با وجود اينکه ميزان توليد فولاد کشورمان تا پايان امسال حدود 14 ميليون تن خواهد بود، شرکت بورس کالاي ايران در آماري قابل قبول از معامله 10 ميليون و 670 هزار تن انواع فولاد شرکتهاي دولتي و خصوصي در 11 ماه امسال خبر داد که اين رقم رکوردي جديد در تالار نقرهاي به حساب ميآيد.
براساس آخرين آمار بورس کالا از ابتداي سال تا پايان بهمن ماه 10 ميليون و 669 هزار و 256 تن انواع محصولات فولادي در رينگ محصولات فلزي و معدني مورد معامله قرار گرفت که به گفته کارشناسان اصليترين دليل رونق معاملات فولاديها در بورس، حضور شرکتهاي خصوصي در کنار دولتيها در اين بازار است البته اين موضوع نيز از نتايج اجراي قانون هدفمندي يارانهها در بورس بود.
با اجراي طرح تحول اقتصادي در 28 آذر سال گذشته، دولت براي کنترل قيمت محصولات فولادي توليدکنندگان فولاد را به عرضه محصولاتشان در بورس کالا تشويق کرد، به طوريکه هر فولادسازي به ميزان عرضهاي که در بورس دارد ميتواند شمش دولتي دريافت کند و اين امر باعث ثبت رکوردهاي جديد در تالار صنعتي بورس کالا شد. معامله 10 ميليون و 669 هزار تن فولاد طي 11 ماه امسال در حالي است که حجم معاملات رينگ صنعتي در مدت مشابه سال 89، هفت ميليون و 986 هزار و 272 تن بود تا به اين ترتيب شاهد رشد 34 درصدي حجم خريد و فروش فولاد طي امسال باشيم.
همچنين ارزش معاملات فولاد از ابتداي سال تا پايان بهمن نيز 32 درصد رشد کرد، زيرا اين رقم براي سال 89، 68 هزار و 630 ميليارد و 116 ميليون و 435 هزار ريال بود اما امسال به 90 هزار و 516 ميليارد و 213 ميليون و 585 هزار ريال رسيد. از طرفي رونق معاملات فولاديها باعث شد تا سهم رينگ صنعتي و معدني در حجم کل معاملات 11 ماهه بورس کالا از دو رينگ محصولات پتروشيمي و فرآوردههاي نفتي و محصولات کشاورزي بيشتر شود.
امسال 56/83 درصد از کل حجم معاملات بورس کالا در سه رينگ داخلي به رينگ صنعتي اختصاص يافت تا سلطه 8 ساله بورس فلزات در شرکت بورس کالا همچنان ادامه يابد. سهم محصولات فولادي از ارزش کل معاملات 11ماه بورس نيز 33/67 درصد شد که پس از ارزش قراردادهاي آتي در رتبه دوم قرار گرفت.
رقابت 30 فولادساز
مديرعامل شرکت کارگزاري پارس ايدهبنيان درخصوص رونق معاملات محصولات فولادي در بورس به خبرنگار گسترش صنعت گفت: رينگ صنعتي بورس کالا طي سالهاي گذشته بازاري براي عرضه محصولات ذوبآهن و فولادمبارکه اصفهان بود اما از زمان اجراي قانون هدفمندي يارانهها و ترغيب فولادسازان خصوصي به عرضه محصولاتشان در اين بازار، چهره رينگ صنعتي تغيير کرد و در حال حاضر بيش از 30 فولادساز کشور در اين بازار براي فروش محصولاتشان رقابت ميکنند. هاشم باروتي افزود: ورود فولادسازان بزرگ کشور به بورس علاوه بر رونق معاملات رينگ صنعتي به دولت نيز براي کنترل قيمت محصولات نيز کمک شاياني کرد به طوريکه بورس کالا به بازوي دولت براي تنظيم بازار فولاد تبديل شد. از طرفي فولادسازان خصوصي نيز که ناشناخته بودند به بورس آمدند و بر شمار مشتريان آنها نيز اضافه شد به اين ترتيب در مجموع امسال مثبتترين بازار بورس کالا، رينگ صنعتي بود.
ذوب ديگر آب نميشود
وي با اشاره به اينکه بين فولادسازان ذوبآهن اصفهان بهترين عملکرد را در بورس داشته است، افزود:در کنار ذوبآهن شرکتهاي زيادي بودند که تقريبا کل توليد خود را از طريق بورس به فروش رساندند اما تنها توليدکنندهاي که سهم قابل توجهي در رينگ صنعتي نداشت فولادمبارکه بود که بيشتر به صورت مچينگ محصولاتش را روي تابلوي بورس آورد و عملا معاملاتش را خارج از بورس انجام ميدهد.
باروتي معتقد است، ذوبآهن اصفهان به طور مستمر محصولاتش را در بورس عرضه ميکند و از اين امر نيز رضايت کامل را دارد، به اين ترتيب عرضههاي اين فولادساز در سالهاي آينده نيز ادامه خواهد داشت و فعالان بازار فولاد اميدوارند که مبارکه نيز مانند ذوبآهن معاملاتش را در بورس انجام دهد.
مديرعامل کارگزاري پارس ايدهبنيان اظهار کرد: بيشتر معاملات رينگ صنعتي در نيمه دوم امسال انجام شد و پيشبيني ميشود در دو هفته پاياني سال نيز حجم معاملات با توجه به استقبال بالاي خريداران صعودي باشد.
به گفته او اين روزها جوي در بازار فولاد مبني بر رشد قيمتها در سال آينده وجود دارد که همين موضوع باعث شده تا بيشتر تجار محصولات مورد نيازشان را تا پايان سال تامين کنند.
|