حسام خوشبین فر، کارشناس صنعت فولاد : جمهوری اسلامی ایران دارای منابع غنی انرژی و انواع کانیهای فلزی – غیرفلزی است، اما براساس اصول توسعه پایدار استفاده از آنها در صنایع منبعمحور باید همراه با صیانت از این منابع بوده که بخش زیادی از این مهم در گرو بهبود بهرهوری است.
عملیاتی شدن بهره وری در صنایع منبعمحور موجب رقابتی شدن محصولات، توسعه صادارات و حفظ بازارهای خارجی میشود، در بازارهای داخلی نیز صنایع پایین دستی صنعت فولاد با قیمت پایین تر محصولات خود را تولید میکنند.
اکنون صنعت فولاد به نسبت سایر صنایع توانسته از چالش تحریم و کرونا عبور و روند رو به رشد خود را حفظ کند، اما با این وجود برای رسیدن به اهداف افق چشمانداز باید برخی از چالشهای پیش روی صنایع را از بین برد. بهره وری یکی از چالشهای اصلی صنایع به ویژه در بخش فولاد است که رفع آن زمینه توسعه و تولید بیشتر را فراهم خواهد کرد.
فناوریهای روز با رشد بهره وری در صنایع ارتباط تنگاتنگی دارد و در حال حاضر کشورهای بزرگ فولادی همچون چین و هند استراتژیهای صنعتی خود را مبتنی بر استفاده از فناوریهای نوین و افزایش بهره وری تنظیم کردهاند .بر این اساس باید پذیرفت که علاوه بر امکانات موجود باید از شیوههای جدید برای شتاب در رشد تولید فولاد استفاده کرد.
بر این اساس به روز رسانی ماشینآلات و تجهیزات، استفاده از نیروی کار متخصص و استفاده از فناوریهای خارجی از طریق جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی در بهبود بهره وری و فناوری صنایع تاثیرگذار است که به نظر می آید با رفع تحریمها زمینه توسعه فناوری در صنایع فراهم شود. همچنین بهبود فناروی و هوشمندسازی اتوماسیون میتواند موجب افزایش بهره وری تولید تا ۱۰ درصد شود. همچنین خطای نیروی انسانی در فرآیند تولید تاثیرگذار است و هرچه صنایع به سمت اتوماسیونهای پیشرفته تر حرکت کنند، با بهره از تکنولوژی میتوان خطاهای انسانی را کاهش و بهره وری تولید را ارتقا داد.در مجموع ارتقای بهره وری و استفاده از فناوریهای نوین، سریعترین و آسانترین مسیر برای تحقق اهداف افق چشمانداز صنعت فولاد به شمار می آید .