در همین راستا و به همین مناسبت، در گپ و گفتی با «سعید زرندی» معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت، برخی از مهمترین موضوعات و برنامه های این وزارتخانه در بخش معدن و صنایع معدنی، از جمله تولید و صادرات و برداشته شدن احتمالی تحریمها و احیاء مجدد برجام را به گفتوگو نشستیم.
برای رفع کمبودهای توسعه زنجیره فولاد در افق 1404 و حفظ سهم و نقش ایران در بازارهای جهانی، همچنین پاسخگویی به نیازهای داخلی چه راهکارهایی اندیشیده شده است؟
زرندی- برنامه ای تحت عنوان «اقتصاد مقاومتی با شرکتهای برتر» را در دست اجرا داریم. با شرکتهای بزرگ تفاهم کردیم و این شرکتها در حال سرمایه گذاری قابل توجهی برای ظرفیتسازی بیشتر در حلقههای کمتر سرمایه گذاری شده زنجیره هستند. این حلقه ها عمدتا شامل اکتشاف، فراوری و تولید کنسانتره، آهن اسفنجی، اسلب و ورق فولادی و محصولات آلیاژی هستند.
هرچند در بخش ذوب القایی کوچکمقیاس و نورد مقاطع طولی اعلام کردیم این بخش اشباع است، اما اگر واحدی بهویژه از طریق تغییر خط موجود نسبت به تغییر محصول بیلت به اسلب و یا تولید محصولات آلیاژی اقدام کند، حداکثر حمایت به عمل خواهد آمد.
به منظور توسعه صادرات محصولات بخش معدن و صنایع معدنی چه استراتژیها و برنامههایی وجود دارد و چه تسهیلاتی در نظر گرفته خواهد شد؟
زرندی- در حال حاضر با توجه به نرخ بالای ارز، صادرات جذابیت مناسبی دارد. رفع موانع و تسهیل امور در دست اجراست. به عنوان مصداقی از این موضوع، به نامه اخیر دفتر صنایع معدنی میتوان اشاره کرد که به موجب آن، نیاز به تایید هر باره صادرکننده توسط وزارتخانه در سامانه فرامرزی گمرک EPL وجود ندارد (نامه ۶۰/۸۱۳۹۱ مورخ ۱۴۰۰/۰۳/۲۰). اما توجه به این نکته مهم است که محصولات فولادی نیز بهنوعی ماده خام محسوب می شوند و باید به سمت ایجاد ارزش افزوده حداکثری حرکت کرد.
لذا باید سرمایه گذاری ها به سمت تولید محصولاتی نظیر ورق ضدزنگ و آلیاژی سوق داده شود و ضمن تسهیل در صادرات محصولات فولادی، تمرکز حمایتها بر صادرات کالاهای مصرفی و ساخته شده از اینمحصولات باشد (نظیر لوازم خانگی، ترانسفورماتور و…) که این مهم نیز با برقراری ارتباط بین منافع تولیدکنندگان محصولات ساخته شده از فلزات اساسی از یک سو و تولیدکنندگان کالاهای مصرفی مرتبط از سوی دیگر امکان پذیر است.
در راستای تامین مالی بیشتر برای بخش معدن و صنایع معدنی بهویژه از طریق بازار سرمایه، اقدامات خوبی از پارسال آغاز شده است. در این زمینه و برنامه ها و اقدامات توضیح بفرمایید.
زرندی- تسهیل در صدور مجوز از طریق خوراک وارداتی با توجه به احتمال رفع کامل تحریمها و بهبود شرایط بینالمللی، از جمله مهمترین برنامه هایی است که اجرایی می شود.
به همین منظور بهمن ماه پارسال تفاهمنامه سه جانبه بین وزارت صنعت، سازمان ایمیدرو و بانک صنعت و معدن به منظور استفاده از ظرفیتهای مالی شرکتهای مرتبط با وزارتخانه برای تامین مالی واحدها و پروژه های اولویت دار بخش صنعت و معدن امضا شد.
هدف از انعقاد این تفاهم نامه کمک به رونق سرمایه گذاری و تامین مالی واحدها و پروژه های بخش صنعت و معدن و حمایت از اشتغال دراین حوزه است.
تاثیر احیاء مجدد برجام و برداشته شدن احتمالی تحریم ها بر بخش معدن و صنایع کشور را چگونه ارزیابی می کنید؟ این مهم تا چه اندازه می تواند یاری رسان بخش در استفاده از فناوری های روز، رفتن به اکتشافات عمقی و دستیابی به اهداف زنجیره فولاد در افق 1404 باشد.
زرندی- خوشبختانه با توجه به توانمندی واحدهای تولیدی در حوزه معدن و صنایع معدنی، این بخش در دوران تحریم تاثیرپذیری کمی داشته و در عین حال سهم قابل توجهی از ارز مورد نیاز را نیز تامین کرده است. به هر حال رفع تحریم، تبادلات بانکی و خرید تجهیرات معدنی را تسهیل خواهد کرد.
برنامه های امسال وزارتخانه درخصوص مجوز ساخت و احداث واحدهای فولادی را عنوان بفرمایید و این طرح چه تاثیری بر توسعه زنجیره فولاد خواهد داشت؟
زرندی- وزارت صنعت، معدن و تجارت در ماههای گذشته با تفویض اختیار حداکثری به سازمانهای استانی، کاهش موانع و ضوابط غیرضروری (مانند الزام رعایت حداقل ظرفیت یا اخذ موافقت اولیه زیرساخت و محیط زیست قبل از صدور مجوز)، هدایت متقاضیان جوازتاسیس در صنایع میانی و پایین دست به سمت تکمیل زنجیره از طریق اکتشاف گام های خوبی در این مسیر برداشته است.