علیرغم وقوع دومین عامل تسریع کننده فوق، سه معدنکار بزرگ سنگ آهن استرالیا شامل فورتسکیو، بی اچ پی و ریوتینتو شاهد افزایش قیمت سهام خود در روز دوشنبه 10 می در پی افزایش قیمت این کامودیتی بودند.
داده های صنعتی یک تصویر صعودی را نشان می کند. گزارش شاخص بازار فلزات در 7 می نشان می دهن که نرخ های حمل و قیمت های فولاد به طور چشمگیری افزایش یافته اند، در حالی که سطوح موجودی سنگ آهن و فولاد هر دو رو به کاهش هستند. به عنوان مثال قیمت حمل محموله های دریایی بسته به سایز کشتی از بنادر ایران به بنادر شمالی چین به 45 الی 50 دلار رسیده است.
به طور مشخص برای هفته منتهی به 7 می، موجودی سنگ آهن چین با کاهش 1.34 درصدی به 122.54 میلیون تن رسید در حالی که موجودی فولاد چین به 18.67 میلیون تن کاهش یافت.
روز دوشنبه به علت دورنمای افزایش قیمت سنگ آهن، سرمایه گذاران قیمت بالاتری برای خرید سهام معدنکاران سنگ آهن در بورس استرالیا پرداخت کردند. سهام گروه فورتسکیو بیش از 6 درصد، بی اچ پی نزدیک به 3 درصد و ریوتینتو 3.13 درصد افزایش یافتند.
فراز و فرودهای پیش رو بازار سنگ آهن
فرضیه قبلی بسیاری از تجار و تحلیلگران بین المللی این بوده که سنگ آهن در میان مدت به زیر 100 دلار در هر تن سقوط می کند.
ولی این افزایش هنوز به پایان نرسیده و بازار در پیدا کردن عوامل تسریع کننده جدید برای بالا بردن قیمت این کامودیتی، همچنان پافشاری می کند. اصلاح قیمت بسیار جزیی دیروز سنگ آهن اثبات کرد، در طول ماه جاری سقوط چند 10 دلاری قیمت بعید است.
تحلیلگر فولاد گروه CRU؛ آقای Erik Hedbord، اقدام اخیر صعود قیمت ها در بازار سنگ آهن را «پرواز به سمت کیفیت» ” flight to quality” توصیف کرده است. وی گفت: کاهش تولید اخیر در تانگشان تقاضای سنگ آهن با کیفیت بالاتر را افزایش داد و کارخانه ها را مجبور به ایجاد موجودی بیشتر سنگ آهن کرد زیرا حاشیه سود آنها با محدود شدن عرضه فولاد، افزایش یافته بود.
همچنین ممکن است یک عامل تسریع کننده ژئوپلیتیکی و وابسته به جغرافیای سیاسی وجود داشته باشد و نشریه South China Morning Post استدلال می کند که افزایش اخیر قیمت سنگ آهن براساس پیش فرض احتمالی مبنی بر اینکه پکن عرضه های سنگ آهن استرالیا را کاهش داده یا قطع می کند، اتفاق افتاده است.
لازم به ذکر است که بیش از 50 درصد از صادرات جهانی سنگ آهن در طول ماه گذشته میلادی از استرالیا صورت گرفته است.
استرالیا در ماه آوریل توانست 79 درصد از واردات سنگ آهن چین را به خود اختصاص دهد و از این رو محرک ادامه افزایش قیمت سنگ آهن به دلیل اختلاف سیاسی/اقتصادی بین چین و استرالیا دور از ذهن است و چین هیچ جایگزین دیگری ندارد.
چین بد بازی ای را شروع کرد و این بار تنها شانس برنده شدن در این بازی شطرنج، استفاده از مهره وزیر است و بس!
چین راهی جز برون رفت از این بحران ندارد. شاید بزودی و برای نجات خود محدودیت تولید فولاد در تانگشان و سایر مناطق را بردارد تا عطش زیاد فولادسازان برای سنگ آهن پر عیار و کنسانتره، کاهش یابد. در اینصورت بارهای کم عیارتر هند، قزاقستان، کانادا و حتی استرالیا (فورتسکیو)، قیمت بازار را متعادل تر خواهد کرد.