الگوی جدید تنظیم بازار و ذخیره ‌سازی کامودیتیها در انبارهای بورس کالا

در الگوی جدید تنظیم بازار در حال تهیه توسط دولت شرکت‌های تولیدی مجازند در قالب قراردادهای بلندمدت تا 50 درصد تولید خود را در قالب معاملات کشف پرمیوم 6 ماهه الی 12 ماهه به تفکیک ماه در بورس کالا عرضه و در صورت نبود مشتری، آن را صادر کنند. قیمت کالاهای این معاملات در محدوده قیمت‌های روز بورس کالا در تاریخ تحویل خواهد بود.

  **تبعیت قیمت پایه معاملات بورس کالا از الگوی قیمت پایانی معاملات

در حال حاضر، بورس کالا قیمت‌های پایه کالاها را در هر دوره معاملاتی بر اساس قیمت دلار و جهانی، تعیین کرده و ارتباطی بین قیمت‌های پایانی معاملات قبلی بورس با جدید برقرار نیست. اما در الگوی جدید، قیمت پایه معاملات بورس کالا مشابه بازار سهام تهران و سایر بورس‌های کالای جهانی، از الگوی قیمت پایانی معاملات تبعیت خواهد کرد. سقف قیمت معاملات باز بوده و انتظار ثبات بیشتر در قیمت‌ها ناشی از این موضوع نسبت به الگوی قبلی می‌رود (به‌دلیل تبعیت قیمت پایه از پایانی به‌جای دلار و قیمت جهانی).

** سرمایه‌گذاران مجاز به خرید از بورس کالا، همگام با صنایع

در الگوی جدید مدیریت بازار، سرمایه‌گذاران نیز به همراه صنایع، مجاز به خرید از بورس کالا شده اند و به منظور مدیریت این موضوع، بورس کالا به‌زودی اقدام به پذیرش انبارهای مجاز کرده و کالاهای خریداری شده توسط سرمایه‌گذاران به آن هدایت شده و فروش مجدد آن، فقط در بورس کالا مجاز خواهد بود. این‌گونه معاملات در میان مدت، باعث ذخیره‌سازی کامودیتیها در انبارهای بورس کالا مشابه سایر کشورها شده که در مواقع جهش قیمت و بحران برق و گاز و غیره، امکان عرضه و تامین بازار را دارد . شرکت‌هایی مثل فملی و فولاد و سالکو و فایرا و جاجرم و کویر در حال پذیرش انبارهای خود نزد بورس کالا به منظور میزبانی کالاهای سرمایه گذاران هستند.

در الگوی جدید طراحی شده، برخی کالاها ملزم به عرضه صرفا در بورس کالا هستند، اما با توجه به امکان فروش و صادرات تا 50 درصد محصول خود در قالب قراردادهای کشف پرمیوم، تنها نیمی از تولید در معاملات نقدی و سلف عرضه شده و بازار در تعادل باقی می ماند و نگرانی‌های اعلام شده مبنی بر سقوط قیمت‌های کامودیتی ناشی از الزام به عرضه 100 درصد در بازار (مشابه آنچه در دولت قبل رخ داد)، وجود ندارد.

در الگوی جدید، خریداران کامودیتی از بورس کالا ملزم به عرضه مجدد محصولات خود در بورس یا ثبت فاکتورهای فروش در سامانه جامع تجارت شده اند. این سامانه از طریق ارتباط با بانک‌ها و ادارات مالیات، امکان ردیابی قیمت و مسیر پرداخت و فروش کالاها را داشته و کد معاملاتی بورس کالای خریدارانی که خارج از این روال اقدام به تجارت کنند، به‌صورت سیستمی متوقف می‌شود. با راه اندازی این سامانه، امکان خرید از بورس کالا صرفا در قالب ضریب ارزشی از فاکتور فروش ثبت شده در سامانه جامع تجارت میسر خواهد بود (فروش ارزان = کاهش سهمیه خرید از بورس کالا و فروش گران = مالیات(

اطلاع رسانی از سایر موارد بسته دولت در مدیریت بازار در آینده نزدیک توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت و بورس کالا انجام خواهد شد.

keyboard_arrow_up