آخرين نتيجه نظرسنجي استيل ايندکس نشان داد؛ اميد به بهبود تقاضاي فولاد جهان
مرکز خدمات فولاد ايران- در آخرين نظرسنجي استيلايندکس در بازار فولاد جهان، آمار موافقان افت تقاضاي فولاد آمريکا و اروپا به بيشترين حد خود از نوامبر 2011 تاکنون رسيده است، در سطح جهان نيز از نظر درصد بيشتري انتظار ميرفت تقاضا کاهش يابد. در آمريکاي شمالي و اروپا دو سوم حاضران در نظرسنجي در انتظار افت قيمت بودند.
بين شرکتهاي آمريکايي 39 درصد افت تقاضا را در سه ماهه آتي پيشبيني کردند و 13 درصد افزايش فروش را ممکن دانستند که هفته قبل اين رقم 30 درصد بود همچنين 48 درصد ثبات تقاضا را پيشبيني کردند. 47 درصد اروپاييها افت تقاضا را ممکن دانستند که هفته قبل 26 درصد بود و نيز 42 درصد در انتظار ثبات فروش خود در بازار فولاد بودند. در سطح جهان نيز 43 درصد افت تقاضا و12 درصد بهبود آن را برآورد کردند.
در آمريکا 74 درصد حاضران در نظرسنجي انتظار داشتند قيمت فولاد در سه ماهه آتي کاهش يابد و 9 درصد رشد قيمت را پيشبيني کردند. در اروپا همچون هفته قبل 64 درصد در انتظار افزايش قيمت بودند و 25 درصد ثبات قيمت را برآورد کردند. در سطح جهان نيز 67 درصد افت قيمت و 9 درصد رشد آن را پيشبيني کردند.
15 درصد شرکتهاي فولادي سطح جهان که در اين نظرسنجي حضور داشتند و موجودي فولادشان هفته قبل بالا رفت 42 درصد از ثبات آن خبر دادند. در اروپا 12 درصد موجودي بيشتر و 47 درصد ثبات آن را اعلام کردند و در آمريکا نيز 18 درصد از افزايش موجودي و 36 درصد از ثبات آن خبر دادند.
افزايش موقتي صادرات فولاد چين
در خلال ماه مي چين پنج ميليون و 230 هزار تن محصولات فولادي صادر کرد که بالاترين رقم 23 ماه گذشته بود. در واقع بر اين اساس متوسط صادرات يک سال چين 85/61 ميليون تن ميشود. البته کارشناسان اين رشد را موقتي اعلام کردهاند چون از اواسط آوريل ميزان سفارشات صادراتي افت چشمگيري داشت، از اين رو بايد منتظر کاهش آمار صادرات ژوئن و جولاي بود.
زماني که خريدهاي صادراتي تحويل ماه مي در ماه مارس انجام گرفت تقاضا رو به بهبود بود و قيمتهاي صادراتي صعودي بودند. در ماه مارس قيمت ورق گرم صادراتي چين 15 دلار هر تن بالا رفته به 645 تا 650 دلار هر تن فوب رسيد. برخي کارخانهها در ماه مارس تا 20 هزار تن سفارش بيشتري دريافت کردند ولي در آوريل مجددا به سطح قبل بازگشت.
از اواسط آوريل که قيمتها نزولي شد، نهايي کردن معاملهها نيز دشوارتر شد. قيمت ورق گرم به 605 تا 615 دلار هر تن فوب رسيد البته با رشد جزيي قيمت بازار داخلي چين، قيمت صادراتي ثابت ماند ولي خريدها کم بود.
صادرات فولاد ماه مي چين نسبت به مدت مشابه سال قبل 9/9 درصد رشد داشته و ميانگين روزانه آن 169 هزار تن بود همچنين نسبت به آوريل 4/8 درصد رشد داشت. از ژانويه تا ماه مي چين 22 ميليون و 40 هزار تن فولاد صادر کرده که 10 درصد نسبت به سال قبل رشد داشت.
از طرفي واردات فولاد به چين در ماه مي32/1 ميليون تن بود که 1/3 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزايش يافت. در پنج ماهه نخست سال نيز واردات محصولات فولادي با 4/14 درصد کاهش نسبت به مدت مشابه سال قبل 85/5 ميليون تن ثبت شد.
اين هفته کارخانه بائو استيل چين از کاهش قيمت محصولات ورق خود در ماه جولاي خبر داد که حاکي از ادامه رکود در بازار داخلي اين کشور است البته فعالان بازار اين کاهش قيمت را دور از انتظار نميبينند چون اين کارخانه قيمتهاي ماه مي و ژوئن را ثابت نگه داشته بود ولي قيمت در بازار نقدي در اين مدت افت چشمگيري داشت چراکه فعاليت بازار کم است و مازاد ظرفيت ايجاد شده است.
قيمت ورق گرم و سرد ماه جولاي اين کارخانه 65/31 دلار هر تن کاهش يافته و ورق گالوانيزه 16 دلار هر تن افت داشته است. با اين حال تجار سعي دارند همچنان با احتياط در تناژ محدود خريد کنند چون تقاضا کم است.
گرچه توليد فولاد چين نزولي است ولي کارشناسان اين کاهش را جزيي ميبينند. اغلب کارخانههاي بزرگ چين که دولتي هستند برنامه خاصي براي پايين آوردن توليد ندارند.
برخي از کارخانهها اظهار داشته اند حتي اگر ضرر بدهند، توليد را پايين نميآورند چون بايد سهم خود را در بازار حفظ کنند.
آمريکا و روسيه به دنبال توافق بر سر تجارت ورق گرم
روسيه و آمريکا مذاکرات خود را در رابطه با توافقنامه معافيت گمرکي صادرات ورق گرم سال 1999 آغاز کردهاند. طبق اين توافقنامه ميزان محدودي از ورق گرم روسيه با قيمت پايينتري به آمريکا صادر ميشود.
طرفين تا پايان سپتامبر فرصت دارند تا بر سر مکانيسم قيمتگذاري جديدي به توافق برسند در غير اين صورت شايد اين توافق جاي خود را به تعرفههاي ضددامپينگ واردات ورق از روسيه بدهد که به سال 1998 بر ميگردد که براي کارخانه سوراستال 73 درصد و ديگر صادرکنندههاي روس180 درصد است.
براي سال 2012 آمريکا به روسيه يک ميليون تن سهميه صادرات ورق گرم داد که قيمت هر سه ماه براساس متوسط قيمت ورق گرم وارداتي به آمريکا در دو فصل قبل آن تعيين ميشد.
حال کارخانههاي روس اين مکانيسم را غير معقول ميدانند. اگر قيمت ورق در آمريکا رشد چشمگيري داشته باشد به نفع روسهاست و حاشيه سود آنها بالا ميرود ولي اگر قيمت نزولي باشد آنها را دچار مشکل ميکند.
قابل ذکر است بين سالهاي 2008 تا 2009 روسيه به آمريکا تقريبا صادرات ورق گرم نداشت.
همچون سالهاي قبل روسيه بيش از 20 درصد سهميه را استفاده نکرد و معمولا کارخانههاي سوراستال و «امامک» هر کدام يکسوم اين سهميه را دارند طي دو سال گذشته صادرات ورق گرم آنها به آمريکا مجموعا بيش از 200 هزار تن در سال نبوده که تنها يک درصد سهم بازار ورق گرم آمريکا را دربرميگيرد.
بازار قراضه ترکيه رو به پايين
با توجه به روند نزولي بازار واردات قراضه در ترکيه قيمت بازار داخلي نيز رو به پايين است. کارخانهها قيمت خريد قراضه را پايين آوردهاند به 373 تا 437 دلار هر تن تحويل کارخانه رسيده است.
کارخانه چولاک اوغلو قيمت خريد را با 11 دلار کاهش به 390 دلار هر تن رسانده و اردمير با 17 دلار کاهش، قيمت خريد را 434 دلار هر تن اعلام کرده است. فعالان بازار در انتظار افت قيمت بيشتر هستند چون بازار واردات کاهشي است.
قراضه وارداتي در ترکيه همچنان نزولي
قيمت قراضه وارداتي در ترکيه همچنان نزولي است. خريدها کم شده و همه منتظر افت بيشتر قيمت هستند. قراضه سنگين کلاس 1 و2 خلوص 20-80 انگليس اوايل هفته قبل در 370 دلار هر تن سي اف آر خريداري شد که البته تا اواخر هفته اعلام نشد. به دنبال آن قيمت درخواستي ترکها براي خريد قراضه آمريکا پايينتر آمد.
ترکها تمايلي ندارند بيشتر از 380 دلار هر تن سي اف آر قراضه 20-80 را از آمريکا خريد کنند ولي آمريکاييها پايينتر از 390 دلار هر تن سي اف آر پيشنهاد ندادهاند. فعلا تقاضا خيلي کم است چون تقاضاي فولاد نيز نزولي است.
قراضه آ3 روسيه 10 تا 20 دلار هر تن نسبت به هفته قبل کاهش يافته به 365 تا 370 دلار هر تن سي اف آر رسيد و محصول روماني 360 دلار هر تن سي اف آر شنيده شد.
بازار قراضه ايتاليا رو به پايين
در ماه جاري بازار قراضه داخلي ايتاليا به روند نزولي تدريجي خود ادامه داد. با اينکه عرضه کم بود و موجودي انبارها پايين آمد ولي کمکي به بهبود بازار نکرد. کسي خريد نميکند و قيمت نزولي است.
در ساير بازارهاي اروپا نيز قيمت قراضه رو به کاهش است و نسبت به ماه قبل افت داشته است. در بازار قراضه اروپا با اينکه قيمت قراضه با وجود نرخ يورو به دلار کاهش يافته، تقاضا خوب است. در ماه مي 96 هزار تن چدن و 9500 تن قراضه به ايتاليا وارد شد در حالي که در آوريل اين رقم براي چدن 55 هزار تن بود و هيچ قراضهاي وارد نشد.
بازار بيلت جنوب شرق آسيا در نوسان
قيمت پيشنهادي بيلت کره در جنوب شرق آسيا 630 تا 635 دلار هر تن سي اف آر است که 5 تا 10 دلار هر تن افت داشته است. اغلب در انتظارند و خريدي انجام نشده است. بيلت روسيه 620 دلار هر تن سي اف آر فيليپين شنيده شده و باز هم خريداري ندارد. اغلب کارخانهها تا جولاي موجودي دارند و خريدها را به تاخير انداختهاند.
هفته گذشته در اندونزي بيلت روسيه 628 دلار هر تن سي اف آر معامله شد و اين هفته قيمت پيشنهادي روسها به 620 تا 625 دلار هر تن سي اف آر رسيده است. در تناژ پايين 610 تا 615 دلار هر تن سي اف آر نيز شنيده شده است. در تايلند نيز بيلت سيآياس 630 دلار هر تن سي اف آر است چون قيمت قراضه نزولي است و خريداران بيلت نيز فعلا عقب نشستهاند. تايلنديها تنها در 600 دلار هر تن سي اف آر حاضر به معاملهاند البته فصل بارانهاي موسمي نيز بر افت تقاضا تاثير گذاشته است.