«آنوش رُحام» در چهارمین و آخرین روز از هفتمین نمایشگاه بینالمللی لوله و اتصالات، پروفیل فولادی، ماشینآلات و صنایع وابسته در محل نمایشگاه بینالمللی تهران در گفتوگو با خبرنگار سایت خبری تحلیلی معدن 24 افزود: در 6 ماه گذشته از سال 1400 شاهد افزایش قیمتها و نوسانهای متعدد در قیمت ورق فولادی به عنوان ماده اولیه اصلی مورد نیاز تولیدکنندگان لوله و پروفیل فولادی بودیم.
به گفته این مقام صنفی، در نیمه نخست امسال بازار به دلایلی همچون انتخابات ریاست جمهوری در شرایط انتظار به سر میبرد و شرایط خاص حاکم بر بازار از حیث غیرقابل پیشبینی بودن، افزایش نرخ ارز، مسائل سیاسی و تکانههای بیرونی و غیره دست به دست هم داد تا شاهد مشکلاتی در بخش تولید باشیم.
وی گفت: همچنین قطعیهای مقطعی برق نیز مزید بر علت شد تا در مجموع شاهد نوسانهایی در بازار، رکود در فعالیتها و بازار و همچنین بلاتکلیفی فعالیتهای عمرانی و حوزه صنعت باشیم.
رحام با بیان اینکه در این میان بیثباتی قیمت نهادهها بیشترین اثر منفی را بر تولید داشت، تصریحکرد: تولیدکنندگان باید چشمانداز 6 ماهه یا یکساله برای فعالیت داشته باشند و متناسب با آن به سفارشگذاری مواد اولیه، بازاریابی محصولات و غیره بپردازند، اما تا زمانی که با جهش قیمت مواد اولیه مواجهایم تولیدکننده از برنامهریزی جا میمانند.
وی ادامهداد: وقتی در یک بازه زمانی کوتاه شاهدیم قیمت مواد اولیه بین یکپنجم تا یکچهارم افزایش مییابد، سرمایه در گردش مورد نیاز تولیدکنندگان نیز باید به همان نسبت افزایش یابد تا بتوانند دستکم به میزان قبل تولید کنند.
دبیرکل سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل فولادی ایران خاطرنشانکرد: با توجه به مشکلات یاد شده و همچنین مشکل کمبود ورق فولادی، میزان تولید واحدها بهشدت کاهش داشته است.
وی اظهار داشت: با اینکه ظرفیت 20 میلیون تنی تولید لوله و پروفیل در کشور وجود دارد، اما به دلیل معضل کمبود ورق و سهمیههای اندکی که پس از ارزیابی در سامانه «بهینیاب» وزارت صنعت به تولیدکنندگان داده میشود، اکثر تولیدکنندگان با یک شیفت کاری یا 12 تا 20 درصد ظرفیتشان تولید میکنند.
رحام افزود: برخی سیاستهای داخلی سبب شده تا تناسب عرضه و تقاضا و همچنین تناسب قیمت لوله و پروفیل در کشور بههم بخورد.
وی ادامهداد: در حالی که ورق یک کالای انحصاری است و نباید در بورس عرضه شود و شورای رقابت نیز بر این مساله تاکید دارد، اما شاهدیم به بهانه شفافیت عرضه و تقاضا، در بورس کالا عرضه میشود.
این مقام صنفی یادآور شد: از آنجایی که وزارت صنعت، معدن و تجارت در سالهای گذشته تمهیداتی که باید را برای ساختار لجستیک تجاری و نظام توزیع فراهم نکرده و امروز هیچ نظارتی بر عرضه و توزیع وجود ندارد، با مشکلاتی مواجه شدهایم.
وی با تقدیر از تلاشهای انجام شده و درج اطلاعات همه بخشهای تجاری، صنعتی و معدنی در سامانه جامع تجارت، خاطرنشانکرد: به این ترتیب همه کالاها و مواد اولیه و واسطهای در زنجیره قابل رصد و عرضه و تقاضای آنها شفاف خواهد بود و تا زمانی که این اقدامات منجر به بوروکراسی زائد نشود، با آن مخالف نیستیم.
رحام اضافهکرد: امروز اطلاعات واحدهای تولیدی در دهها سامانه مختلف به صورت مکرر بارگذاری میشود و هیچ زبان واحد و یکپارچگی در این سامانهها وجود ندارد؛ بر این اساس شاهد یک کلاف سردرگم هستیم.
وی گفت: اگر ورق فولادی بهجای عرضه در بورس، همچون گذشته توسط شرکت فولاد مبارکه اصفهان عرضه میشد، شفافتر بود و واحدهای تولیدی نیز میتوانستند سهمیههایشان را ماهانه دریافت کنند.
دبیرکل سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل فولادی ایران گفت: اکنون شاهدیم یک سالن مزایدهها در بورس کالا اضافه شده و شرکتها ناچارند برای دریافت سهمیههای خود وارد یک رقابت قیمتی شوند و به همین دلیل، همواره شاهد افزایش قیمتها هستیم.
** لزوم ثبات قیمتها
وی بیانداشت: با این وضعیت، اگر به ناگاه کاهشی در قیمت ورق فولادی شاهد باشیم، از آنجایی که قیمت محصولات نهایی که قبلا با قیمتهای بالای نهادهها ساخته شده باید کاهش یابد، تولیدکنندگان با زیان مواجه میشوند.
رحام تاکید کرد: خواسته اصلی تولیدکنندگان، نه لزوما کاهش قیمتها، بلکه ثبات در قیمتهاست، همچنین خواستار آن هستیم تا واحدهای پاییندستی زنجیره نیز از یارانههای تولید بهرهمند شوند.
وی افزود: تولیدکنندگان لوله و پروفیل تاکنون حتی نتوانستهاند برای خرید مدتدار ورقها فولادی با فولادسازان به نتیجه برسند و انتظار میرود با توجه به سودهای سرشار فولادیها، دستکم ورق را در قالب اعتبار سهماهه به واحدها بفروشند تا واحدهای تولیدی نفسی برای تامین مالی مواد اولیهشان تازه کنند.
هفتمین نمایشگاه بینالمللی لوله و اتصالات، پروفیل فولادی، ماشینآلات و صنایع وابسته که از 18 مهرماه آغاز شده بود، روز گذشته چهارشنبه به کار خود خاتمه داد.