تحليل
انتظار کاهش سطح تقاضا در بازار محصولات فولادي
پدرامايزدي*
کارشناسان و فعالان بازار براين باورند که در ارديبهشت ماه بهاي شمش حوزه روسيه کاهش يکباره را تجربه خواهد کرد. در اين ميان کمتر شدن ميزان تقاضا از سوي کشورهاي حاشيه خليج فارس و کشورهاي جنوب شرقي آسيا، نبود آهنگ رشد و بهبودي در انگيزه خريد در بازار خاورميانه و همچنين رشد فصلي و مورد انتظار بازار قراضه در بخش عرضه از جمله عواملي به شمار ميروند که اين سرنوشت را براي بازار شمش رقم خواهند زد. انتظار ميرود در خردادماه سطح تقاضا و قيمت بالاتر رود؛ چراکه خريداران تمايل خود را نسبت به مواردي نشان خواهند داد که موعد تحويل آن بعد از ماه مبارک رمضان باشد.
در بازار محصولات تخت، افزايش ميزان عرضه ورق گرم باعث خواهد شد تا شاهد کاهش يکباره قيمت در اوايل خردادماه باشيم. بااين وجود،اين کاهش قيمت چندان تند و تيز نخواهد بود؛ چراکه از يک سو افزايش بهاي مواد خام در بازار از سقوط ناگهاني قيمتها در بازاراين محصولات جلوگيري خواهد کرد. با توجه به پيشينه سطح تقاضاي نسبتا پايين در چين و جنوب شرقي آسيا و همچنين توقف افزايش بهاي مواد خام،اين روند نزولي که در بازاراين محصولات نمايان ميشود، حداقل تا تيرماه به حکمراني خود ادامه خواهد داد.
اما در بخش موادخام، رشد توليد فولاد در چين، به همراه کاهش احتمالي در ميزان محمولهها از هند تاثير مطلوبي بر بهاي مواد خام خواهد گذاشت. بااين وجود، نبود تقاضا در بازار محصولات فولادي که انتظار ميرود در اواسط سه ماهه دوم ميلادي رخ دهد، از افزايش بهاي مواد خام در بازار جلوگيري به عمل خواهد آورد. همزمان با افزايش عرضه و کاهش فصلي انگيزه خريد در جنوب شرقي آسيا بهاي قراضه هم با کاهش پلکاني مواجه خواهد شد. همچنين همزمان با يکنواخت ماندن بهاي زغال ککسازي، بازاراين ماده در حالت توازن قرار خواهد گرفت. هر چند که ميزان عرضه چندان دلچسب نيست، اما پيشبيني ميشود که کاهش سطح تقاضا، جبراني بر کمبود عرضه و حفظ حالت توازن در بازار باشد.
کاهش بهاي صادراتي شمش حوزه روسيه تا اواسط خردادماه
در فروردين ماه، همزمان با بازگشت دوباره خريداران سوريهاي به بازار و اوج گرفتن دوباره سطح تقاضا، تقاضاي يکنواخت از سوي عربستان سعودي و جنوب شرقي آسيا، به علاوه سطح پايين عرضه در بنادر درياي سياه کهاين امر را ميتوان به ميزان خريد بازيگران ايراني در بازار نسبت داد، بهاي صادراتي شمش حوزه روسيه شروع به رشد کرد. ازاين رو قيمت معامله شده تا سطح هر تن 610 دلار تحويل بنادر درياي سياه بالا رفت.انتظار ميرود در بازار، تقاضا براي شمش حوزه روسيه تا حدودي در کشورهاي حاشيه خليجفارس و جنوب شرقي آسيا در ماه آتي ضعيف تر از قبل شود؛ اما در منطقه منا (MENA) به نظر نميرسد که شاهد رفتار بهتري از سوي خريداران در بازار باشيم. مرکز مطالعات فولاد خاورميانه (steeldynamic) براين باور است که بيشتر متقاضيان از عربستان سعودي در ماه آينده فعاليت چنداني در بازار نخواهند داشت؛ البته دليلي جز پيش خريد محصولات توليدي در ارديبهشت ماه از سوي سعوديها را نميتوان به اين مساله نسبت داد. بخش جنوب شرقي آسيا هم با کاهش در سطح تقاضا روبهرو خواهد شد؛ چراکه مواد پيش خريد شده در ارديبهشت ماه در خلال فصل بارش به دست صاحبان کالا خواهد رسيد. همچنين هيچ انگيزهاي براي خريد از سوي آفريقاي شمالي و خاورميانه در بازار به چشم نميخورد. به ويژه اينکه رفتار بازار در مصر در اواخر سه ماهه دوم ميلادي پيش از هر اتفاق خاصي با به تصويب رسيدن بودجه درخواستي از سوي دولت وقت بهتر از قبل خواهد شد واين در حالي است که بهرغم نياز مبرم منطقه بهاين مواد مشکلات سياسي و اقتصادي در سوريه فضاي خريد را بيش از هر چيز تنگتر کرده است.
از موارد ديگري که در ماه آتي پيشبيني ميشود کاهش بهاي وارداتي قراضه در ترکيه خواهد بود. بنابر پيش بيني مرکز مطالعاتي فولاد خاورميانه (MESD)، عرضه کنندگان قراضه از ايالات متحده آمريکا، اتحاديه اروپا و حوزه روسيه قيمتهاي پيشنهادي را تا حدود هر تن 20 دلار کاهش خواهند داد؛ بااين حال نشانههاي مثبت فصلي در روند جمع آوري قراضه در بازار نمايان است. البتهاين افت بها را ميتوان به ضعيفتر شدن هرچه بيشتر بازار داخلي قراضه درايالات متحده در ارديبهشت ماه نسبت داد.
همچنين تا اواسط خردادماه، انتظار ميرود که ميزان عرضه شمش از سوي بنادر درياي سياه با کاهش همراه شود، اما با اين حال خريداران در ايران پيش خريداين محصولات را از سر خواهند گرفت. تعدادي از تامينکنندگان کالا، بالاخص متالاينوست و مچل از اين فرصت استفاده خواهند کرد تا حجم محدودي از کالا در بنادر درياي سياه و خاور دور را به منطقه درياي خزر روانه کنند. در نتيجه، عرضه شمش در بنادر درياي سياه بالغ بر 70 تا 80 هزار تن در ارديبهشت ماه کاهش خواهد يافت.
پيشبيني ميشود که بهاي شمش عرضه شده از بنادر درياي سياه در ماه آينده هر تن 5 تا 10 دلار کاهش يابد و به سطح هر تن 600 تا 605 دلار (تحويل بنادر درياي سياه) برسد. بااين وجود و با توجه به حجم محدود عرضه کالا انتظار نميرود که قيمتها بيش ازاين افت يکباره را تجربه کنند.در خرداد و اواسط تيرماه، قيمتها در بازارهاي صادراتي بار ديگر روند صعودي را آغاز خواهد کرد که اين افزايش قيمت وامدار فعاليت نيرومند خريداران در بازار در منطقه منا پيش از شروع ماه مبارک رمضان است. به علاوه، خريداران در ايران به احتمال زياد در بازار حضور خود را استمرار ميبخشند و از اينرو نبود کالاي موجود و کافي در بنادر درياي سياه بيشک منجر به جرقه رشد قيمتها در بازار خواهد شد.مرکز مطالعات فولاد خاورميانه پيشبيني ميکند که با توجه به سطح ضعيف تقاضا از سوي کشورهاي حاشيه خليجفارس، جنوب شرقي آسيا و خاورميانه، همچنين کاهش بهاي قراضه در ترکيه، نرخ صادراتي شمش حوزه روسيه در ارديبهشت ماه با کاهش همراه خواهد شد. در خرداد ماه،همزمان با افزايش ميزان انگيزه در بازاراين مواد به همراه موعد تحويل کالاها در مردادماه درست هنگامي که ماه رمضان در خاورميانه و آفريقاي شمالي پايان مييابد، قيمتها دوباره روند افزايشي خواهند گرفت. احتمالا قيمتها در تيرماه کم نوسان و يکنواخت شوند.
*تحليلگر بازار فولاد در مرکز مطالعات فولاد خاورميانه