بیمشتری ماندن شمش فولادی در بورس کالا طی هفته گذشته ، ناشی از اشتباه بودن سیاست های تنظیم بازار فولاد در ماه های گذشته بوده و به دلیل شکاف قیمت های پایه بین بورس و بازار است که رغبت مصرف کنندگان به خرید از بورس را کاهش داده ، از ابتدای سال تا نیمه آبان ماه با عرضه قطره چکانی شمش فولاد در بورس قیمت این محصول به صورت تصاعدی افزایش یافت و تا جاییکه فاصله بین قیمت تمام شده تولید و قیمت فروش به بیش از 250 درصد رسید و در ادامه نیز حتی با وجود افزایش حجم عرضه در هفته گذشته به دلیل بالابودن قیمت پایه شمش فولادی نسبت به بازار و ممانعت از کاهش نرخ با تعیین کف قیمت ، معامله شمش با اقبال مواجه نشد این در حالیست که نورد کاران اغلب به دلیل ناتوانی در تامین مواد اولیه خود با 50 درصد ظرفیت خود فعال هستند واگر قیمت پایه شمش فولادی با واقعیت بازار منطبق شود میتوانند نیاز خود را در بازاری شفافیت تامین کنند.
به گزارش روابط عمومی انجمن نورد کاران فولادی ایران ، سید احمد رضوی نیک اظهار کرد : فولاد سازان بدنبال بهانه ای برای متوقف کردن عرضه های بورس کالا و صادرات این ماده خام که به عنوان ماده اولیه نورد کاران است هستند و اینبار نیز بدون تقاضا ماندن کالاهایشان در بورس کالا را بهانه ای برای تداوم روند صادرات و فروش های خارج از شبکه اعلام کرده اند ، این در حالیست که قیمت پایه شمش فولاد در بورس کالا حدود 700 تومان در هر کیلو بالاتر از بازار است و انگیزه ای برای خرید نیست.
بهانه تراشی فولاد سازان برای صادرات
رییس انجمن نورد کاران فولادی ایران افزود : جالب است در چنین شرایطی به جای اینکه فولاد سازان اولویت را تامین بازار داخل دانسته و بازار های صادراتی را مفری برای تامین ارز مورد نیاز واحد تولیدی خود بدانند مدام درحال بهانه تراشی برای خروج محصولات از بورس کالا و یا به حداقل رسانده میزان عرضه ها هستند .
وی تاکید کرد : تقاضاهایی که در بورس کالا مطرح می شود به رغم ادعای انجمن فولاد سوداگرانه نیست چرا که بورس کالا ساز و کاری در پیش گرفته که تنها تولید کننده حق حضور در معاملات را بر اساس میزان تولید طی چند سال گذشته دارد و اغلب هم کمتر از میزان تولید و در حد رفع نیز ضروری می تواند از بورس کالا خرید داشته باشد ، پس طرح تقاضای سوداگرانه ، بورس کالا و وزارت صمت و تمام سیاست هایی که در این مدت برای تنظیم بازار اتخاذ شده را زیر سوال میبرد.
رضوی نیک اظهار داشت : طرح این موضوع که صادرات شمش فولاد خام به کشور ارز آوری دارد و نورد کاران مانع این ارز آوری هستند از سوی فولاد سازان عجیب نیست اما ای کاش مشخص میشد چند درصد ارزی که حاصل صادرات فولاد خام به کشور بوده به بانک مرکزی ارجاع شده و طی چه مدت زمانی ارز بازگشت داده شده است.
وی تصریح کرد : ارزآوری فولاد سازان در حالی مطرح میشود که با صادرات مقاطع ساختمانی به دلیل ارزش افزوده ای که ایجاد شده چندین برابر ارز آوری بیشتری صورت خواهد گرفت و اغلب نورد کارانی که صادرات انجام میدهند جزو صادرکنندگان نمونه کشور از سوی بانک مرکزی در بازگرداندن نرخ ارز به کشور هستند.
صادرات فولاد خام با چه هدفی انجام میشود !
رضوی نیک افزود : در حالیکه این ماده خام (شمش فولادی ) میتواند چندین واحدی تولیدی را در کشور فعال کرده و اشتغال زایی و ارز آوری ایجاد کند به دلیل سوداگری عده ای خاص و حفظ منافع شخصی به جای ملی به بهانه تامین ارز قطعات و ماشین آلات صادر شده و در کشورهای همسایه اشتغال ایجاد کرده تا جائیکه بر روی ماده خام ایران حساب کرده و واحد تولیدی نوردی ایجاد کرده اند و برای صادرات آن عوارض نیز وضع کرده اند این در حالیست که در بسياری از کشور ها صادرات ماده خام ممنوع است.
رییس انجمن نورد کاران فولادی ایران اظهارداشت : براساس آمار منتشر شده از سوی کدال هزینه تمام شده قیمت شمش در ۶ ماه نخست سال جاری ، برای واحدهایی که از سنگ آهن در مسیر تولید شمش استفاده میکنند ؛ کمتر از ۳۸۵۰ تومان در هر کیلوگرم برآورد شده این در حالیست که شمش فولادی تا اوایل تیرماه با سقف قیمت ۵۳۰۰ تومان در بورس کالا فروخته شد ، اما از تیرماه با مهندسی قیمت ، عرضه قطرهچکانی و در نبود متولی مشخص در صنعت فولاد ، زمینه رشد قابل توجه شمش در بازار بورس کالای ایران فراهم شد ، تا جایی که شمش فولاد در بورس کالا حتی تا ۴۲ درصد بالاتر از نرخ های جهانی در بورس کالا فروخته شد.
رضوینیک در ادامه تاکید کرد : موازنه تولید و هزینه تمام شده در بخش محصولات نهایی تفاوت میکند. ۹۱ درصد هزینه تمام شده میلگرد یا محصولات طویل به تامین مواد اولیه اختصاص دارد. تفاوت میان شمش و میلگرد با احتساب سایر هزینهها همچون حقوق و دستمز، هزینههای پرت و سایر هزینهها ، مجموعا کمتر از ۹ درصد برآورد میشود. این درحالی است که در قسمت میانی زنجیره فولاد یعنی بخش فولادسازی ، ۳۰۰ درصد سود خالص حاصل میشود.
وی افزود : نوردکاران طی ماه های گذشته خواستار عرضه ماهانه یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن شمش فولاد در بورس کالا بودند. در حال حاضر ظرفیت واحدهای نوردی عضو انجمن نوردکاران کشور سالانه برابر ۱۸ میلیون تن برآورد شده و انتظار آن میرود با عضویت سایر واحد های تولیدی تا پایان سال به ظرفیت تولید واحد های عضو انجمن نورد کاران به حدود ۲۳ میلیون تن در سال افزایش یابد.