وزیر صنعت، معدن و تجارت مهرماه ۹۹ در بخشنامهای به همه استانها بر لزوم فعالسازی معادن تعطیل شده تاکید کرد و یک فرصت سه ماهه به بهرهبرداران داد.
به این ترتیب آزادسازی معادن حبس شده که برخی از آنها سالیان متمادی در ید عدهای باقی مانده و هیچ بهره برداری از آنها نمی کردند و به این طریق تولید و اشتغال در این بخش را با چالش مواجه کرده بودند، به دستور مقام عالی وزارت در دستور کار قرار گرفت.
در سالی که به تدبیر رهبر معظم انقلاب به «تولید، پشتیبانیها و مانعزداییها» نامگذاری شده، معادن و محدودههای حبس شده، غیرفعال و راکد شناسایی شد. این محدودهها و معادن در قالب بستههای سرمایهگذاری برای مزایده عمومی در اختیار افراد دارای اهلیت و صلاحیت قرار خواهد گرفت.
در این پیوند، «اسدالله کشاورز» سرپرست معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صمت در گفتوگو با سایت خبری – تحلیلی معدن24 به برخی سوالات در این زمینه پاسخ داد.
– آقای دکتر، حبس این تعداد معدن تاکنون چه تأثیرات سوئی در بخش معدن و اقتصاد کشور داشته است؟
دکتر کشاورز- البته استفاده از کلمه حبس به معنای عدم فعالیت در این محدوده ها توسط بهره بردار سابق است که به هر علتی نتوانسته محدوده و یا معدن را فعال کند و بر این اساس، مطابق قوانین و مقررات از ایشان سلب و دراختیار وزارت صمت قرار گرفته است.
بلوکه شدن این تعداد محدوده ها و معادن و عدم انجام فعالیت در آنها موجب عدم استفاده مناسب از پتانسیلهای خدادادی شده که قطعاً راه اندازی آنها شکوفایی و بهره بردن از مواد معدنی بیشتر در کشور را به دنبال داشته و در نهایت منجر به ایجاد سرمایهگذاری و اشتغال می شود.
همچنین با آزادسازی محدوده ها، ذخایر جدید مواد معدنی کشف خواهد شد.
– تأثیر غیرفعال بودن این معادن بر زنجیره صنایع معدنی ایران به چه صورت بوده است؟
دکتر کشاورز- واحدهای صنایع معدنی نیاز به مواد اولیه دارند که با فعالیت این محدودهها، ذخایر از قبل کشف شده و همچنین ذخایر جدید که کشف می شوند، کمک بسزایی در تأمین خوارک اولیه مواد معدنی واحدهای صنایع معدنی داته و با کشف ذخایر جدید موجبات ایجاد واحدهای جدید میشوند.
– با آزاد سازی کامل این معادن، چه اتفاقات مثبتی را در حوزه بخش معدن و صنایع معدنی ایران می توان انتظار داشت؟
دکتر کشاورز- همانطور که پیشتر عنوان شد، با کشف ذخایر جدید می توان با برنامه ریزی لازم در مورد ایجاد واحدهای صنایع معدنی جدید در مناطق مختلف کشور در مجاورت معدن اقدام کرد. تأمین خوراک و مواد اولیه واحدهای صنایع معدنی و تکمیل زنجیره تولید در راستای ارزش افزوده بیشتر، از اهداف این مزایده عمومی است.
– عمده مشکلات این معادن چیست که تاکنون بلااستفاده مانده است؟ چند درصد آنها با مشکلات سرمایه و چه تعداد از آنها با معارضان دولتی نظیر منابع طبیعی و محیط زیست و غیره مواجه اند؟
دکتر کشاورز- محدوده و معادن که در این مرحله مزایده عمومی قرار گرفته است هیچکدام مخالفت معارضان دستگاه دولتی و غیره را ندارد، بلکه یا پاسخ مثبت از این دستگاه ها اخذ شده و یا در مرحله استعلام است.
قطعاً فعال کردن محدوده و معادن نیاز به توانایی فنی و مالی دارد که می توان توانایی های فنی را شامل اکتشافات تکمیلی، نحوه برنامه ریزی برای راه اندازی معدن، استفاده از ماشینآلات مدرن و مناسب و نیز بهره بردن از نیروهای فنی و خدمات مهندسی عنوان کرد.
در توانایی های مالی نیز می توان از ورود سرمایه، قدرت و ریسک سرمایه گذاری و شناخت بازار فروش محصولات یاد کرد.
قطعاً عدم فعالیت این محدودهها و معادن توسط اشخاص بهعلت موارد ذکر شده در زمان مشخص که قانون و مقررات اجازه می داده انجام نشده، بر این اساس از ایشان سلب و در مزایده عمومی برای ورود اهل فن و توانا که دارای خصوصیات ذکر شده در فوق ارائه می شود و می توان به نتیجه آن امیدوار بود.
– آیا باتوجه به تأکیدات ریاست محترم جمهوری و وزیر صمت، آزادسازی این معادن با سرعت بالایی امکانپذیر است؟ در غیر این صورت، عمده چالش فرآوری این مهم چیست؟
دکتر کشاورز- با عنایت به تأکیدات ریاست محترم جمهوری و مقام عالی وزارت ابتدا شناخت محدوده ها و معادن مزایده در سطح کشور انجام شده و با هماهنگی با سازمان صمت 31 استان تعداد محدودهها و معادن قابل واگذاری در مزایده احصاء شده، شرایط و شیوه نامه مزایده تدوین شده و نحوه واگذاری تا پایان خرداد ماه صورت می گیرد.
قابل ذکر است این مزایده برای نخستین بار بهصورت کشوری ، عمومی و تماماً الکترونیکی انجام میشود.
واگذاری طی دو فرایند در فاصله ۱۵ روزه انجام می شود که در مرحله نخست 16 استان دستهبندی شده است.
از ۳۱ اردیبهشت تا ۱۳ خرداد گروه نخست میتوانند نسبت به مراجعه به سایت و ثبتنام اقدام کنند و در بازه زمانی ۱۳ خرداد تا ۲۷ خرداد نیز گروه دوم (۱۶ استان دیگر) میتوانند این اقدام را انجام دهند.
از حدود ۶ هزار معدن و محدوده، تعداد ۳۳۰ محدوده و معدن متروکه بوده، یکهزار و ۲۲۶ فقره دارای پروانه بهرهبرداری معدن و ۴۸۰ فقره دارای گواهی کشف است.