بنابر اعلام راستین ساختار ایفا نیرو، برخی از مواد پایه هستند که صرف نظر از صنعت خاص، رد پای آن ها را می توان در بسیاری از صنایع، چه به عنوان ماده ی اولیه برای تولید محصول نهایی و چه برای استفاده در ساخت تجهیزات و تاسیسات، مشاهده کرد. شاید فولاد، یکی از پر استفاده ترین این مواد باشد. با توجه به گستره ی استفاده از این آلیاژ آهنی، قیمت این محصول می تواند روی بازار و اقتصاد یک کشور، تاثیر بسیار زیادی داشته باشد. برای همین، در این مقاله، به بررسی عوامل کلی می پردازیم که می تواند قیمت فولاد و مقاطع مربوط به آن را تعیین کند.
نوع آلیاژ فولادی مورد استفاده
فولاد با این که به طور کلی از ترکیب آهن با کربن، با استفاده از یک سری فرآیندهای پردازشی خاص به دست می آید، اما می تواند پذیرای دیگر عناصر هم باشد. با یک گشت و گذار ساده در بازار محصولات فولادی، احتمالا نام های گوناگونی را می شنوید که در کنار نام فولاد ذکر می شود. این نام ها، بیانگر عناصر دیگری هستند که در ترکیب آلیاژ فولادی مورد استفاده قرار گرفته اند. برای مثال، قیمت فولاد ST۵۲ احتمالا تحت تاثیر قیمت عناصری مانند سیلیسیوم و منگنز، بالا و پایین خواهد شد.
قیمت جهانی آهن
شاید قیمت جهانی آهن، یکی از اصلی ترین دلایلی باشد که می تواند نوسانات قیمت فولاد را توجیه کند. برای مثال، محصول آلیاژی مانند فولاد ۱.۲۳۴۴ را در نظر بگیرید. قطعا بالا و پایین شدن قیمت آهن در بازارهای جهانی و بورس کالا در کشورهای مختلف، تاثیر مستقیمی روی نوسانات قیمت این محصول هم خواهد گذاشت. البته قیمت این محصول را می توان با سایر محصولات پایه ی صنایع مختلف نیز بررسی کرد. به طور کلی می توان بین نوسانات قیمت نفت و قیمت جهانی آهن و فولاد هم همبستگی پیدا کرد. البته این همبستگی، ناقص است و باید فاکتورهای دیگر را بسته به شرایط روز در نظر گرفت.
تناسب بین عرضه و تقاضای فولاد در بازار جهانی
در یک بازار آزاد، عرضه و تقاضا، تنها عواملی هستند که روی تعیین قیمت یک محصول، تاثیر می گذارند. اما از آن جایی که در دنیای واقعی، بازاری کاملا آزاد نداریم، برای همین این قانون را هم به طور ۱۰۰ درصدی نمی توان مشاهده کرد. اما در بازارهای جهانی، با توجه به این که دولت مرکزی قدرتمندی وجود ندارد، عرضه و تقاضا، همچنان اصلی ترین مواردی هستند که می توانند نوسان قیمت را توجیه کنند. ظرفیت تولید کشورهای مختلف تولیدکننده ی فولاد، معمولا عددی قابل پیش بینی است.
اما در برخی از شرایط، به دلایل مختلف مانند جنگ های نظامی یا اقتصادی، یا دلایلی دیگر، ممکن است که عرضه کاهش یابد. با به علت برخی شرایط، مثلا شرایط بازسازی پس از جنگ برای چند کشور درگیر، تقاضا برای فولاد افزایش یابد. در این صورت، قیمت جهانی فولاد هم دستخوش تغییرات چشمگیری خواهد بود.
این قاعده را می توان برای محصولات و مقاطع فولادی به صورت مستقل نیز بررسی کرد. در نظر بگیرید که قیمت مسکن در یک منطقه، به دلایلی مختلفی، افزایش می یابد. برای همین ورود به بازار مسکن نیز رشد زیادی خواهد داشت. میلگردهای فولادی مختلف، مانند میلگرد ST۵۲، محصول وابسته به این تقاضا هستند. با افزایش تقاضا برای این محصول، احتمالا قیمت آن هم افزایش مقطعی را تجربه خواهد کرد. این موضوع سبب ورود تولیدکنندگان بیشتر به بازار می شود که در بلندمدت دوباره قیمت را کاهش خواهد داد.
برند شرکت تولیدکننده
با توجه به بزرگی بازار فولاد، این زمینه برای سرمایه گذاران صنعتی، جذاب محسوب می شود. برای همین است که شرکت های زیادی در تولید محصولات این بازار بزرگ، ایفای نقش می کنند. از همین رو است که رقابت شکل گرفته، ارزش برند را تقویت خواهد کرد. هر شرکتی که بتواند با کیفیت محصولات، نسبت قیمت به کیفیت، خدمات و … رضایت درصد بیشتری از مشتریان را به خود جلب کند، قدرت بیشتری در این بازار خواهد داشت. برای همین احتمالا توانایی فروش محصولات خود با قیمت بیشتر را هم خواهد داشت. از این رو است که احتمالا یک محصول واحد در بازار محصولات فولادی، به قیمت های متنوعی فروخته شود. یکی از دلایل بروز چنین اتفاقی، می تواند تمایز بین شرکت هایی باشد که این محصول را به بازار عرضه می کنند.
قیمت ارز
در کشوری مثل ایران، احتمالا کمتر محصولی را پیدا کنید که قیمت نهایی آن، متاثر از قیمت روز ارز نباشد. این قانون در بازار محصولات فولادی هم صدق می کند. البته در کشورهای دیگری که در حوزه ی فولاد مصرف کننده محسوب می شوند و تامین نیازهای آنان از طریق واردات صورت می گیرد، می توان این وابستگی شدید قیمت خرید محصول مد نظر، به قیمت ارز را مشاهده کرد. ایران، کشوری است که بیشتر تقاضای داخلی خود را در بازار فولاد، با تولید داخلی پاسخ می دهد. اما با توجه به این که تجهیزات تولید، تقریبا به طور کامل وارد می شوند، تاثیر زیادی از نوسانات قیمت ارز می گیرد.