روابط عمومی شرکت ملی فولاد ایران
چندی پیش خبری با موضوع “برق واحدهای تولیدی تابعه شرکت ملی فولاد ایران پایدار می ماند” منتشر شد که انجام این مهم در پی امضای تفاهم نامه فی مابین شرکت ملی فولاد ایران و نیروگاه قدس سمنان، برای پایداری برق در تابستان امسال برای واحدهای تولیدی قائنات، میانه و آذربایجان پایدار بود. دراین تفاهمنامه که توسط مدیر عامل شرکت ملی فولاد ایران و مدیر عامل نیروگاه قدس سمنان به امضا رسید، نیروگاه ۳۲۰ مگاواتی قدس مسئولیت تامین برق پایدار این واحدها را پذیرفت.
محمد آقاجانلو، مدیرعامل شرکت ملی فولاد ایران، پس از امضای این تفاهم نامه گفت: با این تفاهم نامه خوشحالیم و دیگر نگران قطعی برق برای فصل گرم و تابستان امسال این واحدها نخواهیم بود.
وی همچنین افزوده بود: ازطرف دیگر با مطالعات انجام شده برای ساخت نیروگاه های برق توسط صنایع، قطعا این موضوع را از مجاری مربوطه پیگیری خواهیم کرد تا در قالب قرارداد اصلی بین دو وزارتخانه صمت و نیرو، شرکت های معدنی و فولادی در احداث این نیروگاهها برای تامین ۱۰ هزار مگاوات کسری برق خود مشارکت کنند تا از این رهگذر صنایع مذکور و به تبع آن تولید فولاد در کشور بهرهمند شود.
همچنین درحاشیه مراسم امضای تفاهم نامه مذکور، احمد احمدی مدیر دفترمطالعات برنامه ریزی راهبردی شرکت ملی فولاد ایران نیز گفت: قطعی برق برای شرکت های فولادی طی سال های گذشته و امسال باعث شد، در ستاد این شرکت به این نتیجه برسیم که باید برای تامین برق موردنیاز واحدهای تابعه خود یک نیروگاه برق احداث کنیم تا برای همیشه این معضل بزرگ واحدهای مذکور رفع شود، لذا مطالعات لازم برای انجام این کار مهم در شرکت ملی فولاد ایران آغازشده است و امیدواریم که این مطالعات تا پایان نیمه اول سال جاری به اتمام برسد.
وی همچنین اظهارداشته بود: طی سال های گذشته با قطع برق در مجتمع های فولادی، میزان تولید تا میزان ۳۰۰ هزار تن محصول کاهش مییافت.
انرژی های تجدید پذیر و طرح های فولادی
درهفته گذشته یک همایش ملی با عنوان “توسعه انرژی های تجدیدپذیر در صنایع کشور”، با حضور معاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری، سازمان ایمیدرو، شرکت مدیریت شبکه برق کشور، شرکت شهرک های صنعتی کشور، صندوق توسعه ملی، سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق و تعدادی از شرکت های بخش خصوصی درتهران برگزار شد. دراین همایش یکروزه سه مبحث مهم و مبتلا به انرژی در صنایع کشور موضوع این دورهمی فنی و تخصصی بود:
1– تجربیات/چالش های احداث نیروگاه های تجدیدپذیر در صنایع
2- نیازمندی های صنایع و توانمندی شرکتهای تجدیذپذیر درایران
3- روشهای تامین مالی و اعطای تسهیلات
موانع توسعه انرژی های تجدیدپذیر
آنچه که دراین همایش بعنوان جدی ترین موانع پیش روی توسعه انرژی های تجدیدپذیر مورد بحث و بررسی قرار گرفت عبارت بودند از:
الف- اخذ مجوزها برای احداث نیروگاه، قرارداد خودتامین، تهاتر برق
ب- ظرفیت مورد نیاز نیروگاه تجدیدپذیر، اضافه بهای برق
پ-ساختگاه، شهرک تخصصی خورشیدی
ت- نیازها و انتظارات صنایع کشور در زمینه احداث نیروگاه تجدیدپذیر
ح-منابع دریافت تسهیلات برای صنایع، چگونگی دریافت تسهیلات از محل ماده 16 قانون جهش تولید دانش بنیان
خ- تسهیلات صندوق ملی
ج- توانمندی شرکت های سازنده و تامین کننده
صنایع معدنی و فولادی و انرژی های تجدیدپذیر
شرکت ملی فولاد ایران بعنوان بازوی اجرایی ایمیدرو و وزارت صمت در راستای ارتقای تولید و بهره برداری از انرژی های تجدید پذیر میتواند نقشی راهبردی و سیاستگذار داشته باشد که در بازههای زمانی کوتاه مدت، چالشهای بلند مدت تامین انرژیهای تجدیدپذیر و غیر تجدپذیر را مد نظر قرار داده و برای رفع آن ها گام های مهمی بردارد و جایگاه حقیقی خود را نیز بازیابد.
آنچه که مسلم است این شرکت می تواند با تکیه بر توان کارشناسی و تخصصی خود با طراحی یک برنامه کلیدی و اساسی برای رفع معضل انرژی در واحدهای تابعه خود و دیگر واحدهای بجای احداث نیروگاه های با سوخت فسیلی و باتوجه به ضرورت برنامهریزی برای تولید در راستای نیل به فولاد سبز و بدون کربن، نیروگاه های تجدید پذیر با ظرفیت های بالا برای تامین برق واحد های زیر مجموعه خود به منظور حفظ پایداری تولید در زنجیره فولاد و همچنین تولید فولادهای سبز را در دستور کار خود قرار دهد.
پیشرو بودن ایمیدرو برای احداث نیروگاه های تجدید پذیر
بر اساس آخرین اخبار بدست آمده از زمانی که مشکل برق درصنایع معدنی و فولادی رخ نمود وتبدیل به معضلی اساسی و کلان گردید، عملا شاهد کاهش تولید میلیون ها تن فولاد شد وخسارات جبران ناپذیری را به تولیدکنندگان واردکرد. ولی اینک شاهد یک تلاش در بین صنایع بزرگ فولادی ومعدنی برای احداث نیروگاه های خود تامین هستیم و اقدامات قابل توجهی نیز انجام شده است.
سازمان ایمیدرو بعنوان نماینده حاکمیت درصنعت فولاد و معدن نقش راهبردی خود را ایفا نموده و اقدامات لازم را برای احداث نیروگاه های خصوصی این صنایع ذیل قرارداد وزارت صمت و وزارت نیرو بکارگرفته است که دراین مدت شاهدهستیم :
-فولاد مبارکه، مناقصه احداث نیروگاه 600 مگاواتی را برگزار کرده است که با مذاکرات صورت گرفته مقرر گردید، این نیروگاه به ظرفیت 1000 مگاوات افزایش یابد، که از این حیث بزرگترین نیروگاه خورشیدی کشور خواهد بود.
– پروژه دیگر فولاد مبارکه تامین برق فولاد سنگان به وسیله احداث نیروگاه بادی 200 مگاواتی می باشد.
– فولاد گل گهر با نیروگاه 40 مگاواتی و نیروگاه های خورشیدی را در دستور کار قرار داده است.
– شرکت ملی صنایع مس ایران با احداث نیروگاه 625 مگاواتی خورشیدی و نیروگاه 200 مگاواتی بادی، اقدامات لازم را انجام داده است
کلام اخر….
کلام آخر اینکه باتوجه به مشروح موارد فوق، باید نقش شرکت ملی فولاد ایران دراین زمینه بیش از بیش تبیین شده وهرچه سریعتر طرح جامع احداث نیروگاههای خودتامین به سرانجام برسد تا از این رهگذر، معضل پیش روی طرح های فولادی زودتر مرتفع شود.