معدن و توسعه ـ كمالالدين غفوري: وب سايت رسمي شركت آرسلورميتال خود را اينگونه معرفي ميكند: آرسلورميتال بزرگترين شركت فعال در زمينه فولادسازي و معدنكاري در سطح جهان است. فلسفه شركت آرسلورميتال بر پايه توليد محصولاتي ايمن و با دوام بوده و همين امر اين شركت را در زمره بزرگترين تامينكننده فولادهاي با كيفيت در بزرگترين بازارهاي صنعتي، از قبيل خودروسازي، محصولات ساختماني، لوازم خانگي و بستهبندي قرار داده است. اين شركت در 60 كشور دنيا فعاليت ميكند و بيش از 260 هزار پرسنل در سرتاسر دنيا دارد.
گزارش «معدن و توسعه»، به نقل از سايت ميتال حاكي است كه تا چند سال پيش تصور بر آن بود كه هنديها اگر بتوانند جايگاهي در عرصه جهاني داشته باشند، زمينه فناوري اطلاعات و توليد نرمافزار است، اما هيچكس فكر نميكرد كه اين غول خفته اقتصاد آينده جهان، در زمينه صنعت سخت و خشن فولادسازي نيز حرفي براي گفتن داشته باشد، اما لاكشمي ميتال هندي با تدابير خاص خود در خريد شركتهاي فولاد و بهرهور ساختن آنها و در نهايت خريد شركت چندمليتي فولاد آرسلور، امپراتوري فولاد جهان را تصاحب كرد.
ميتال استيل اكنون نهتنها بزرگترين توليدكننده فولاد دنياست، بلكه بهمعناي واقعي يك شركت جهاني در صنعت فولاد است كه در زمينه استراتژي، رويكردهاي مديريتي، فناوريهاي نوين فولادسازي و توسعه محصولات جديد حرفهاي زيادي براي گفتن دارد.
سلطان فولاد دنيا به همين نيز قانع نيست و سخن از آن دارد كه قصدش انجام كارهاي بديع براي ماندگاري در نسلهاي آينده است.
او سرسختانه مدافع ادغام و پيوستگي صنعت فولاد است و اين امر را در جهت افزايش بهرهوري و همافزايي مالي و خشنودي مشتريان و سوددهي براي سهامداران ضروري ميشمارد. علاوه بر آن ثبات و پايداري اين صنعت را در آينده منوط به آن ميداند.
لاكشمي نارايان ميتال پنجمين فرد ثروتمند جهان در سال 2010، در 2 سپتامبر 1950 در راجستان هند متولد شد. پدرش مالك و مدير يك كارخانه فولاد در هند بود. لاكشمي در رشته بازرگاني از دانشگاه كلكته فارغالتحصيل شد.
او در سال 1976 با پول پدر يك كارخانه فولاد در اندونزي خريد و تواناييهايش در تعيين استراتژي، توسعه كسب وكار و هدايت شركت در خريد و مالكيت شركتهاي ديگر فولادسازي، او را به مقام نخست توليد فولاد در دنيا رساند.
او شركتهاي زيادي را خريداري و به مجموعه خود اضافه كرد. شم قوي اقتصادي او در خريد شركتهاي فولاد باعث شد كه روند خريد اين شركتها توسط ميتال بهمرور ادامه يابد. در سال 1989 توليد شركت به 420 هزار تن رسيد و 3 سال بعد اين ميزان از مرز يك ميليون تن گذشت و به 4/1 ميليون تن رسيد. خريد شركتهاي صنعت فولاد در نقاط مختلف دنيا به ويژه اروپايشرقي و شوروي سابق كه اكثرا دولتي و در حال ورشكستگي بودند، ادامه يافت.
شركت آهن و فولاد ترينيداد در سال 1989 و شركت فولاد هامبورگ در سال 1995 خريداري شد. توليد شركت در سال 1995 به 6 ميليون تن و در سال 2000 بيش از 20 ميليون تن رسيد.
شيوه ميتال، خريد شركتهاي ناكارآمد فولاد در مناطق مختلف دنيا و بهرهور ساختن آنها با روشهاي مديريتي و فناوري بود، بنابراين عموما سعي در استفاده از آهن قراضه به عنوان ماده فلزي در توليد فولاد داشت. اين امر به كاهش قيمت تمام شده و كاستن از اثرات بد زيستمحيطي در صنعت فولادسازي منجر ميشد.
در سال 2001 با خريد گروه بينالمللي فولاد آمريكا (ISG)، شركت فولاد ميتال به بزرگترين شركت توليدكننده فولاد در دنيا تبديل شد و توليد آن به 5/57 ميليون تن رسيد، در حاليكه در سال 2003 درآمد شركت كمتر از 10 ميليارد دلار و سود خالص آن 1/1 ميليارد دلار بود، در سال 2005 با توليد 6/46 ميليون تن فولاد، اين رقم به 1/28 ميليارد دلار و سود خالص به 36/3 ميليارد دلار رسيد. شركت فولاد ميتال بهعنوان غول صنعت فولاد، انواع محصولات فولادي تخت و بلند را توليد و عرضه ميكرد.
اين شركت علاوه بر فولاد، آهن اسفنجي نيز توليد ميكرد و در سال 2005 ميزان توليد آهن اسفنجي آن بيش از 11 ميليون تن بود. ميتال سعي بر آن داشت كه مواد خام و اوليه توليد آهن و فولاد را نيز خود تهيه كند، بنابراين با اقداماتي كه در اين زمينه انجام داد، اكنون چهارمين توليدكننده سنگ معدن آهن در دنيا است و 50 درصد نياز خود را تامين ميكند.
ميتال در ادامه روش منحصر بفرد خود در خريد شركتهاي كوچك و بزرگ فولاد و سودآوركردن آنها، از مدتي پيش چشم به خريد شركت لوكزامبورگي آرسلور بهعنوان دومين شركت بزرگ توليد فولاد داشت.
در سال 2006 پس از مذاكرات فراوان، سرانجام با پيشنهاد 27 ميليارد يورويي ميتال براي خريد آرسلور در 27 ژانويه اين امر محقق شد و گاي دول (GUY DOLLE) مديرعامل آرسلور تسليم خواسته سلطان فولاد شد.
به اين ترتيب شركت آرسلورميتال بهعنوان بزرگترين توليدكننده فولاد جهان با اختلاف بسيار نسبت به بقيه رقبا قرار گرفت. در حال حاضر، شركت آرسلورميتال، با توليد حدود 92 ميليون تن فولاد، حدود سه برابر رقيب دوم خود، شركت فولاد نيپون ژاپن توليد ميكند.
مزاياي ديگر ادغام ميتال با آرسلور، شامل جهاني شدن و پيوستگي مشتريان، سرمايهگذاري مشترك در تحقيق و توسعه محصولات جديد، همافزايي مالي، تقويت انعطافپذيري استراتژيك، صرفه به مقياس، افزايش توجه به تامينكنندگان و مديريت بهتر زنجيره تامين، نفوذ قدرت و موقعيت رهبري در بازار، انعطافپذيري در عمليات، مديريت بهتر ظرفيتها، بهبود بازدهي، ثبات و پايداري در صنعت فولاد و شتاب رشد در بازارهاي جديد و مستعد مانند هند، چين، آسيا، روسيه، آفريقايجنوبي بود.
پس از خريد شركت فولاد آرسلور، در سال 2011 غول ميتال استيل، با توليد حدود 8/91 ميليون تن فولاد، بيش از 9/93 ميليارد دلار فروش داشت و به تنهايي حدود 10 درصد فولاد جهان را توليد ميكند، بنابراين قدرت بلامنازع فولاد جهان محسوب ميشود. آرسلورميتال اين شانس را دارد كه در 10 سال آينده به توليد 200 تا150 ميليون تن فولاد برسد. اين شركت نه تنها بزرگترين، بلكه موفقترين شركت در صنعت فولاد نيز محسوب ميشود و يكي از پيشرفتهترين شركتهاي فولاد دنيا در زمينه استفاده از فناوريهاي نوين فولادسازي است.
شركت ميتال در زيرساختهاي صنعت فولاد، حملونقل، نيروگاه و توزيع انرژي و نيز معدن فعال بوده و رهبر بازار فولاد براي صنايع خودروسازي آمريكا و اروپا است. برنامههاي آينده ميتال، شامل افزايش سرمايهگذاري در كشورهاي در حال توسعه، كاهش نيروي انساني، دستيابي به صرفهجويي سرانه، افزايش بهرهوري توليد فولاد و توليد 80 ميليون تن در سال 2010 است. ميزان درآمد سالانه شركت آرسلور در سال 2006، حدود 53 ميليارد دلار بوده و اين ميزان در سال 2008 به حدود 120 ميليارد دلار رسيده و در سال 2009 با توجه به بحران اقتصادي در جهان با كاهش قابلتوجهي همراه شد و اما بنابر گزارشهاي بهدست آمده و وب سايت آرسلورميتال درآمد سالانه اين شركت در سال 2011 بالغ بر 97/93 ميليارد دلار شده كه رشد قابلتوجهي را در مقايسه با سال 2010 داشته و درآمد اين شركت در سال 2010 در حدود 78 ميليارد دلار است. با وجود افزايش ميزان فروش آرسلورميتال به عنوان بزرگترين فولادساز جهان، سود اين شركت در سال 2011 بيش از 22 درصد كاهش داشته و سود اين شركت برزيلي در سال گذشته به كمتر از 3/2 ميليارد دلار رسيده است. بر اساس اين گزارش شركت آرسلورميتال پيشبيني افزايش سود در سال 2012 ميلادي را مطرح كرده است.
شركت ميتال در سال 2011
در سال 2011 روند بهبود در بازار جهاني فولاد كه در ماههاي انتهايي سال 2010 شاهد آن بوديم، استمرار يافت، اما در سه ماهه انتهايي سال 2011 با توجه به بازگشايي موجودي انبارها به روي بازار كه در بين كشورهاي اروپايي و همچنين بازار فولاد چين نمود پيدا كرد، موجب افت در روند رو به رشد تقاضاي ظاهري فولاد در جهان شد و در مقايسه با سال 2010 تا 4/6 درصد كاهش يافت. ميزان توليد فولاد خام نيز كه در سه ماهه نخست اين سال با ركود مواجه شده بود، بهطور كلي در اين سال تا 8/6 درصد افزايش يافت و به 1527 ميليون تن رسيد. هر چند اين ميزان توليد يك ركورد در سالهاي اخير است، اما ميانگين ظرفيت بهرهبرداري از كارخانههاي فولادسازي بهويژه در كشورهاي اروپايي در سال 2011 كماكان در سطح بسيار پاييني باقي ماند. اين ميزان حتي كمتر از آمار به ثبت رسيده در سالهاي 2007 و 2006 يعني قبل از وقوع بحران اقتصادي فراگير جهاني بوده است. جهش در قيمت مواد اوليه در سال 2011 نقش مهمي را در تغييرات ميزان مصرف ظاهري فولاد برعهده دارد. در سه ماهه نخست سال 2011 بازار مواد اوليه شاهد انبارسازي مجدد به ميزان قابلتوجهي توسط مراكز خدماتي فولاد و مصرفكنندگان نهايي بود كه باعث افزايش در قيمتهاي سنگآهن شد و در ماه فوريه سال 2011 به نقطه اوج جديدي حدود 190 دلار به ازاي هر تن رسيد و متعاقب آن موجب افزايش در قيمت محصولات فولادي شد.
اين وضعيت با وقوع توفان سهمگين در كشور استرليا كه موجب خلل در توليد زغالسنگ شد، دوچندان شد و باعث افزايش قيمت حدود يك سوم در جهان در قيمتهاي زغال ككشو شد و قيمتها را به بيش از 300 دلار در هر تن رساند. در نتيجه اين عوامل در سه ماهه نخست، ميزان تقاضاي ظاهري در جهان به استثناي چين تا 10 درصد در مقايسه با سال 2010 افزايش يافت، اما در طي سه ماهه نخست سال 2011 قيمتهاي نقد فولاد تا حدود 630 دلار در هر تن براي فولادهاي كلاف نورد گرم نقدي در اروپا افزايش يافت و در ايالات متحده به ترتيب از 458 يورو و 617 دلار به 970 دلار در هر تن رسيد. بعد از اينكه قيمتها در ماه آوريل و مي سال 2011 با ركود مواجه شدند، طي دو فصل انتهايي سال نيز سودآوري در صنعت فولاد با شكست مواجه شد.
اما شركت آرسلورميتال در سال 2011 بالغ بر 3/8 ميليون تن زغالسنگ توليد كرد كه در مقايسه با سال 2010 ميلادي يك افزايش 15 درصدي را داشت، اين در حالي است كه ميزان توليد زغالسنگ اين شركت در سال 2009 بيش از 1/7 ميليون تن بوده است، اما بنابر آمار منتشر شده توسط شركت آرسلور اين شركت در سال 2011 بالغ بر 1/54 ميليون تن سنگآهن توليد كرده، اين در حالي است كه ميزان توليد سنگآهن آرسلورميتال در سال 2010 بالغ بر 9/48 ميليون تن و در سال 2009، حدود 7/37 ميليون تن بوده است.
چشمانداز سال 2012
بنا بر پيشبيني كارشناسان شركت آرسلورميتال، در سال 2012 در مقايسه با سال 2011 ما شاهد افزايش روند رو به رشد در ميزان تقاضا خواهيم بود. با وجود بيثباتي در بازارهاي جهاني اين شركت به افزايش درآمد و صادرات خود در سال جاري اميدوار است، همچنين چشمانداز رشد در كشورهاي توسعه يافته در سال 2012 نيز اميدواركننده خواهد بود و روند بهبود در اين كشورها با سرعت بيشتري حركت خواهد كرد و بهطور كلي پيشبينيها براي سال جاري بسيار مثبت و اميدواركننده است. آرسلورميتال پيشبيني كرده كه صادرات فولادش به بازارهاي جهاني در سال 2012 روند رو به رشد خواهد داشت.
بزرگترين شركت فولادسازي جهان انتظار دارد كه در نيمه نخست سال 2012 درآمد اين شركت افزايش يابد.
شركت آرسلورميتال كه هفت درصد از توليد جهاني فولاد را در اختيار دارد، اعلام كرده كه با افزايش تقاضاي فولاد در نيمه اول سال 2012 درآمد اين شركت نيز نسبت به سال قبل بهبود خواهد يافت.
شركت آرسلورميتال امسال قصد ندارد توليد فولاد خود را افزايش دهد و سرمايهگذاري در بخش معادن را ادامه خواهد داد. اين شركت در حال حاضر قصد دارد روي سنگآهن و زغالسنگ كه سوددهي سال قبل آن خيلي بالاتر از فولاد بود سرمايهگذاري بيشتري داشته باشد و حال اين شركت ديگر خود را يك فولادساز نميداند بلكه يك گروه توليدات معدني و فولاد است. فصل چهارم سال قبل اين شركت پروژههاي ساخت كارخانههاي جديد فولاد را متوقف كرد، از جمله يك پروژه توسعه خط توليد مفتول در برزيل. در آمريكايشمالي نيز پروژه توليد خط توليد ورق گالوانيزه متوقف شد. |