قيمتها در اين مناطق، افت قيمت قراضه در بازار داخلي بود.
طي هفته گذشته قيمت صادراتي، 10 تا 15 يورو به دليل افزايش ارزش يورو افت داشت و به 510 يورو هر تن فوب رسيد.
شنيدهها حاکي از آن است که طي هفته گذشته قيمت صادراتي اسپانيا نيز در اين سطح بوده و در بازار داخلي اسپانيا نيز قيمت ميلگرد به 560 تا 570 يورو در هر تن رسيد.
در بازار داخلي آمريکا قيمت ميلگرد 740 دلار هر شورت تن بود؛ در حالي که متوسط قيمت وارداتي از ترکيه تا 672 دلار هر شورت تن شنيده شد. با توجه به افت قيمت قراضه در بازار ميلگرد آمريکا قيمت قرارداد مارس تا 15 دلار کاهش يافت. در بازار فيوچرز چين نيز قيمتها نزولي بود و ميلگرد ماه مه در بورس شانگهاي 665 دلار در هر تن معامله شد؛ ضمن اينکه قيمت نقدي نيز با 3 دلار افت به 646 تا 652 دلار در هر تن (با 17 درصد ماليات بر ارزش افزوده) رسيد. پيشبيني فعالان بازار اين است که در بازار چين طي ماه فوريه قيمت ميلگرد در بازار چين نوسان خود را ادامه ميدهد تا اين که در ماه مارس تقاضا بهبود يابد.
تغيير جهت قيمت مقاطع در ايران
هفته گذشته مقاطع در بازار ايران طي روزهاي شنبه و يکشنبه با افزايش قيمت روبهرو شد؛ اما از روز دوشنبه به بعد با افت قيمت دلار، روند بازار رو به نزول گذاشت ضمن آنکه تقاضا نيز به شدت ضعيف بود.
متوسط قيمت ميلگرد روز يکشنبه نسبت به هفته گذشته 15 تومان بالاتر اعلام شد و در پايان هفته نيز ميانگين قيمت که اول هفته در تهران يك هزار و 215 تومان بود به يك هزار و 200 تومان کاهش يافت.
البته کارخانهها در اين مدت قيمت را کاهش ندادند و متوسط قيمت در مبادي حمل ثابت باقي ماند. تيرآهن که اول هفته هر کيلو تا 20 تومان افزايش داشت در پايان هفته با 10 تومان افت قيمت نسبت به اول هفته روبهرو شد و نبشي و ناوداني نيز همين روند را طي کرد.
با توجه به ثبات قيمت بيلت و رکود بازار بعيد به نظر ميرسد هفته آينده شاهد تغييرات جدي در قيمت باشيم؛ هر چند عدهاي اميدوار هستند که با فعال شدن برخي پروژهها در پايان سال تقاضا بهبود يابد.
انتظار در بازار ورق
طي هفته گذشته قيمت ورق گرم صادراتي سي آي اس به ترکيه بالا رفت به طوري که در اين بازار محصول اوکراين 610 تا 620 دلار در هر تن سي اف آر و محصول روس نيز 680 تا 715 دلار در هر تن سي اف آر پيشنهاد ميشد که نسبت به ژانويه 10 تا 30 دلار گرانتر شده بود.
در بازار داخلي ترکيه نيز ورق گرم 650 تا 680 دلار از جانب تجار و 670 تا 690 دلار درب کارخانه از طرف توليدکنندهها عرضه شد. انتظار ميرود يک هفته ديگر بازار در سکوت باشد. بايد ديد پس از آن قيمتها پايين ميآيد يا خريداران اين قيمتها را قبول ميکنند. قيمت ورق در آمريکا روندي نزولي گرفته و بسياري از معاملات 10 تا 20 دلار در هر شورت تن نسبت به هفته قبل پايينتر بود.
اغلب معاملات ورق گرم اخيرا در 720 تا 730 دلار هر شورت تن انجام گرفته ضمن اينکه قيمت پيشنهادي ورق گرم اروپا به آمريکا نيز 680 دلار در هر شورت تن سي اف آر است، اما خريداري براي اين کالاها با اين قيمتها وجود نداشت. در آلمان ورق گرم تحويل ماه مارس 530 تا 560 يورو و قيمت نقدي بازار واردات 520 تا 530 يورو براي تحويل آنتورپ پيشنهاد ميشد. در بازار ورق شمال اروپا وضعيت با ثبات بود به طوري که ورق گرم 530 تا 540 يورو در هر تن درب کارخانه بود اما بازار وارداتي، قدرت رقابت با بازار داخلي را نداشت؛ چرا که قيمت وارداتي بين 530 تا 540 يورو هرتن دي دي پي پيشنهاد ميشد.
ورق گرم اوکراين 610 دلار در فوب عرضه شد و ورق گرم روسيه نيز 610 تا 645 دلار فوب پيشنهاد شدضمن اينکه ورق گرمترکيه نيز 660 دلار در هر تن تحويل در فوب فروش رفت.
انتظار ميرود قيمت ورق در بازار داخلي روسيه ماه مارس 2 تا 4 درصد بالا برود ضمن اينکه قيمت فعلي آن 808 دلار در هر تن درب کارخانه (با 18 درصد ماليات بر ارزش افزوده) است.
در بازار داخلي چين قيمت ورق گرم 3 دلار افت داشته به 673 تا 675 دلار هر تن با 17 درصد ماليات بر ارزش افزوده رسيد. فولادسازان چيني قيمت پيشنهادي ورق گرم به کرهجنوبي را براي تحويل در ماه آوريل 10 تا 15 دلار در هر تن بالا بردند و قيمت به 645 تا 650 دلار در هر تن سي اف آر کره رسيده است.
قيمت پيشنهادي ورق گرم وارداتي در عربستان 720 تا 740 دلار در هر تن سي اف آر بود که 20 دلار نسبت به ژانويه بالا رفت.
بازار ورق ايران در رکود
در معاملات هفته گذشته در بازار ايران، ورق گرم ضخامت 2 ميليمتر رول در بندر انزلي اول هفته هر کيلو 1030 تومان پيشنهاد ميشد، ولي از روز يکشنبه قيمتها روند نزولي به خود گرفت و تا پايان هفته يك هزار و 20 تا يك هزار و 15 تومان نيز معامله شد.
ورقهاي گرم محصول مبارکه اول هفته 20 تومان بالاتر از هفته قبل اعلام شد، اما در اواخر هفته 5 تا 10 تومان کاهش يافت.
محصولات اکسين و کاويان هم تغيير چنداني نداشتند. ورق سرد در طول هفته تا 20 تومان هر کيلو افت کرد که اين امر ناشي از پايين آمدن تقاضا و از طرف ديگر عرضه از سوي بعضي فروشندهها بود علاوه بر اين ورق گالوانيزه نيز در طول هفته ثابت ماند.
بازار در طول هفته گذشته در تب و تاب تحليلهاي ناشي از مسائل سياسي و پيامدهاي اقتصادي آن بود و در اين ميان مشکل اعتبارات اسنادي همچنان بزرگترين مساله پيش روي بازار است، اما تقاضاي ضعيف از يک طرف و نزديک بودن تعطيلات نوروز از طرف ديگر اجازه نميدهد تا چهره واقعي و مشكلات بازارآهن موانع کاملا مشخص شود.
کاهش قيمت سنگ آهن
هفته گذشته قيمت سنگ آهن در بازار نقدي چين تا 4 دلار افت داشت. ظاهرا افزايش قيمتهاي پس از تعطيلات سال نو چين کوتاه مدت بوده و به دليل رکود بازار فولاد نزولي است.
سنگ آهن خلوص 5/63 درصد هند 146 تا 147 دلار در هر تن سي اف آر شنيده شد؛ در حالي که هفته قبل 149 تا 151 دلار در هر تن بود.
چينيها به دنبال خريد زير 145 دلار در هر تن سي اف آر هستند ولي هند حاضر به معامله در اين قيمت نيست.
البته تمايل به معامله از جانب هنديها افزايش يافته؛ چرا که سال مالي رو به اتمام است. اين امر به خودي خود قيمت را پايينتر خواهد آورد. از طرفي تعرفه بالاي صادرات و کرايه حمل همچنان فشار زيادي بر صادرکنندگان هندي وارد کرده است.
پيشبيني متفاوت از بازار قراضه
درترکيه پس از دو هفته خريد، واردات قراضه باز هم کاهش داشت، قيمتها شايد بالا برود چون عرضه خارجي کم شده است. عرضه آمريکا و اروپا کم شده آمريکا قيمت پيشنهادي را 7 دلار بالا برده قراضه خرد شده را 440 دلار عرضه کرد.
قراضه مخلوط آمريکا در ترکيه 428 دلار و 50 سنت هر تن سي اف آر معامله شد.
براي چهارمين هفته متوالي قيمت قراضه خرد شده در آمريکا نزولي بود. آخرين شاخص قيمت 439 دلار در هر لانگ تن ثبت شده که از نوامبر گذشته تاکنون پايينترين
قيمت است. در حال حاضر قيمت قراضه خرد شده در بازار نقدي 440 تا 445 دلار در هر لانگ تن است. هفته گذشته قيمت قراضه در بازار ايتاليا 10 يورو در هر تن افت داشته؛ چرا که روند جهاني نزولي بود و قراضه خرد شده 310 تا 315 يورو در هر تن و مشابه قيمت در بازار داخلي اسپانيا شنيده شد. قراضه وارداتي 285 يورو در هر تن سي اف آر شنيده شد.
قيمت قراضه در ژاپن، کره و تايوان افت داشت و رشد ارزش دلار موجب شد قراضه اروپا براي بازار آسيا به صرفهتر از آمريکا بشود.
قراضه خرد شده صادراتي آمريکا به شرق آسيا 410 تا 420 دلار هر تن سي اف آر بود. البته تايوان هفته اخير در 430 تا 433 دلار در هر تن سي اف آر قراضه 20-80 آمريکا را خريداري کرد. قيمت پيشنهادي 435 تا 440 دلار در هر تن سي اف آر بود ظاهرا با بهبود بازار ميلگرد تايوان تمايل به خريد بهتر شد و قيمت بالا رفت.
در بازار نقدي چين، قيمت قراضه 8 دلار افت داشته به 528 تا 556 دلار درهر تن با 17 درصد ماليات بر ارزش افزوده رسيد.