قيمت سنگآهن به کمترين حد از دسامبر 2011، تاكنون رسيد
فولاد جهاني در سرازيري
گروه بورس کالا – بازارهاي فولادي هفته گذشته را با نزول قيمت دنبال کردند و با وجود مقاومت فروشندهها در بعضي از بازارها، پيشبيني ميشود هفته آينده قيمتهاي پايينتري به خصوص در بازار بيلت ثبت شود،اين در حالي است كه اين روند با توجه به کاهش قيمت سنگآهن و قراضه جديتر شده است.
در بازار داخلي فاکتورهاي زيادي وجود دارد که اگر روند رو به رشد قيمت دلار نباشد، ميتواند قيمت مقاطع را نزولي کند هر چند روند بازار داخلي از اواسط هفته قبل با جهتگيري دلار، افزايشي بود. سايت مرکز خدمات فولادايران به بررسي تحولات بازارهاي داخلي و جهاني پرداخته که در ادامه ميخوانيد:
انتظار براي بيلت ارزانتر از 600 دلاري
هفته گذشته بيلت سياي اس به 590 دلار در هر تن (فوب درياي سياه ) رسيد البته برخي از عرضهکنندگان سياي اس قيمت بيلت را پايينتر از 600 دلار عرضه نکردند، ولي خريداران مطمئن هستند در هفتههاي آتي قيمتها کاهش خواهد يافت.
هفته گذشته بيلت 610 تا 620 دلار در هر تن (درب کارخانه) در بازار اسکندريهترکيه عرضه شد در حالي که قبلا 620 تا 625 دلار در هر تن بود. در همين مدت، کاردميرترکيه قيمت بيلت را 15 دلار کاهش داد و به 600 تا 615 دلار در هر تن رساند ضمن اينکه متوسط قيمت بيلت بورس لندن نيز به 470 دلار کاهش يافت.
اما جريان بازار در اروپا متفاوت بود. دراين مدت، افت ارزش يورو قيمت پيشنهادي بيلت صادراتي کشورهاي اروپايي از جمله اسپانيا وايتاليا را رقابتيتر کرد و درايتاليا قيمت پيشنهادي بيلت صادراتي 460 يورو در هر تن ( فوب) بود.
اما برخلاف بازار اروپا، بازار بيلت در جنوب شرق آسيا در رکود بود به طوري که قيمتهاي پيشنهادي 5 دلار نسبت به هفته قبل کاهش يافت. بيلت کره 665 دلار در هر تن (سي اف آر فيليپين) پيشنهاد شد، به نظر ميرسد خريداران ترجيح ميدهند يا به طور کلي از بازار خارج شده يا روي 650 دلار درهر تن (سي اف آر) درخواست خريد كنند.
در منطقه منا نيز خريداران بيلت به دنبال كالاي590 دلاري در هر تن (فوب درياي سياه) بودند ولي قيمت پيشنهادي 600 دلار در هر تن (فوب) است البته گفته ميشود معاملههايي با نرخ 590 دلار نيز انجام شده است.
به نظر ميرسد رکود بازار داخلي ميلگرد، اجازه بهبود به بازار بيلت را نميدهد و کارخانهها به ظاهر بيشتر مايلند توليد را کاهش دهند تا اينکه براي جلب توجه مشتري، قيمت را پايين بياورند، چون به علت محدوديت تقاضا، کاهش قيمت بيلت به معناي فروش بيشتر نيست.
در چين بازار بيلت در هفته گذشته نزولي بود و قيمت به 574 دلار در هر تن (با 17 درصد ماليات بر ارزش افزوده) رسيده است.
فاصله بيلت وارداتي و داخلي به حداقل رسيد
هفته گذشته بازار بيلت در ايران هفته آرامي را پشت سر گذاشت. روز شنبه هفته گذشته معاملهگران در انتظار شمش فولاد خوزستان در بورس بودند که با قيمت 970 تومان به ازاي هر کيلو عرضه شد و با احتساب ماليات ارزش افزوده، قيمت آن به يك هزار و 19 تومان در هر کيلو رسيد که فاصله زيادي با قيمت بيلت وارداتي نداشت، زيرا همان روز بيلت سايز 150 ميليمتر در بندر انزلي با قيمت يك هزار و 35 تا يك هزار و 40 تومان عرضه شده بود.
روز يکشنبه هفته گذشته به بعد جو رواني بازار بهتر شد، ولي قيمت بيلت تغييري نکرد، اما روز دوشنبه هفته گذشته با افزايش قيمت دلار، بازار هم بهبود يافت.اين روند متاثر از تغيير نگاه بازار و عملکرد آن نسبت به بازار مقاطع بود، ولي در اواخرهفته، بازار آرام شد و قيمت بيلت هم 10 تومان در هر کيلو پايين آمد.
عرضهکنندگان بيلت در بازار به آراميمعامله ميکنند چون شرايط ورود کالا مثل اواخر سال قبل نيست. همچنين به پايان رسيدن بررسي و بستن بودجه در مجلساين اميدواري را ايجاد کرده که تقاضا وارد بازار شود اما تجار و کارخانهها با توجه به شرايط فعلي محتاط عمل ميکنند و به نظر ميرسد اين روند تا هفته دوم خرداد ماه ادامه خواهد يافت چون ابلاغ بودجه و عملياتي شدن آن زمانبر است.
كاهش قيمتها در بازار چين
هفته گذشته ميلگرد صادراتيترکيه به عراق با قيمت 680 تا 685 دلار در هر تن (درب کارخانه) پيشنهاد شد. به گفته برخي تجار، حجم معاملات در بازار عراق کم شده و قيمت نهايي به 665 تا 670 دلار در هر تن (درب کارخانه ) کاهش يافته است.
در هفته گذشته ميلگرد ترکيه به لبنان با نرخ 655 دلار در هر تن (سي اف آر) فروخته شده است. قيمت ميلگردترکيه نيز 665 تا 670 دلار در هر تن (سياند اف امارات) بود و تازهترين نرخ معاملاتي 670 تا 675 دلار در هر تن (سياند اف) اعلام شد. کارخانه کاردمير در بازار داخليترکيه قيمت ميلگرد خود را 38 دلار کاهش داد و به 653 دلار در هر تن رساند.
همچنين قيمت ميلگرد در بازار روسيه 835 تا 850 دلار در هر تن (با 18 درصد ماليات بر ارزش افزوده) بود. خبرها حاکي از آن است که تقاضاي صادراتي ميلگرد سياي اس کم بوده و قيمت پيشنهادي نيز 650 تا 655 دلار درهر تن (فوب) بوده است.
در شمال غرب اروپا توليدکنندگان ميلگرد سعي کردند قيمت را 10 تا 15 يورو در هر تن بالا ببرند، ولي ضعف تقاضا چنين اجازهاي را به سرمايهگذاران نداد. در بازار آلمان قيمت فعلي ميلگرد 525 تا 530 يورو در هر تن بود و در اسپانيا قيمت ميلگرد 5 تا 10 يورو افت داشت و به 520 تا 530 يورو در هر تن رسيد.
قيمت ميلگرد در بازار داخلي ژاپن ثابت باقي ماند و 744 تا 756 دلار در هر تن بود البته خريداران با توجه به افت قيمت قراضه به دنبال پايين آوردن قيمت بودند، ولي کارخانهها مقاومت کردند.
هفته گذشته قيمت ميلگرد در بازار نقدي کره نيز اندكي بالا رفت، گفته ميشود قيمت فعلي با 7/8 تا 17 دلار در هر تن رشد نسبت به هفته قبل، به 683 تا 692 دلار در هر تن رسيد.
در بازار نقدي و فيوچرز ميلگرد چين، روند نزولي قيمتها به دليل کاهش نرخ ذخيره احتياطي بانکها ادامه پيدا کرد. در بازار نقدي پکن نيز قيمت ميلگرد به 656 تا 660 دلار در هر تن رسيد و در بورس شانگهاي نيز قيمت قرارداد اکتبر به 646 دلار در هر تن رسيده است.
نوسان مقاطع درايران تشديد شد
روند پاندولي قيمت بازار مقاطع ايران در هفته گذشته عمق بيشتري داشت که علت آن تغيير نرخ ارز و انتظار بازار بود. براين اساس، روز شنبه هفته گذشته بازار مقاطع در سکوت کامل بود اما از بعدازظهر روز دوشنبه، بازار کميتکان خورد و روز سهشنبه معاملات به شدت گرم شد و از روز چهارشنبه آرامش به بازار برگشت.
متوسط قيمت ميلگرد اهواز (سايز 8 تا 32 ميليمتر) که روز شنبه هفته گذشته 12 هزار و 532 ريال بود در پايان هفته به 12 هزار و 611 ريال رسيد. روز شنبه هفته گذشته ميلگرد ذوبآهن اصفهان (سايز 16 تا 25 ميليمتر) نيز 12 هزار و 534 ريال بود اما تا آخر هفته 200 ريال در هر کيلو افزايش قيمت يافت.
از اوايل امسال نوسان قيمتها به همين شکل بوده، اما شدت آن در هفته گذشته بيشتر بود که علتاين امر بالا رفتن يکباره نرخ ارز و اميدواري به بهبود تقاضا است.
در شرايط فعلي، بازار بيشتر سياست صبر و انتظار را دنبال ميکند؛ به همين دليل موجودي انبارها به خصوص در تهران محدود شده است. از اين رو با کوچکترين واکنش از جانب تقاضا، اميدواري در بازار تقويت ميشود و تجار به سمت خريد ميروند. به نظر تجار اين روند از نگاه دولت پنهان نيست؛ چراکه با بهبود قيمتها، عرضههاي ميلگرد و تيرآهن در بورس هم تشديد شد؛ ضمن آنکه قيمتهاي فروش در بورس تغيير چنداني نداشت.
دولت به دنبال ثبات قيمتها است؛ ولي اين روند فشار زيادي به توليدکنندهها وارد ميکند؛ چون قيمتها در کف خود قرار دارند.
قيمت جهاني ورق هم نزولي شد
هفته گذشته قيمت انواع ورق در آمريکا و اروپا نزولي بود و بيشترين افت قيمت در آمريکا مشاهده شده است. ورق گرم آمريکا 12 دلار در هر شورت تن افت داشت و به 658 دلار در هر تن رسيده است.
در شمال اروپا متوسط قيمت ورق گرم 5 يورو در هر تن پايين آمد و قيمت ورق گرم در جنوب اروپا نيز 4 يورو در هر تن ارزانتر شد. خبرها حاکي از آن است که قيمت ورق گرم در جنوب اروپا دو هفته اخير 5 تا 10 يورو در هر تن کاهش داشته و به 510 تا 520 يورو در هر تن (درب کارخانه) رسيده است.
هفته گذشته ورق گرم در بازار داخليترکيه نسبت به اواسط آوريل 30 تا 40 دلار در هر تن افت قيمت داشت و 670 تا 690 دلار در هر تن (درب کارخانه )عرضه شد؛ ضمن اينکه قيمت صادراتي در همين سطح باقي ماند. گفته ميشود اغلب خريداران منتظر 20 تا 30 دلار تخفيف بيشتر قبل از معامله هستند.
در بازار روسيه نيز قيمت ورق 5/2 تا 3 درصد نسبت به آوريل کاهش يافت؛ چون عرضه از تقاضا بيشتر شده است. ورق گرم در بازار مسکو نيز 763 تا 766 دلاردر هر تن (با 18 درصد ماليات بر ارزش افزوده) بود.
ورق گرم در بازار چين 653 تا 655 دلار در هر تن (با 17 درصد ماليات بر ارزش افزوده) بود که هفته گذشته 16 دلار کاهش يافت و اما بعد از اين دوره ثابت ماند.
هفته گذشته قيمت پيشنهادي ورق گرم صادراتي چين 640 تا 650 دلاردر هر تن (فوب) بود. با وجود اينکه تقاضاي ورق در بازار عربستان بالا بوده قيمت آن 10 تا 15 دلار در هر تن افت داشته است. ورق گرم تايوان نيز طي هفته گذشته 720 تا 730 دلار در هر تن (سي اف آر) بود، در حالي که هفته قبل 740 دلار در هر تن (سي اف آر) بود.
تقاضاي محدود ورق از سوي پروفيلسازان
ورق گرم ضخامت 2 ميليمتر در روز شنبه هفته گذشته در هر کيلو 990 تا 1005 تومان معامله ميشد؛ اما از اواسط هفته، معامله آن بهبود يافت، ولي روز پنجشنبه دوباره به قيمت اول هفته نزديک شد.
به نظر ميرسد تقاضاياين کالا نسبت به هفتههاي قبل بهتر شده، ضمن آنکه فشار عرضهکنندهها براي فروش کالاهاي آنها کمتر شده و با توجه به کند شدن روند واردات، انتظار ميرود قيمتاين کالا در خرداد ماه صعودي باشد.
روز شنبه هفته گذشته بازار شاهد کاهش قيمت انواع ورق گرم محصول کارخانههاي داخلي بود که بسته به ضخامت 10 تا 30 تومان در هر کيلو پايين آمد؛ ولي روز يکشنبه به بعد کاهش قيمت بعضي از اقلام جبران شد؛ چون فروشندهها دست از عرضه کالا برداشتند؛ علت اين امر، اميدواري بازار از يکسو و رسيدن قيمتها به پايينترين سطح ممكن بود.
ادامه روند نزول قيمتها ميتواند قيمتهاي بازار را به زير قيمتهاي بورس ببرد. اين در حالي بود كه عدم فروش و بهبود بازار تا آخر هفته گذشته ادامه يافت.
بازار ورق سرد نيز همچنان با روند نزولي روبه رو بود، البته بعضي ضخامتها با محدوديت عرضه مواجه است، ولي در مجموع به علت عرضه کالاهاي انباري فولاد مبارکه و محدوديت تقاضا به خصوص در بخش لوله و پروفيل و بشکه سازي، روند قيمتاين کالا نزولي است.
هفته گذشته ورق گالوانيزه نيز با ثبات قيمت روبه رو بود و تغييري نسبت به هفته قبل نداشت. بازار فولاد طي هفته گذشته تحتتاثير چند عامل قرار داشت؛ اول نرخ ارز، به طوري که با افزايش قيمت دلار بازار فولاد نيز واکنش نشان داد، اين موضوع در گذشته بهاين شدت نبود، ولي بعد از نوسانهاي ارزي در سال گذشته بازار فولاد نسبت به نرخ ارز بسيار حساس شده است.
دوم مذاکرات هستهاي، که اميدواري نسبت به ثبات نرخ ارز و کاهش احتمالي آن را تقويت کرده است. سوم مساله تقاضا، که اتمام بررسي بودجه در مجلس باعث دلگرمي بازار شده و چهارم اجراي فاز دوم قانون هدفمندي يارانهها که کمتر کسي به آن توجه ميکند.
شواهد حاکي از آن است که دولت به دنبال کنترل نرخ فولاد است، ولي عوامل تاثيرگذار در بازار به طور کامل در اختيار دولت نيست و به طور مثال روند قيمتها در دو ماه گذشته باعث شده تعداد کمتري از تجار به دنبال واردات باشند.
از طرف ديگر اين کنترل همراه با رکود، سرمايهگذاري تجار را محدود کرده در نتيجه موجودي کالا به حداقل خود نزديک شده است، به همين دليل هر تصميميبه سرعت با واکنش بازار روبهرو ميشود.
به نظر ميرسد اگر دولت برنامه خود را شفاف اعلام کند، نوسان بازار شکل آرامتري به خود بگيرد.
سنگآهن در کمترين سطح از دسامبر 2011
هفته گذشته بازار سنگآهن به روند نزولي ادامه داد، به طوري که قيمت نقدي سنگآهن به پايينترين سطح خود از اواخر دسامبر سال 2011 رسيد. بازار فيوچرز فولاد چين نيز نزولي بود و موجودي سنگآهن برزيل در بنادر چين بالا است و بر بازار تاثيري منفي وارد کرده است.
سنگآهن خلوص 42/63 درصد واله در چين 62/133 دلار در هر تن (سي اف آر) فروخته شد. همچنين پيشبيني شده صادرات سنگآهن هند در سال مالي جاري 16 تا 25 درصد کاهش يابد و به 45 تا 50 ميليون تن برسد.
کاهش تقاضاي فولاد در چين و افت مصرف در خاور دور باعث پايين آمدن حجم توليد فولاد در چين شده است. از اوايل سال جاري پيشبيني ميشد قيمت سنگآهن تحويل بنادر چين به 110 تا 120 دلار در هر تن برسد.
کاهش قيمت قراضه جهاني
هفته گذشته خريدارانترکيه به دنبال خريد قراضه از روماني در قيمتي پايينتر از 430 دلار در هر تن (سي اف آر) بودند. در حالي که قراضه روسيه با نرخ 434 دلار در هر تن (سي اف آر) به ترکيه فروخته شد، قيمت پيشنهادي اروپاييها براي قراضه 20-80 معادل 435 تا 440 دلار در هر تن (سي اف آر) بود که 5 دلار در هر تن افت داشته است.
همين کالا را آمريکاييها با 3 دلار کاهش به قيمت 447 تا 450 دلار در هر تن (سي اف آر) عرضه کردهاند.
در بازار آمريکا قيمت قراضه 5 تا 10 دلار به دليل مازاد عرضه افت داشته و شاخص قيمت روزانه قراضه خرد شده نيز در 435 تا440 دلار شنيده شده است، اين در حالي است که پيشبيني شده بود قيمت قراضه در ماه مه بالا برود.
در اسپانيا وايتاليا قيمت قراضه 5 تا 10 يورو در هر تن افزايش يافت و قراضه خرد شده نيز در اسپانيا 10 يورو بالا رفت و به 325 يورو در هر تن رسيد. درايتاليا قراضه خرد شده 5 يورو رشد داشت و به 350 تا 355 يورو در هر تن رسيد.
در بازار قراضه اوکراين براي اولين بار در سال جاري ميلادي با کمبود عرضه روبه رو شد و فعلا 344 تا 348 دلار در هر تن (درب انبار) است.
قيمت درخواستي خريد قراضه ژاپن از جانب کرهايها 406 دلار در هر تن شنيده شده که تغييري نسبت به هفته قبل نداشته است. در بازار تايوان، قراضه 20-80 معادل 435 تا 438 دلار درهر تن (سي اف آر) شنيده شد، البته قيمت درخواستي 425 تا 430 دلار درهر تن (سي اف آر) بود. در بازار چين نيز قيمت قراضه در بازار نقدي 489 تا 498 دلار در هر تن (با ماليات بر ارزش افزوده) بود.