گزارش هفتگي بازار فولاد: نگاهي به فعاليت بازار بيلت در ايران

گزارش هفتگي بازار فولاد
نگاهي به فعاليت بازار بيلت در ايران

سه روز اول هفته گذشته بازار کشورمان تعطيل بود، در نتيجه معامله‌اي صورت نگرفت. براي توليدکننده‌ها تعطيلات فرصتي است، چون تبديل بيلت به ميلگرد سود چنداني برايشان ندارد.
از روزسه‌شنبه که بازار باز شد، تاثير کاهش عرضه مقاطع و بالا رفتن قيمت آن روي قيمت بيلت هم مستقيما انعکاس پيدا کرد و قيمت بيلت از مرز 1100 تومان در هر کيلو براي سايز 150 ميلي‌متر در انزلي عبور کرد و تا آخر هفته به 1150 تومان رسيد.

ولي فروشنده‌ها رغبتي به عرضه کالا ندارند. مهم‌ترين دليل احتياط فروشنده‌ها، مشکل جايگزيني موجودي کالايشان است. شرايط گشايش اعتبار و خريد کالا سخت شده، بيلت نقدي تحويل بنادر شمالي ايران 640 دلار در هر تن قيمت دارد، ولي فروشنده‌هاي معدودي حاضر به عرضه با اعتبار اسنادي هستند که قيمت فروش آنها بالاي 680 دلار است.
بر اساس گزارش اخير مركز خدمات فولاد ايران، واردکننده بيلت يا بايد بيلت را در نرخ 640 دلار در هر تن با دلار حاصل از صادرات وارد کند که قيمت تمام شده بيلت پس از ترخيص هر کيلو حداقل 1250 تومان خواهد شد که در اين صورت هر کيلو 100 تومان زيان خواهد داشت يا آنکه بيلت را با استفاده از نرخ ارز مرجع وارد کند که در اين صورت قيمت تمام شده 935 تومان مي‌شود. در نتيجه هر کيلو 215 تومان سود خواهد برد. ولي براي خريد با نرخ ارز مرجع و گشايش اعتبار، واردکننده با دو مشکل عمده مواجه است: اول يافتن فروشنده‌اي که حاضر باشد با اعتبار اسنادي به خريدار ايراني بيلت عرضه کند و دوم بانک گشايش کننده در ايران که تقاضاي دريافت صد درصد پول اعتبار را به صورت نقدي مي‌نمايد. به اين ترتيب واردکننده بيلت براي استفاده از نرخ ارز مرجع بايد تمام پول را به مدت بيش از 40 روز در نزد بانک بلوکه کند و اين ريسک را بپذيرد که در موعد حمل، ممکن است کالا به هر دليلي تحويل نشود. راه حلي که امروز تقريبا همه واردکننده‌ها و فروشنده‌ها به آن عمل مي‌کنند ترکيب هر دو صورت است، يعني اعتبار اسنادي را باز مي‌کنند، 30 درصد وجه کالا را نقدي قبل از گشايش اعتبار مي‌پردازند و 70 درصد را باز هم زمان حمل به صورت نقدي، به اين ترتيب واردکننده براي خريد هزار تن بيلت با احتساب تفاوت نرخ ارز حاصل از صادرات (حواله) و نرخ مرجع معادل 2500 تن پرداخت نقدي بايد داشته باشد، همين امر باعث شده تا حجم واردات بيلت در ماه‌هاي گذشته هر روز کمتر شود. از سوي ديگر احتياط واردکننده‌ها هم مزيد بر علت است .
قيمت قراضه براي اولين بار پس از سه سال به زير 400 دلار (سي اف آر بنادر ترکيه) رسيده است. پيش‌بيني مي‌شود اين روند با توجه به رکود تابستان و ماه رمضان ادامه يابد. در نتيجه قيمت بيلت بايد بيش از اين تنزل يابد. به همين علت خريداران بيلت در همه جاي دنيا در حالت صبر و انتظار هستند. نتيجه اين امر به محدوديت بيشتر عرضه بيلت وارداتي خواهد انجاميد. از طرفي به‌رغم آنکه اين شرايط به کارخانه‌هاي نورد فشار شديدي وارد مي‌كند، ولي براي توليدکنندگان بيلت داخلي فضاي مناسبي را به وجود آورده است. اگر اين شرايط تا يک سال آينده ادامه يابد، صنعت فولاد ايران به خود اتکايي براي بي نيازي از خارج خواهد رسيد، چرا که توليدکنندگان بيلت با مساله تامين قراضه روبه‌رو خواهند شد و اين امر باعث سرمايه گذاري در فرآوري قراضه مي‌گردد که صنعت فولاد ما امروز در اين بخش با چالش روبه‌رو است.
مقاطع در ايران رو به صعود
از روزسه‌شنبه هفته گذشته روند صعودي قيمت‌هاي مقاطع شروع شده و تا پايان هفته ادامه داشته، به طوري كه ميلگرد تا پايان هفته هر کيلو 30 تومان و تيرآهن هر کيلو 20 تومان بالا رفت. خالي بودن انبارها باعث شده است که عرضه و تقاضا به هم بسيار نزديک شوند. کارخانه‌ها از يکسو با افزايش قيمت مواد اوليه و هزينه توليد روبه‌رو هستند، از طرف ديگر محدوديت تقاضا باعث کاهش توليد آنها شده است. در نهايت اين عوامل بازار را بسيار شکننده کرده است. هر خبر اقتصادي يا سياسي تقاضا را تحت تاثير قرار مي‌دهد و قيمت را به نوسان در مي‌آورد ولي توليد کننده‌ها با توجه به شرايط خودشان دليلي براي پايين آوردن قيمت نمي بينند، چرا که معاملات بخش توليد تنها متکي به جو بازار نيست. نگاه بازار به طور کلي اين است که روند عرضه از خارج محدود مي‌شود. به همين علت به خريد از بورس روي آورده اند. توليدکننده هم مجبور است تابع سياست عمومي دولت براي کنترل تورم باشد، در حالي که قيمت تمام شده اش رو به بالا است، در نتيجه حجم عرضه در بورس کاهش يافته و به اين ترتيب چشم‌انداز آينده براي تجار اين است که در صورت خريد زيان نخواهند کرد. اگر اين روند با حمايت منطقي از توليد تعقيب شود مي‌تواند باعث معجزه در بخش فولاد کشور شود.
ورق در ايران گران‌تر
ورق گرم ضخامت 2 ميليمتر در هفته گذشته تا هر کيلو 20 تومان افزايش قيمت داشت و به مرز 1050 تومان رسيد. علت اصلي اين افزايش قيمت، غيبت عرضه کننده‌هاي بزرگ بود، البته روند عرضه اين کالا محدود شده است چون با مشکل واردات روبه‌رو است ولي تقاضاي اين کالا هم به شدت پايين آمده است، در حالي که اکثر کارخانه‌هاي توليد کننده لوله و پروفيل با مشکل نقدينگي روبه‌رو هستند.
ورق‌هاي گرم محصول مبارکه تا ضخامت 15 ميليمتر هم بعضا با افزايش هر کيلو 5 تومان مواجه شد که بيشتر به دليل غيبت فروشنده‌هاي بزرگ بود، در حالي که تقاضاي آنها تغييري نکرده است و از طرف ديگر، تداوم عرضه فولاد مبارکه اجازه تغيير قيمت را نمي‌دهد. ورق‌هاي گرم ضخامت 15 ميليمتر به بالا همچنان با مشکل واردات دست و پنجه نرم مي‌کند. در شرايطي که بعضي از ضخامت‌ها (محصول کارخانه‌هاي داخلي) کم است، جايگزين وارداتي آن به اشکال مختلف در بازار موجود است. با توجه به رکود ساخت و ساز بعيد به نظر مي‌رسد در آينده نزديک، بازار اين کالا تغيير چنداني داشته باشد.
طي هفته گذشته، ورق سرد تقريبا بدون نوسان بود و با اينکه واردات اين کالا محدود شده، ولي ثبات بازار به دو علت حفظ شده است: اول افزايش عرضه فولاد مبارکه، دوم رکود تقاضا. ورق سرد کالاي واسطه‌اي براي صنعت محسوب مي‌شود. تقاضاي اين بخش هر روز کاهش مي‌يابد – چه در صنايع محصولات خانگي که در رقابت با انواع خارجي است و چه در بخش لوله و پروفيل. به همين علت فشار تقاضا تا اواخر مرداد ماه احساس نخواهد شد. قيمت اين کالا در خارج از کشور هم رو به تنزل است و به همين دليل تجار با احتياط دست به واردات مي‌زنند. ولي ادامه اين روند براي نيمه دوم سال مي‌تواند خطرساز باشد و صنايع داخلي ما را با مشکل مواد اوليه روبه‌رو کند، چرا که توليد اين کالا بر اساس سفارش است و عرضه آن به بازار بايد حداقل از دو ماه قبل برنامه‌ريزي شود.
ورق گالوانيزه نيز تغييري در هفته گذشته نداشت و در بعضي ضخامت‌ها با تنزل قيمت هم روبه‌رو بود، در حالي که براي بعضي ديگر از ضخامت‌ها با محدوديت عرضه روبه‌رو است، ولي رکود تقاضا از يک طرف و واردات صورت گرفته از چين و هند، اجازه تغيير قيمت به اين کالا را نمي‌دهد.

keyboard_arrow_up